Φεστιβάλ / Βραβεία

61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Σινεμά με κάθε τρόπο

στα 10

Το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι εδώ: online φέτος λόγω της πανδημίας, αλλά με το βλέμμα του στραμμένο στις απεριόριστες δυνατότητες του σινεμά να διαχέεται στο χώρο, το χρόνο και την ανθρώπινη φαντασία.

Flix Team
61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Σινεμά με κάθε τρόπο

«Από τον Φεβρουάριο του 2020 η δυστοπική καθημερινή μας ζωή μοιάζει να βρίσκεται στα χέρια ενός σεναριογράφου επιστημονικής φαντασίας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως πρόκειται για έναν δυναμικό και ανθεκτικό θεσμό. Οπως κάναμε και τον Μάρτιο με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ό,τι και αν συμβεί, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα γίνει. Το οφείλουμε στο κοινό, στους δημιουργούς, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στην ομάδα μας. Σινεμά με κάθε τρόπο, σινεμά οπουδήποτε… για να φωτίσει τις μέρες και τις νύχτες μας,»

Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό επαναλαμβάνει το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης «Σινεμα με Κάθε Τρόπο» στο βίντεο που, φέτος που όλα αλλάζουν, αντικατέστησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινάει, online φέτος, στις 5 του Νοέμβρη.

«Παρουσιάζοντας την online εκδοχή του Φεστιβάλ αναζητούμε ταυτόχρονα νέα θεωρητικά εργαλεία ερμηνείας του κινηματογράφου και των τεχνών αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Οργανώνουμε εικαστικές δράσεις στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης και σχεδιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για καθεμιά από τις επόμενες κινήσεις του Φεστιβάλ μας. Το Σινεμά με κάθε τρόπο είναι φέτος ένας τρόπος αγάπης και κατανόησης, ένας τρόπος να θέσουμε και εμείς μερικούς κανόνες πάνω από τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νέος κορωνοϊός, ένας τρόπος αντίδρασης στον αντεστραμμένο κόσμο που μπήκαμε», συμπληρώνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 177 συνολικά ταινίες, αλλά και ζωντανές παρουσιάσεις, συζητήσεις και άλλες εκπλήξεις περιμένουν τους θαμώνες του Φεστιβάλ που από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου και για δέκα ημέρες θα ζήσουν στο ρυθμό του σύγχρονου ανεξάρτητου σινεμά - ελληνικού και ξένου, κλασικού και μοντέρνου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.


Πώς θα βλέπουμε φέτος ταινίες στο Φεστιβάλ; Μάθετε όλα όσα πρέπει στον ειδικό οδηγό του Flix με οδηγίες χρήσης για τις online προβολές και τα ειδικά πακέτα εισιτηρίων


Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση των τμημάτων και δράσεων του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

γυμναστήριο 607

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Στο 61ο ΦΚΘ θα προβληθούν 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, 15 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά», 2 κλασικές αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες στις διαδικτυακές προβολές τους. Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Μέτρα Στήριξης του Ελληνικού Σινεμά Το 61ο ΦΚΘ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά μέσα από δύο νέα βραβεία για ελληνικά πρότζεκτ στην Αγορά, μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει οκτώ ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας ελληνικών ταινιών, μέσα από το εργαστήριο Agora Lab για ελληνικά πρότζεκτ, με τη συμμετοχή έξι επαγγελματιών από την Ελλάδα στο Thessaloniki Locarno Industry Academy International και μέσα από τη στενότερη συνεργασία με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας.

sow the wind 607

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Το φετινό «θέμα» των ταινιών που αποτελούν το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ είναι το «Οικειότητα, Μια Σύγχρονη Τυραννία», εμπνευσμένη από το βιβλίο του αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σέννετ «The fall of public man». Στο τμήμα συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες: τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

Μeet the Neighbors

Στο διαγωνιστικό τμήμα που επικεντρώνεται σε ταινίες από τις συγγενικές γειτονιές της Ελλάδας (από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής), με ταινίες που δοκιμάζουν και δοκιμάζονται πάνω στο μέσο του κινηματογράφου βρίσκουμε ανάμεσα στους 10 τίτλους και τρεις ελληνικές ταινίες: το «Daniel '16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, το «All the Pretty Little Horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και το «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη.

Red Moon Tide 607

Διεθνές Πρόγραμμα

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες και η ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take συστήνουν το σινεμά του κόσμου όπως συμβαίνει τώρα, στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια συγκαταλέγονται οι καλύτερες ταινίες από τα Βαλκάνια, στις Ειδικές Προοβολές προβάλλονται ταινίες από καταξιωμένους και αγαπημένους δημιουργούς, στο >>Film Forward δοκιμάζονται τα όρια του σινεμά, ενώ στο ’Round Midnight επιχειρούνται οι απαραίτητες ανατριχίλες.

