Buzz

Ο Τομ Γιορκ εμπνέεται από το «Blade Runner» του Vangelis για το σάουντρακ του «Suspiria»

στα 10

O τραγουδιστής και frontman των Radiohead μιλά για την «τρομακτική» εμπειρία του πρώτου του κινηματογραφικού σάουντρακ, για το ριμέικ του «Suspiria».

Ο Τομ Γιορκ εμπνέεται από το «Blade Runner» του Vangelis για το σάουντρακ του «Suspiria»

Πριν από λίγο καιρό, η είδηση ότι ο Τομ Γιορκ των Radiohead θα υπογράψει το πρώτο του σάουντρακ για το ριμέικ του «Suspiria», έκανε ακόμα πιο ελκυστικό το επερχόμενο φιλμ του Λούκα Γκουαντανίντο, το οποίο αν και θα επιχειρήσει το δύσκολο έργο τού να «ξαναδιαβάσει» μια από τις καλύτερες και πιο ιδιοσυγκρασιακές ταινίες τρόμου όλων των εποχών, έχει συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά ιντριγκαδόρικο καστ (με κορυφαία την Τίλντα Σουίντον) και ολοένα πιο ενδιαφέροντες συνεργάτες, ώστε να μην ανησυχούμε ότι θα πρόκειται για μια αρπαχτή που θα βεβηλώσει ακόμα ένα κλασικό φιλμ.

Σε συνέντευξή του στο BBC Music 6, ο Τομ Γιορκ μίλησε μεταξύ άλλων για την εμπειρία τού να συνθέτει το πρώτο του πρωτότυπο σάουντρακ, αποκαλύπτοντας ότι μια από τις βασικές του επιρροές είναι η μουσική που έγραψε ο Vangelis για το «Blade Runner».

Διαβάστε ακόμη: Ο Τομ Γιορκ θα υπογράψει το πρώτο του κινηματογραφικό σάουντρακ με το «Suspiria»

Suspiria 607 Σκηνή από το «Suspiria» του 1977

«Είναι απόλυτα τρομακτικό. Είναι δύσκολο γιατί βρίσκομαι πολύ μακριά από αυτά που συνηθίζω να κάνω, και δεν μπορώ να διαβάσω μουσική, οπότε δεν είναι ότι γράφω για μια ορχήστρα. Το χτίζω όλο μόνος μου. Στην πραγματικότητα, είδα το “Blade Runner” δύο φορές μέσα στο σαββατοκύριακο. Ω, αυτός ο ήχος, θα μπορούσα να κάνω κάτι σαν αυτό, αυτό είναι σχετικά εύκολο… Θα κλέψω ένα κομμάτι από δω κι ένα κομμάτι από εκεί και θα είμαι μια χαρά».

«Ο Vangelis, είναι τα χέρια του που το έφτιαξαν αυτό. Το οποίο είναι ενθαρρυντικό για μένα. Γιατί αυτό είναι που έβρισκα πιο αγχωτικό. Κανονικά, το να συνθέτεις για μια ταινία τρόμου περιλαμβάνει ορχήστρες, τέτοια πράγματα. Αλλά ο Λούκα (σ.σ. Γουαντανίνο) , ο σκηνοθέτης, και ο Ουόλτερ (σ.σ. Φασάνο), ο μοντέρ, είναι περισσότερο της άποψης, βρες το δικό σου μονοπάτι με αυτό… Απλά πρέπει να βρω το δρόμο μου».

Μπορείτε να ακούσετε περισσότερα αποσπάσματα από την εν λόγω συνέντευξη του Τομ Γιορκ εδώ.

thom yorke 607

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανυπομονούμε να δούμε (και να ακούσουμε) το αποτέλεσμα. Η ταινία έχει ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματά της, και είναι πολύ πιθανό να κάνει πρεμιέρα στο προσεχές Φεστιβάλ Βενετίας, αν είναι έτοιμη εγκαίρως.

Συμπτωματικά, οι Goblin, το ιταλικό progressive rock συγκρότημα που έγραψε το σάουντρακ για το πρωτότυπο «Suspiria» του Ντάριο Αρτζέντο, ένα από τα πιο ανατριχιαστικά σάουντρακ όλων των εποχών, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, για μια και μοναδική συναυλία στο Κύτταρο, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου!

Μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από το πρωτότυπο σάουντρακ των Goblin στο βίντεο παρακάτω.


Διαβάστε ακόμη