Buzz

«Third Kind»: Δείτε τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη

στα 10

To «Third Kind» του Γιώργου Ζώη επιλέχτηκε ως «short of the week» και μπορεί κάποιος να το δει ελεύθερα για μια εβδομάδα!

«Third Kind»: Δείτε τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη

Το «Third Kind» του 2018, η τέταρτη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, μετά το «Casus Belli», το «Τίτλοι Τέλους» και την «8η Ηπειρο», έκανε την πρεμιέρα του στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβαλ Κανών και την αμερικανική της πρεμιέρα στο Telluride Film Festival και συνέχισε την φεστιβαλική της πορεία με ήδη πάνω από ογδόντα συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Δείτε ακόμα: «Third Kind»: Δείτε το trailer της νέας μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Ζώη

Eκτός των άλλων της διακρίσεων, είχε κερδίσει και τον ενθουσιασμό του οσκαρικού Μπάρι Τζένκινς («Moonlight»)


Από σήμερα και για μία εβδομάδα, μπορεί κανείς να τη δει ελεύθερα, καθώς επιλέχθηκε ως «Short of The Week» από την ομότιτλη πλατφόρμα αφιερωμένη στις ταινίες μικρού μήκους ανά τον κόσμο!

Η Γη έχει εγκαταλειφθεί και το ανθρώπινο είδος έχει αναζητήσει καταφύγιο στο διάστημα. Τρεις αρχαιολόγοι του μέλλοντος επιστρέφουν, για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους πεντάτονου σήματος που εκπέμπεται από την Γη.

Third Kind 607

O Γιώργος Ζώης, ο οποίος μετά το μεγάλου μήκους «Faraway», σκοπεύει να αναπτύξει το «Third Kind» ως μεγάλου μήκους, πειραματίζεται με το είδος της επιστημονικής φαντασίας, χρησιμοποιώντας το ως κινηματογραφική πλατφόρμα για να απογειωθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Δε θέλει να μιλήσει για τη φαντασία, αλλά για την πραγματικότητα. Δεν θέλει να εξετάσουμε το δυστοπικό μέλλον, όσο το επίφοβο σήμερα. Δε τον ενδιαφέρει να κοιτάξουμε ψηλά, αλλά δίπλα μας και μέσα μας.

Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού (που χρησιμοποιήθηκε ως προσφυγικός καταυλισμός και εκκενώθηκε εν μία νυκτί πέρσι το καλοκαίρι) αποτέλεσε το τέλειο σκηνογραφικό πλαίσιο για να μεταφερθούν ακριβώς τα μηνύματα λιτά, ηχηρά κι ατόφια. Οχι σε εξωγήινα μελλοντολογικά πλάσματα. Αλλά σε θεατές, πολίτες του κόσμου.

Third Kind 607

Η υπόθεση θέλει τρεις αρχαιολόγους του μέλλοντος να επιστρέφουν πίσω στο χρόνο και να εξετάζουν το αλλόκοτο ερημωμένο τοπίο, επιχειρώντας να καταλάβουν τι συνέβη στον ανθρώπινο πολιτισμό. Πώς βρέθηκε εκεί, πώς εξαφανίστηκε; Τι έγραψε σε ημερολόγια απόγνωσης, τι κάρτες έστειλε σε αγαπημένους, τι σκάλισε στους τοίχους για να τα βρούμε εμείς που εβιώσαμε (;)

third kind backstage 607

Πιστός στο sci-fi genre, ο Ζώης σκηνοθετεί το 30λεπτο φιλμάκι του πλάθοντας ατμόσφαιρα μυστηρίου, καταχνιάς, φόβου, σασπένς. Η χρήση του ήχου, όπως τον σχεδιάζει η Περσεφόνη Μήλιου, η μουσική του Felizol, η διεύθυνση φωτογραφίας του Γιάννη Κανάκη - όλα συντελούν στην κατασκευή ενός άρτιου μετα-αποκαλυτικού σύμπαντος, κατασκευασμένου με προσοχή κι αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα όμως, ο Ζώης προσεγγίζει τους απόκοσμους χώρους και τους διαστημάνθρωπους ήρωές του με αυστηρή και στοχευμένη απλότητα, χωρίς περιττά κόλπα, χωρίς καλλιγραφίες. Η ιδέα δεν κρύβεται στο να μας δείξει επικές εικόνες, αλλά τη μεγάλη εικόνα. Η επαφή δε θα είναι τρίτου, αλλά πρώτου τύπου.

Κάπως έτσι ένα εύρημα και η αφορμή του σινεμά είδους ανοίγουν το διάλογο με την ανησυχία, τη συλλογική ευθύνη, τη μελαγχολία και την πολιτική μοναξιά μας απέναντι στην πρόσφατη ιστορία μας.

Third Kind | Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης | Σενάριο: Γιώργος Ζώης - Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη | Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Εffi Rabsilber, Νικόλας Χανακούλας, Miankhail Waris Awalgul | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης | Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης | Σκηνογραφία: Δημήτρης Κατσίκης | Κοστούμια : Χριστίνα Λαρδίκου - Μάρλι Αλειφέρη | Α Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Παπασπύρου | Ηχητικός Σχεδιασμός: Περσεφόνη Μήλιου | Μιξάζ: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος | Μουσική: Felizol | Color Correction - dcp: An Mar Film Lab | Παραγωγοί: Αντιγόνη Ρώτα - Στέλιος Κοτιώνης | Συμπαραγωγός: Sinisa Yuricic | Eκτέλεση Παραγωγής: Squared Square - Foss Productions και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διαβάστε περισσότερα:

Third Kind Poster