Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Io Sono Li» κέρδισε το φετινό βραβείο Lux

στα 10

H ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Αντρέα Σέγκρε, βραβεύτηκε χτες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ως το φιλμ που «προβάλει ή διερωτάται πάνω στις βασικές αρχές της Ευρωπαικής ταυτότητας» με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο φέτος.

Flix Team
To «Io Sono Li» κέρδισε το φετινό βραβείο Lux

Το «Io Sono Li» ήταν η μια από τις τρεις ταινίες μαζί με το «Just the Wind» του Μπένεντεκ Φλιγκάουφ και το «Tabu» του Μιγκέλ Γκόμες, έφτασαν ως την τελική φάση του βραβείου.

Το φιλμ αφηγείται την ιστορία Σουν Λι δουλεύει σ’ ένα εργοστάσιο υφασμάτων στα περίχωρα της Ρώμης, για να αποκτήσει νόμιμα χαρτιά και να μπορέσει να φέρει τον οχτάχρονο γιο της στην Ιταλία. Ξαφνικά, μετατίθεται στην Κιότζα, μια μικρή πόλη-νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, για να δουλέψει ως μπαργούμαν σε μια παμπ. Ο Μπέπι, ένας Σλάβος ψαράς, που οι φίλοι του τον φωνάζουν «ο Ποιητής», είναι θαμώνας του μαγαζιού εδώ και χρόνια. Η συνάντησή τους είναι μια ποιητική απόδραση από την απομόνωση, ένας σιωπηρός διάλογος ανάμεσα σε κουλτούρες που είναι διαφορετικές, αλλά όχι και τόσο μακριά η μία από την άλλη. Μια οδύσσεια στην καρδιά της λιμνοθάλασσας, που είναι μαζί η μητέρα και το λίκνο της ταυτότητάς τους, που ποτέ δεν ησυχάζει. Ωστόσο, η φιλία ανάμεσα στη Σουν Λι και στον Μπέπι αναστατώνει τόσο την κινεζική, όσο και την τοπική κοινωνία, που παρεμβαίνουν σ’ αυτό το καινούργιο ταξίδι που μπορεί, πολύ απλά, να τους φοβίζει.

Η τιανία είχε κάνει την πρεμιέρα της πέρσι το φεστιβάλ Βενετίας και τώρα έχοντας κερδίσει το βραβείο Lux θα δημιουργηθεί από μια κόπια της ταινίας με τους αντίστοιχους υπότιτλους για το κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης, προκειμένου να διευκολύνει την προβολή της σε αυτές.

Να σημειώσουμε ότι και οι τρεις υποψήφιες ταινίες, είχαν προβληθεί πριν λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.