The Hamburg Syndrome 607

Αφιερώματα

Οι πιο cult, αστείες, συναρπαστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας προβάλλονται στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του 61ου Φεστιβάλ με τίτλο «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)». Ξεχωρίζουν και τα δύο αφιερώματα σε σπουδαίες γυναίκες δημιουργούς: στη Νορβηγίδα δημιουργό Ανια Μπρέιεν, πρωτοπόρου του φεμινιστικού σινεμά στη Σκανδιναβία και της Τσέχας Βέρα Χιτίλοβα από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του «τσεχικού νέου κύματος».

Αγορά

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί online. Με ambassador την αγαπημένη ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη, η Αγορά θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί online από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020.

Βραβεία

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (8.000 ευρώ), τον Χάλκινο Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία, το οποίο από φέτος ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, καθώς και τα Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας και Καλλιτεχνικής Επίτευξης ή Σεναρίου.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ) και τον Χάλκινο Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία.

Το βραβείο «Mermaid Award» απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ.

Επίσης, στο Φεστιβάλ απονέμονται: τα τέσσερα βραβεία κοινού Fischer στις ταινίες που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους των θεατών, τα βραβεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου – FIPRESCI στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, το βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου σε ταινία του ελληνικού προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, το Βραβείο «Ανθρωπίνων Αξιών» της Βουλής των Ελλήνων, τα δύο βραβεία της ΕΡΤ (ένα στην ελληνική ταινία που θα κερδίσει το βραβείο της FIPRESCI, ύψους 3.000 ευρώ, και ένα σε ελληνικό πρότζεκτ του τμήματος Works in Progress ή του Agora Lab, ύψους 2.000 ευρώ), το βραβείο του ΕΚΚ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης ελληνίδας σκηνοθέτιδας (ύψους 5.000 ευρώ) και το βραβείο Best Location Award, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ ύψους 1.500 ευρώ, τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, το βραβείο WIFT GR σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού ή του Meet the Neighbors για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά.

γφφγσ

Εκθέσεις στο Δημόσιο Χώρο

Η έκθεση «Οικειότητα, Μια Σύγχρονη Τυραννία» εμπνευσμένη από έργα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ωστόσο, μπορείτε να δείτε αναπαραστάσεις σε μουσαμάδες σε αναπάντεχα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Με το «Βρες το Φεστιβάλ» πραγματοποιούμε μια διαδρομή στο μοναδικό, σύνθετο αστικό τοπίο του σήμερα. Επίσης, 12 μεγάλες αναπαραστάσεις σε μουσαμάδες, θα εκτεθούν σε εξωτερικούς τοίχους κτηρίων της προβλήτας του λιμανιού, διεκδικώντας μια θέση στον δημόσιο χώρο. Παράλληλα, φωτογραφίες από τη βιντεοεγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα, Γεγονότα Τετελεσμένου Μέλλοντος, θα τυπωθούν σε banner και θα εκτεθούν στο Λιμάνι, όπως και τα έργα των 12 εικαστικών. Η εγκατάσταση «Τhe Glasshouse Project» του visual artist και φωτογράφου Νίκου Ράκκα θα παρουσιάζεται στον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό και η ξεχωριστή Οπτική Εγκατάσταση που δημιούργησε αποκλειστικά για το 61ο ΦΚΘ η Ολγα Σφέτσα θα παρουσιαστεί στην προβλήτα του λιμανιού.

Γνωρίστε τους Σκηνοθέτες Από τη Δευτέρα 9 έως το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, γνωρίστε τους σκηνοθέτες από τα τμήματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors και από τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος, μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις και τη δράση «Directors’ Corner.»

Ταινίες για Παιδιά: Οι προβολές Youth Screen του online 61ου Φεστιβάλ θα είναι δωρεάν διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 7-8 και το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι, για περιορισμένο αριθμό προβολών.

Ειδικές Εκδόσεις Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη: Τον πρωτοποριακό και αγαπημένο Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της 61ης διοργάνωσης και την ειδική έκδοση για το αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία, «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.

Το online 61ο ΦΚΘ γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, της COSMOTE TV, Mεγάλου Xορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank, χορηγού προσβασιμότητας της Mastercard, επίσημης κάρτας πληρωμών και της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα και Fischer, χορηγού βραβείων κοινού._

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

tiff61 poster 607