Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Αμμοθύελλα» («Sand Storm») της Ελίτ Ζέξερ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 13.15

Eνα μαγευτικό ντεμπούτο που σκιαγραφεί τη συναισθηματικά πολύπλοκη σχέση ανάμεσα σε μια μάνα και μια κόρη, που δεσμεύονται από τα έθιμα ενώ παλεύουν να προσαρμοστούν σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Η σκηνοθέτις συναναστρεφόταν για 10 χρόνια Βεδουΐνες, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία μιας συνάντησης: Σ’ ένα χωριό Βεδουΐνων στο Ισραήλ, η Τζαλίλα βρίσκεται στην άβολη θέση της οικοδέσποινας στο γάμο του άνδρα της με μια πολύ νεότερη γυναίκα. Στη διάρκεια της γιορτής, η Τζαλίλα ανακαλύπτει τυχαία πως η πρωτότοκη κόρη της έχει σχέση μ’ έναν συμφοιτητή της – κάτι που απαγορεύεται αυστηρά και θα ντρόπιαζε την οικογένεια. Μια ιστορία για την παράδοση, το μοντερνισμό και τη διχασμένη οικογένεια, γεμάτη μεστούς χαρακτήρες, πυκνές λεπτομέρειες και λεπτό χιούμορ.

zoology 607

«Ζωολογία» («Zoology») του Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Ολύμπιον στις 13.00

Μια άχαρη υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο βγάζει ξαφνικά ουρά και ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερο γιατρό της, σε αυτό το γλυκόπικρο αλληγορικό δράμα. Απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο στην ισορρόπηση για να γυρίσει ένας σκηνοθέτης μια ταινία όπου παρατηρεί τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου και παράλληλα αποκαλύπτει τις κρυφές αρετές που ξεχωρίζουν το είδος μας από τα υπόλοιπα στη ζούγκλα. Πόσω μάλλον αν αυτός ο σκηνοθέτης είναι κάτω των τριάντα και το νέο ταλέντο του ρωσικού σινεμά, που πριν δυο χρόνια υπέγραψε το «Μάθημα Αποκατάστασης». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Zoology» εδώ.

Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω 607

«Στην Ηλικία μου Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» («À mon age je me cache encore pour fumer») της Ραϊανά - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 15.30

Στην καρδιά ενός χαμάμ, μακριά από το επικριτικό βλέμμα των ανδρών, των μητέρων, των εραστών, των παρθένων και των φανατικών Ισλαμιστών, μπλέκονται πισινοί με μπούργκες κι έρχονται αντιμέτωποι, ανάμεσα σε γέλια, δάκρυα, ξεσπάσματα θυμού, τη Βίβλο και το Κοράνι... πριν τη λάμψη ενός στιλέτου και τη σιωπή του Θεού. Ελληνογαλλική συμπαραγωγή, γυρισμένη στο χαμάμ της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Στην Ηλικία μου» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Park 607

«Park» της Σοφίας Εξάρχου - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18.30

Δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004, μια παρέα αγοριών ζει ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερος της παρέας, ο Δημήτρης (17) μαζί με την Άννα (22) –πρώην αθλήτρια– προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς οι εξορμήσεις τους συνεχίζονται και τα δυο παιδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Park» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Dark Night 607

«Σκοτεινή Είναι η Νύχτα» («Dark Night») του Τιμ Σάτον - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασαβέτης στις 20.00

Σ’ ένα απομονωμένο τοπίο των προαστίων ξετυλίγεται μια σειρά από αναπόφευκτα γεγονότα που θα οδηγήσουν σε μακελειό μέσα σ’ έναν πολυκινηματογράφο. Στη διάρκεια μιας μέρας, από την ανατολή ώς τα μεσάνυχτα, έξι άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους (ανάμεσά τους κι ο δολοφόνος) θα γίνουν κοινωνοί του νέου αμερικανικού εφιάλτη. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από τα πρωτοσέλιδα, αλλά κινηματογραφημένη με λυρισμό και αυτοσυγκράτηση, μεταμορφώνεται σε μια ταινία που προβληματίζει και σε μια ελεγεία για το τέλος της αθωότητας.

Scarred Hearts 607

«Σημαδεμένες Καρδιές» («Scarred Hearts») του Ράντου Ζούντε - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 20.15

Λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άντρας με πολιομυελίτιδα μπαίνει στο νοσοκομείο. Γίνεται κομμάτι μιας παρέας διανοούμενων ασθενών που σχολιάζουν την άνοδο του ναζισμού, τον καλλιτεχνικό αναβρασμό της εποχής και μια ολόκληρη κοινωνία που αλλάζει. Ο σκηνοθέτης του «Aferim!» επιστρέφει με μια σάτιρα που θυμίζει το «Μαγικό Βουνό» του Τόμας Μαν. Ειδικό βραβείο επιτροπής και βραβείο Δον Κιχώτης στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Διαβάστε περισσότερα για το φετινό τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια εδώ.

gimme danger 607

Gimme Danger του Τζιμ Τζάρμους - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 22:45

Η ιστορία των Stooges, ενός από τα μεγαλύτερα ροκ εν ρολ συγκροτήματα όλων των εποχών, που με το δυναμικό και επιθετικό ύφος τους δημιούργησαν έναν κρατήρα στο μουσικό τοπίο του τέλους της δεκαετίας του ’60. Καθώς ορμούσαν στο κοινό τους μ’ ένα μείγμα ροκ, μπλουζ, R&B και φρι τζαζ, φύτεψαν το σπόρο γι’ αυτό που στις επόμενες δεκαετίες θα ονομαζόταν πανκ και εναλλακτικό ροκ. Η ταινία παρουσιάζει τo μουσικό, πολιτισμικό, πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της ανόδου των Stooges και αφηγείται τις περιπέτειες και τις κακοτυχίες τους, αλλά και τη μακρά κληρονομιά τους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Gimme Danger»

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.