Φεστιβάλ / Βραβεία

To «The Artist» θριάμβευσε στα βραβεία Σεζάρ

στα 10

Ελάχιστες εκπλήξεις επιφύλασσαν τα γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία που δόθηκαν χθες. Η μία ήταν ότι ο Ζαν Ντιζαρντέν δεν κέρδισε το Σεζάρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, ή άλλη ότι το «Polisse» της Μαιγουέν έμεινε εκτός από τις περισσότερες κατηγορίες στις οποίες είχε προταθεί.

To «The Artist» θριάμβευσε στα βραβεία Σεζάρ
Ντιζαρντέν, Μπεζό, Χαζαναβίσιους το τρίο του «The Artist» με τον Γκιγιόμ Κανέ επί σκηνής

Οπως ήταν αναμενόμενο το ερωτικό γράμμα στο Χόλιγουντ της κλασσικής εποχής που υπέγραψε ο Μισέλ Χαζανβίσιους ήταν ο μεγάλος νικητής της χθεσινής απονομής των Σεζάρ, κερδίζοντας έξι βραβεία. Το «The Artist» ανακηρύχθηκε καλύτερη γαλλική ταινία, ο Χαζαναβίσιους καλύτερος σκηνοθέτης, η Μπερενίς Μπεζό πήρε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, ενώ κέρδισε ακόμη το βραβείο φωτογραφίας, μουσικής και σκηνικών.

«Είναι μια ταινία που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, μια ταινία που κανείς δεν ήθελε να κάνει και που τώρα βρίσκεται στην κορυφή. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη ιστορία» δήλωσε ο Μισέλ Χαζαναβίσιους παραλαμβάνοντας το βραβείο κι έχοντας κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος.

Ο μόνος που έμεινε εκτός ήταν ο πρωταγωνιστής του φιλμ, Ζαν Ντιζαρντέν, που είδε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού να πηγαίνει στον Ομάρ Σι, για την ερμηνεία του στην μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς τους «Αθικτους» των Ολιβιέ Νακάς κι Ερίκ Τολεντανό.

Το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου πήρε ο Πιερ Σελέρ για την ταινία του «Ο Υπουργός», ενώ ο Μισέλ Μπλαν κέρδισε το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του και η ταινία πήρε ακόμη το βραβείο ηχοληψίας.

Το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήγε στην Κάρμεν Μάουρα για το «Les Femmes du 6e Εtage», ενώ «ο Θεός της Σφαγής» κέρδισε το Σεζάρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Το βραβείο πιο ελπιδοφόρας γυναίκας ηθοποιού μοιράστηκε στις Κλοτίντ Εσμέ του «Angele et Tony» και την Ναϊντρά Αγιαντί του «Polisse», ενώ αυτού του πιο ελπιδοφόρου άνδρα ηθοποιού πήγε στον Γκρεγκορί Γκαντεμπουά του «Angele et Tony».

Το μόνο άλλο βραβείο που κέρδισε το «Polisse» εκτός από αυτό για την Ναϊντρά Αγιαντί ήταν αυτό του καλύτερου μοντάζ.

Καλύτερη πρώτη ταινία χρίστηκε το «Le Cochon de Gaza» του Σιλβέν Εστιμπάλ, το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων πήγε στο «Le Chat du Rabbin» των Ζοάν Σφαρ και Αντουάν Ντελεσβό. Το βραβείο καλύτερων κοστουμιών στα αραχνοΰφαντα νυχτικά και τα αποκαλυπτικά εσώρουχα του «Οίκου Ανοχής» του Μπερτράν Μπονελό.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους πήγε στο «L'Accordeur» του Ολιβιέ Τρεϊνέ και αυτό του καλύτερου ντοκιμαντέρ στο «Tous au Larzac» του Κριστιάν Ρουάντ, ενώ ένα ειδικό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στην Κέιτ Γουίνσλετ.

Τέλος το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, όπως αναμενόταν πήγε στο «Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί, που όπως και ο άλλος μεγάλος νικητής της βραδιάς, το «The Artist», αναμένεται να επαναλάβει τον θρίαμβό του, αύριο στα Οσκαρ.