Φεστιβάλ / Βραβεία

53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ημέρα έκτη

στα 10

Ποια ταινία παίρνει το προβάδισμα στο Διαγωνιστικό Τμήμα; Πώς τα πάνε οι ελληνικές; Ποια είναι η αποκάλυψη του Φεστιβάλ; Διαβάστε καθημερινά τις κριτικές του Flix για τις ταινίες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
53o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ημέρα έκτη

Πίσω από τους Λόφους / Dupa Dealuri, του Κριστιάν Μουντζίου (Αφιέρωμα)

Ο βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα Ρουμάνος σκηνοθέτης αμφισβητεί ξανά, σε χαμηλούς τόνους, τους θεσμούς. Κι αν με το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες, 2 Μέρες» μας έδειξε την ισοπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το καθεστώς του Τσαουσέσκου, εδώ προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Μας ξεναγεί στο τι κρύβεται πάνω από τους λόφους, πίσω από το ιερό ενός μοναστηριού, πέρα από τη λογική του σύγχρονου θεατή. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

xara

Χαρά, του Ηλία Γιαννακάκη (Διεθνές Διαγωνιστικό)

Μισό ελληνικό μελόδραμα του ’60, μισό ψυχική ενδοσκόπηση με την Αμαλία Μουτούση στα καλύτερά της. Μια ταινία που επιλέγει να καταπιαστεί μ’ ένα δυνατό θέμα – τα όρια της λογικής, την παραβατική συμπεριφορά, την έννοια της ανθρώπινης ισορροπίας, τον ορισμό της μητρότητας ή του δίκαιου – και που το εγκαταλείπει προτού καν ξεκινήσει η επίλυσή του, δίνοντας την κλισέ ψυχαναλυτική εξήγηση στις πράξεις της ηρωίδας του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

paradise

Παράδεισος: Αγάπη / Paradies: Liebe, του Ούλριχ Ζάιντλ (Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ειδικές Προβολές)

Ο πιο γνωστός Αυστριακός σκηνοθέτης μετά τον Μίκαελ Χάνεκε (αλλά αρκετά μετά…), έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό που περιμένει με ανυπομονησία πότε ο Ούλριχ Ζάιντλ, ως άλλο χέρι του Θεού, θ’ αποφασίσει να εκθέσει τα ελαττώματα των ανθρώπων, να τους κρίνει με την κάμερά του και να αποκαλύψει την κοινωνία ως ένα ακόμα freak show. Πρώτο μέρος της Τριλογίας του Παραδείσου του σκηνοθέτη. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

papadopoulos

Papadopoulos & Sons, του Μάρκου Μάρκου (Ελληνικές Ταινίες)

Ο Χάρης Παπαδόπουλος είναι ένας υπερεπιτυχημένος Ελληνας επιχειρηματίας που ζει στο Λονδίνο με την οικογένειά του. Οταν χτυπηθεί και αυτός από την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, θα χάσει όλη του την περιουσία - και η κακομαθημένη οικογένειά του τη βολή της - εκός από ένα μικρό κατάστημα fish & chips. Ο Χάρης θα μεταφέρει την οικογένεια στο διαμέρισμα πάνω από το μαγαζί, θα ζητήσει τη συνεργασία του αποξενωμένου αδελφού του, Σπύρου και θα προσπαθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του, αποφεύγοντας και τον απέναντι ανταγωνιστή Τούρκο κεμπαπτζή Χασάν. Μια καλοπροαίρετη, χαριτωμένη όσο και απλοϊκή σάτιρα του ελληνικού δαιμόνιου και της επιπολαιότητας αλλά και χρυσής καρδιάς του λαού μας. Ο Στίβεν Ντιλέινι στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Γιώργος Χωραφάς ως Σπύρος, το αγγλικό περιβάλλον και μια αξιοπρεπής σκηνοθεσία, τοποθετούν την ταινία ένα βήμα πάνω από το φολκλόρ της Νία Βαρντάλος, με παρόμοιο χιούμορ αλλά μεγαλύτερη λεπτότητα. Λ.Γ.

capsule

The Capsule, της Αθηνάς Ραχής Τσαγγάρη (Ελληνικές Ταινίες)

Avant garde μικρού μήκους για την μόδα ως υψηλή τέχνη, ή απλή αφορμή για να βάλει σε μια κάψουλα η Αθηνά Τσαγγάρη όλα τα κινηματογραφικά, εικαστικά, ψυχαναλυτικά υλικά που συνθέτουν τη σκοτεινή γυναικεία ενηλικίωση; Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

higuita

Χιγκίτα / Higuita, του The Boy (Ελληνικές Ταινίες)

Απόλυτα ενσωματωμένο στη δημιουργική του πολυμορφικότητα ως The Boy, το τρίτο φιλμ στην κινηματογραφική καριέρα του Αλέξανδρου Βούλγαρη είναι το πειραματικό σινεμά που θα άξιζε στην εποχή μας: ένα ρομαντικό, βίαιο, αυστηρά προσωπικό και ταυτόχρονα συλλογικό παραμύθι για μια δυστοπία που θα μπορούσε απλά να ονομάζεται... ενηλικίωση. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.