Ο Κάμερον Μπέιλι, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και ο Δημήτρης Εϊπίδης, Επικεφαλής Διεθνούς Προγραμματισμού για το Φεστιβάλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η πόλη των Αθηνών θα είναι το σημείο όπου θα εστιάσει το πρόγραμμα City to City για το 2013 στο 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.
«Το πρόγραμμα City to City αναζητά κινηματογραφικά hot spots σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπέιλι. «Θέλουμε να συστήσουμε το κοινό μας σε νέες γενιές κινηματογραφιστών που δεν φοβούνται να ξαναγράψουν τους κανόνες. Οταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σχετικά με τις αιφνιδιαστικά πρωτότυπες ταινίες που πρόσφατα αναδύθηκαν από αυτήν την αρχαία και σύγχρονη πόλη, η τέλεια επιλογή για μας φέτος ήταν η Αθήνα».
Ο Δημήτρης Εϊπίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, άλλωστε, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι «Μετά από μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, το ελληνικό σινεμά βρήκε τελικά το δρόμο της επιστροφής στο προσκήνιο. Μια σειρά νεαρών κινηματογραφιστών — με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν μόλις τελειώσει τη σχολή κινηματογράφου ή, στην καλύτερη περίπτωση, με μια-δυο ταινίες μικρού μήκους στο βιογραφικό τους — έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Εκεί όπου οι άλλοι έβλεπαν απόγνωση, εκείνοι έβλεπαν έμπνευση.
Δουλεύοντας με ελάχιστα μέσα, συχνά ανταλλάσσοντας υπηρεσίες ο ένας στις παραγωγές του άλλου, παρήγαγαν σε μεγάλες ποσότητες ταινίες που κέρδισαν την προσοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Αισιοδοξούμε ότι αυτό το νέο κύμα διεθνούς αποδοχής θα προσφέρει στο ελληνικό σινεμά την αυτοπεποίθηση να μεταδώσει το μήνυμά του από μια θέση όπου τα εθνικά σύνορα δεν θα έχουν σημασία πια.»
Αυτή είναι η πέμπτη χρονιά για τη σειρά City to City, η οποία προβάλλει κινηματογραφιστές που ζουν και εργάζονται σε μια επιλεγμένη πόλη, ανεξάρτητα από το πού γυρίζονται οι ταινίες τους. Ανάμεσα στις πόλεις που προβλήθηκαν σε παλαιότερα προγράμματα είναι το Τελ Αβίβ, η Κωνσταντινούπολη, το Μπουένος Αϊρες και η Βομβάη.
Η ανακοίνωση του προγράμματος City to City, όπου και θα μάθουμε ποιες ελληνικές ταινίες συμμετέχουν, θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο διεξάγεται από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013.
Μόλις παρακολουθήσαμε την τηλεφωνική Συνέντευξη Τύπου με τον Κάμερον Μπέιλι και τον Δημήτρη Εϊπίδη και συνοψίσαμε τις εξής διευκρινήσεις – αναλύσεις:
Η επιλογή της πόλης της Αθήνας έγινε, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, μετά από ένα short list 3 πόλεων. Το βασικό κριτήριο ήταν να επιλεγεί μια πόλη που να παρουσιάζει ενδιαφέρον τώρα, να έχει ένα δυναμικό νέο σινεμά και αρκετές καινούριες ταινίες που να είναι έτοιμες τον Σεπτέμβριο.
Οι ταινίες που θ’ αποτελούν το πρόγραμμα θα είναι 10, ως επί το πλείστον καινούριες – ακόμα και κάποιες παγκόσμιες πρεμιέρες – αλλά και μέχρι παραγωγές 4 χρόνων πίσω (όχι ρετροσπεκτίβες), ώστε να αντικατοπτρίζουν το σινεμά που γεννήθηκε μέσα από τις συνθήκες κρίσης της Ελλάδας και τους καλλιτέχνες που εκφράζουν νέες φόρμες. Ο στόχος θα είναι να επιλεχθούν οι πιο δυνατές ταινίες, όχι με αντικείμενο την κρίση απαραίτητα, αλλά που να εκφράζουν τη σύγχρονη ματιά της Ελλάδας στα πράγματα.
Η έμφαση θα δοθεί σε Ελληνες σκηνοθέτες που, είτε ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, είτε όχι, έχουν πάντως διαμορφωθεί από την Αθήνα και τη χώρα, έχει διαποτίσει τις ταινίες τους, δεν υπάρχει απλώς ως μια πολιτιστική κληρονομιά ή καταγωγή.
Επιθυμητή είναι η ποικιλία στο πρόγραμμα, το εύρος. Θα συμπεριληφθούν ταινίες που να εκπροσωπούν τα «στιλιζαρισμένα καλλιτεχνικά δράματα», όπως τα χαρακτήρισε ο Κάμερον Μπέιλι, που τα τελευταία χρόνια σημειώνουν φεστιβαλικές επιτυχίες στο εξωτερικό, αλλά σημασία έχει να φανεί ολόκληρο το ύφος της παραγωγής.
Σχετικά με τα ντοκιμαντέρ, ο Δημήτρης Εϊπίδης εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα σ’ αυτό το είδος, πολλές ενδιαφέρουσες ταινίες, αλλά η ανομοιογένεια σ’ ένα πρόγραμμα 10 ταινιών που θα συνδυάζει μυθοπλασία και τεκμηρίωση ίσως δεν είναι σκόπιμη κατεύθυνση. Πιθανότατα θα συμπεριληφθούν ένα ή δύο, αλλά οι περισσότερες ταινίες θα είναι φιξιόν.
Το City to City δεν περιορίζει ότι επιπλέον ελληνικές ταινίες δε θα μπορούν να συμμετάσχουν σε άλλα προγράμματα του Φεστιβάλ του Τορόντο. Απλώς η πρόθεση του Κάμερον Μπέιλι και του Δημήτρη Εϊπίδη είναι «να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού στο νέο ελληνικό σινεμά», πράγμα που θα βοηθήσει και στην ευαισθητοποίηση των media αλλά και των αγοραστών, ώστε να υποστηριχθούν ή να διευκολυνθούν συμπαραγωγές ή πωλήσεις.