Ενα επίσημο γεύμα, μία 3ωρη τελετή όπου εκτός από 3 γενιές κωμικών προσκύνησε και όλο το υπόλοιπο Χόλιγουντ, ένα βραβείο που ήρθε άξια, αλλά μάλλον καθυστερημένα, σ' έναν ζωντανό θρύλο. Το American Film Institute, ο πιο ισχυρός κινηματογραφικός θεσμός μετά την Ακαδημία, έδωσε το τιμητικό βραβείο του 2013 στον Μελ Μπρους που έχει χαρίσει στην Αμερική και τον κόσμο μία ολόκληρη σχολή κωμωδίας - από το «Young Frankenstein», μέχρι το «Blazing Saddles» και φυσικά τους «Producers».
Στο κοινό ήταν... όλοι. Από τον Μάρτιν Σορτ, τον Ντάστιν Χόφμαν, τον Τζαντ Απατοου, τον Ζακ Γαλιφιανάκη και τον Σάσα Μπάρον Κοέν (πόσες γενιές κωμωδίας μετράτε;) μέχρι τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κλιντ Ιστγουντ, Τζορτζ Λούκας και Μάρτιν Σκορσέζε από τα χέρια του οποίου ο Μπρουκς πήρε το βραβείο.
Περίεργο κοινό; Καθόλου - σκεφτείτε απλά την προσφορά του Μπρουκς στην παραγωγή («Ο Aνθρωπος Ελέφαντας» του Ντέιβιντ Λιντς φέρει την executive producer υπογραφή του) ή στο πώς έπαιρνε πάντα διαφορετικά κινηματογραφικά είδη (από γουέστερν μέχρι επιστημονική φαντασία) και τα έφερνε στα δικά του μέτρα.
Διαβάστε τις 10 καλύτερες στιγμές της βραδιάς:
«Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο πολύ Εβραίος είναι ο Μελ Μπρουκς, αυτή την μύτη την απέκτησε μετά από πλαστική...» Ο Μάρτιν Σιν, χόρεψε, τραγούδησε, πέταξε καρφιά για σημιτισμό και σαϊεντολογία επίσης.
«Θα ήθελα να ονομάσω τους 3 ανθρώπους που κατάλαβαν από την αρχή ότι ο Μελ Μπρουκς ήταν ο πιο αστείος άνθρωπος στον κόσμο: τον Σιντ Σίζαρ, τον εαυτό μου και... τον Μελ Μπρουκς» Ο Καρλ Ράινερ, μέλος του καστ των ηθοποιών του διάσημου τηλεοπτικού σόου του Σίζαρ στο οποίο ο Μπρουκς έγραφε κείμενα (μαζί με τον Γούντι Αλεν!).
«Επιτέλους! Ενα τιμητικό βραβείο στον Μελ Μπρουκς. Τι κλασάτος τρόπος να πεις σε κάποιος ''άντε τελείωνε''..» Η πάντα ιερόσυλη Σάρα Σίλβερμαν (η οποία όμως υπήρξε κι αρκετά αιφνιδιαστικά συναισθηματική στο λόγο της).
«Ποιον πρέπει να πηδήξω επιτέλους για να παίξω σε μία ταινία του Μελ Μπρουκς;». Κυρίες και κύριοι: ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο!
«Θα μας λείψεις τόσο πολύ Μελ. Ησουν ένας από τους πραγματικά σπουδαίους. Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου...» Ο Τζίμι Κίμελ σε μία μακάβρια παρωδία των τιμητικών βραβείων (ο Μπρουκς μετέπειτα απάντησε: «Fuck you Κίμελ. Μόνο και μόνο για αυτό θα πάω στον Κόναν!»)
«Πονάει το χέρι μου, τρέχει η μύτη μου και πρέπει να πάω στην τουαλέτα. Οπότε θα είμαι σύντομος...» Ο Μόργκαν Φρίμαν πειράζει από το μικρόφωνο τον Μπρουκς, καθώς ο χαρακτήρας που έπαιξε στον «Ρομπέν των Δασών» έγινε αντικείμενο παρωδίας στους «Ηρωες με τα Κολάν» (Robin Hood: Men in Tights).
«Είχα κερδίσει Οσκαρ το 1971 με το «Last Picture Show». Μετά άρχισα να δουλεύω με τον Μελ Μπρουκς και δεν ξανακέρδισα βραβείο στη ζωή μου. Ούτε καν υποψηφιότητα! Σκατά!» Η Κλόρις Λίχμαν, πρωταγωνίστρια στο «Young Frankenstein», δίνει τον πιο έξυπνο, σπιρτόζικο λόγο της βραδιάς.
«Από τη στιγμή που τον είδα στη σκηνή αποφάσισα ότι δεν μπορούσα ποτέ να γίνω κωμικός. Δεν υπήρχε πιθανότητα να τον φτάσει κανείς. Ο Μελ δεν με έβαλε στην κωμωδία, με κράτησε μακριά της...» Ο Λάρι Ντέιβιντ ομολογεί ότι άργησε να αναμιχθεί με την κωμωδία εξαιτίας του Μπρουκς σε σημείο που οι γονείς του ανησύχησαν ότι το παιδί τους θα μένει σε όλη του τη ζωή στο σπίτι με τις πυτζάμες. «Σκότωσες τους γονείς μου από καημό, άτιμε κοντέ Εβραίε» του απηύθηνε και σείστηκε η αίθουσα στα γέλια.
«Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κίτον, Χάρολντ Λόιντ, οι Αδελφοί Μαρξ - μία σειρά από καλοκουρδισμένη τρέλα. Σ' αυτήν την παράδοση πραγματικής κωμικής υπεροχής, όχι δεν ανήκει ο Μελ Μπρουκς. Γιατί δημιούργησε τη δική του...» Ο Μάρτιν Σκορσέζε απονέμει το βραβείο στον Μπρουκς.
«Συνήθως δεν συμφωνώ με τις επιλογές του AFI. Απόψε, κάτι πάει να γίνει...» Ο Μελ Μπρουκς αποδέχεται το βραβείο του.