Φεστιβάλ / Βραβεία

To ελληνικό σινεμά πάει Εσθονία!

στα 10

Με ειδικό focus στο ελληνικό σινεμά και βραβείο προσφοράς στον κινηματογράφο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ξεκίνησε σήμερα 12 Νοεμβρίου το 16ο Black Nights κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τάλιν. Επιβεβαιώνοντας πως το ελληνικό σινεμά παραμένει το πιο ζωντανό κομμάτι μιας χώρας που δεν έχει πλέον και πολλά για να νιώθει περήφανη!

To ελληνικό σινεμά πάει Εσθονία!
Σκηνή από το «Τungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο στα πλαίσια των Διεθνών Φεστιβάλ. Ετσι, μετά τη Σεβίλλη, όπου διοργανώθηκε ένα focus στο ελληνικό σινεμά (διαβάστε περισσότερα εδώ), σειρά έχει το Διεθνές Φεστιβάλ του Τάλιν που ονομάζεται Black Nights.

Στο πλαίσιο του, θα προβληθούν επτά ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους η «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (στο τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), «Η Πόλη των Παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα, το «L» του Μπάμπη Μακρίδη, το «Dogs, Cats & Rats» του Αδριανού Γεωργαντά και «To Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου - το τελευταίο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ.

Αφιέρωμα όμως θα διεξαχθεί και για μικρού μήκους ελληνικές ταινίες με επτά ταινίες: ανάμεσά τους τα «Αγνά Νιάτα» του Εκτορα Λυγίζου, το «Κι Εγώ για Μένα» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, το «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη, το «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, το «Μιλα μου γι' Αγάπη» του Φίλιππου Τσίτου και ο «Τυφλός Ψαράς» του Στρατή Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου. Επίσης θα προβληθεί και το μικρού μήκους «Toothbrushes» των Νίκου Μπρανίδη και Γιάννη Μπουγιούκα.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ θα απονείμει το βραβείο προσφορά στον κινηματογράφο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σε ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει την προβολή της «Μιας Αιωνιότητας και Μιας Μέρας» αλλά και συναυλία της Ελένης Καραίνδρου με μουσικές από τις ταινίες του μόνιμου συνεργάτη και προσωπικού της φίλου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ.