Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

«Λαίδη Μακμπέθ» («Lady Macbeth») του Γουίλιαμ Ολντροϊντ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 15.30

Συλλαμβάνοντας αβίαστα, μα με απόλυτη ακρίβεια, λεπτές ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αποχρώσεις, αυτό το κομψό, εντυπωσιακό φιλμ λαμβάνει χώρα στην αγγλική εξοχή του 1965. Η Κάθριν ασφυκτιά μέσα στο γάμο της μ’ έναν πικρόχολο άνδρα που έχει τα διπλά της χρόνια και μια ψυχρή, αμείλικτη οικογένεια. Οταν μπαίνει σε μια παθιασμένη σχέση μ’ έναν νεαρό εργάτη που δουλεύει στο κτήμα του συζύγου της, ξυπνά μέσα της μια αδάμαστη δύναμη, τόσο ισχυρή, που δεν θα καταλαγιάσει αν δεν πετύχει αυτό που θέλει. Η «Λαίδη Μακμπέθ» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του θεατρικού σκηνοθέτη Γουίλιαμ Οντροϊντ και βασίζεται στη νουβέλα του 19ου αιώνα, «Lady Macbeth of Mtsensk District», του Νίκολαϊ Λέσκοφ, που αργότερα μεταφέρθηκε σε όπερα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τη «Λαίδη Μακμπέθ» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Shambles 607

Μπάχαλο του Καρλ Λεμιέ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15:45

Όταν κάποιοι μαφιόζοι της περιοχής πιάνουν τον 27χρονο Βενσάν να κλέβει ναρκωτικά από τους λάθος ανθρώπους, τον πιάνουν στο κυνήγι. Ο Βενσάν καταφεύγει στο δάσος, όπου και ξαναβλέπει απρόσμενα τον αδελφό του, τον Μισέλ, με τον οποίο είχαν ξεκόψει εδώ και χρόνια. Η ταινία μάς βυθίζει στον σκοτεινό, δυστοπικό κόσμο της επαρχίας, σ’ έναν τόπο όπου μπορεί να δεσπόζει η βία, αλλά η ανθρωπιά ξεφυτρώνει από τις ρωγμές. O τίτλος της ταινίας αναφέρεται στην ιστορία της δημιουργίας ενός διαδεδομένου πιάτου της περιοχής (τηγανητές πατάτες με σάλτσα) και σημαίνει «μπάχαλο». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τo «Μπάχαλο» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Olli Maki 607

«Η Πιο Ευτυχισμένη Μέρα του Ολλι Μάκι» («The Happiest Day in the Life of Olli Maki») του Γιούχο Κούοσμανεν - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 18.00

Είστε έτοιμοι για ένα φιλμ που ανακαλύπτει το σημείο όπου που ένα biopic και μια «αθλητική ταινία» συναντούν την ομορφιά και το λυρισμό; Το καλοκαίρι του 1962, ο Ολι Μάκι αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Ο δρόμος για την επιτυχία, από την επαρχία της Φινλανδίας μέχρι την καρδιά του Ελσίνκι, μοιάζει να είναι στρωμένος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσει βάρος και να συγκεντρωθεί στην προπόνηση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα... Ο Ολι έχει ερωτευτεί τη Ράιτζα! Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την «Πιο Ευτυχισμένη Μέρα του Ολλι Μάκι» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Αφτερλωβ 607

Αφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18:15

Είναι καλοκαίρι, η Αθήνα βράζει, αλλά ο τριαντάχρονος Νίκος δροσίζεται στα βόρεια προάστια, πίνοντας κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα. Η πισίνα δεν είναι δική του, αλλά του Σταύρου, που έχει ζητήσει από τον Νίκο να προσέχει το σπίτι και τη Λέιλα –τον σκύλο του– για το καλοκαίρι. Η ευκαιρία μοιάζει μοναδική στον άφραγκο μουσικό, που αποφασίζει να καλέσει εκεί την πρώην κοπέλα του, Σοφία, για ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη. Όταν όμως η ανυποψίαστη Σοφία καταφτάνει, οι διακοπές στον παράδεισο βγαίνουν εκτός τροχιάς. Ο Νίκος την κλειδώνει στο στούντιο του σπιτιού, αποφασισμένος να μην την αφήσει να φύγει, αν δεν μάθει τους λόγους για τους οποίους χώρισαν. Γιατί; Επειδή ακόμα δεν έχει καταλάβει. Κι αν δεν την καταλάβει, πώς θα την ξεπεράσει; Εγκεφαλικά. Γιατί ερωτικά την έχει ξεπεράσει. Φυσικά… Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τo «Αφτερλωβ» και τις υπόλοιπες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ.

Οντως Φιλιούνται; 607

Οντως Φιλιούνται; του Γιάννη Κορρέ - Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου - Τώνια Μαρκετάκη στις 20:00

Ο Ντάνυ και η Στέλλα, λίγο πριν τα τριάντα, ανήκουν σε μια γενιά που δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Ίσως διότι οι εξελίξεις που τη διαμορφώνουν ακόμα τρέχουν. Κι όσο οι εξελίξεις τρέχουν, ο Ντάνυ και η Στέλλα ζουν την πρώτη φάση της σχέσης τους. Η επίσκεψη του Αχιλλέα στο σπίτι του Ντάνυ γίνεται αφορμή για μια συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει να υπάρχεις στη σύγχρονη πραγματικότητα και παράλληλα μας παραπέμπει στο χρονικό της σχέσης του Ντάνυ και της Στέλλας, από το Α ώς το τώρα. Χρησιμοποιώντας τον Ντάνυ ως κεντρικό χαρακτήρα και τις κωμικοτραγικές καταστάσεις στις οποίες συχνά βρίσκεται –ή δημιουργεί–, η ταινία επιχειρεί να μιλήσει γι’ αυτήν τη γενιά, με το χιούμορ που της αρμόζει και την κατανόηση που της αξίζει. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Οντως Φιλιούνται;» του Γιάννη Κορρέ

Innocence 607

Αθωότητα του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ - Ρετροσπεκτίβα - Σταύρος Τορνές στις 23.00

Ο Γιουσούφ έχει μόλις αφεθεί ελεύθερος ύστερα από δέκα χρόνια στη φυλακή. Μην έχοντας πού αλλού να πάει, αποφασίζει να επισκεφθεί την αδελφή του στη Σμύρνη. Εγκαθίσταται σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο, όπου γνωρίζεται με την Ουρ, τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο και μητέρα ενός μικρού παιδιού, και τον Μπεκίρ, προαγωγό και εραστή της. Σύντομα, ο Γιουσούφ θα εμπλακεί σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο. Όταν ο Μπεκίρ πεθαίνει, ο Γιουσούφ παίρνει τη θέση του, φροντίζοντας την Ουρ και το παιδί της. Μια μέρα όμως, η Ουρ εξαφανίζεται κι ο Γιουσούφ αρχίζει να την αναζητεί από πόλη σε πόλη, έχοντας μαζί του το παιδί. Η Αθωότητα μιλάει για ανθρώπους παγιδευμένους σε αδιέξοδα, που οδηγούνται με μαθηματική βεβαιότητα προς την καταστροφή, αλλά δεν παύουν να μένουν πιστοί στα «πιστεύω» τους και στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το αφιέρωμα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

Kate Plays Christine 607

«Η Κέιτ παίζει την Κριστίν» («Kate Plays Christine») του Ρόμπερτ Γκριν - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 23.15

Το 1974, η παρουσιάστρια Κριστίν Τσάμπακ αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο ειδήσεων στη Σαρασότα της Φλόριντας. Το συμβάν αυτό, η πρώτη αυτοκτονία στην ιστορία που προβλήθηκε στην τηλεόραση, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την ταινία Το δίκτυο του Σίντνι Λουμέτ, αλλά έχει πολλές πτυχές που παραμένουν λίγο πολύ άγνωστες. Σήμερα, η ηθοποιός Κέιτ Λιν Σέιλ υποδύεται την Κριστίν σε μια «στιλιζαρισμένη φτηνιάρικη σαπουνόπερα αισθητικής του ’70» που αφηγείται την ίδια ιστορία. Για να προετοιμαστεί για το ρόλο, η Κέιτ ταξιδεύει στη Σαρασότα για να διερευνήσει το μυστήριο πίσω από το τραγικό της τέλος.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.