Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015: Το Flix προτείνει τα #axasta για την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

«Ο Δρόμος για το Λα Πας» («Road to La Paz») του Φρανσίσκο Βαρόνε - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 15.30

Ενας ηλικιωμένος μουσουλμάνος ζητά από έναν «ερασιτέχνη ταξιτζή» να τον οδηγήσει με το παλιό Peugeuot 505 του, από το Μπουένος Aϊρες μέχρι τη Λα Πας, απ’ όπου φιλοδοξεί να ταξιδέψει ώς την Μέκκα. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Αργεντίνος Φρανσίσκο Βαρόνε διανύει μίλια εντός και εκτός οθόνης σε μια τρυφερή ιστορία ανοχής, με οδηγό ένα διαρκές αίσθημα ουμανισμού και αλληλοκατανόησης - ως το μοναδικό δρόμο για την κοσμική συμφιλίωση.

Impressions of a Drowned Man 607

«Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου - Ελληνικές Ταινίες - Παύλος Ζάννας στις 15.15

Αποκομμένος από το παρελθόν και τη μνήμη του, ο Επιβάτης προσπαθεί να καθορίσει τον εαυτό του. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με την προκαθορισμένη μοίρα του, μια μοίρα που τον εξαναγκάζει να ζήσει ξανά τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Ο Κύρος Παπαβασιλείου σε μια δική του ανάγνωση πάνω στη ζωή και το έργο του Κώστα Καρυωτάκη. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου».

Interruption 607 2

«Interruption» του Γιώργου Ζώη - Διεθνές Διαγωνιστικό - Ολύμπιον στις 18.00

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της Ορέστειας ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών με όπλα στα χέρια ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο. To μέγαλου μήκους ντεμπούτο του Γιώργου Ζώη (βραβευμένος για τις μικρού μήκους ταινίες του «Casus Belli» και «Τίτλοι Τέλους»), έρχεται κατευθείαν από τους Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας για να αφηγηθεί μια ιστορία κάπου ανάμεσα στην αναπαράσταση και την πραγματική ζωή, στο ρόλο του θεατή και του «ηθοποιού», σε όσα διαδραματίζονται στη σκηνή ενός θεάτρου και στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου εκεί έξω. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Interruption».

Glassland

«Γυάλινη Χώρα» («Glassland») του Τζέραρντ Μπάρετ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 18.00

Με φόντο το σύγχρονο Δουβλίνο, ο Τζον, ένας νεαρός οδηγός ταξί, περνά τη μίζερη καθημερινότητά του δουλεύοντας νυχτερινή βάρδια και φροντίζοντας την αλκοολική μητέρα του. Προκειμένου να βρει χρήματα για την κλινική αποτοξίνωσης της μητέρας του, ο Τζον θα καταφύγει σε πράξεις που δεν φανταζόταν ότι θα έκανε ποτέ. Το ελλειπτικό, συγκινητικό δράμα του Ιρλανδού σκηνοθέτη Τζέραρντ Μπάρετ είναι μια ειλικρινής σπουδή για τη δυσλειτουργική –το λιγότερο– σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, αλλά κι ένα πορτρέτο της ιρλανδικής εργατικής τάξης και της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουν άνθρωποι σαν τον Τζον. Από την Ιρλανδία του σήμερα, βραβευμένη στο Σάντανς, μια ταινία φτιαγμένη από την πραγματικότητα μιας χώρας σε πλήρη οικογενειακή διάλυση.

Ursa Minor 607

«Μικρή Αρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου - Ελληνικές Ταινίες - Τώνια Μαρκετάκη στις 19.30

Σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής, ένας άντρας συλλαμβάνεται ενώ το αναίσθητο σώμα μιας κοπέλας μεταφέρεται στο ασθενοφόρο. Μέσα στο περιπολικό που τον μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα, ο άντρας ανακαλεί το διάστημα των τελευταίων μηνών, προσπαθώντας να καταλάβει τι πήγε λάθος. Η Ελισάβετ Χρονοπούλου επιστρέφει μετά τον «Ανίβα Προ των Πυλών» με μια παροξυσμική ερωτική ιστορία γυρισμένη όλη από την οπτική γωνία του κεντρικού ήρωα. Η Σοφία Γεωργοβασίλη (on screen) και ο Γιάννης Κοκιασμένος (off screen) πρωταγωνιστούν. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Μικρή Αρκτο».

Box 607

«Μποξ» («Box») του Φλόριν Σέρμπαν - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 20.00

Οι δρόμοι δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων διασταυρώνονται για χάρη του έρωτα. Ένας 19χρονος πολλά υποσχόμενος Pομά μποξέρ παθαίνει εμμονή με μια 34χρονη παντρεμένη ηθοποιό του θεάτρου. Φαινομενικά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, όμως αμφότεροι –εύθραυστοι και δυναμικοί μαζί– πασχίζουν να αποδείξουν ποιοι είναι, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να πετύχουν. Μοιραία, έρχονται ολοένα και πιο κοντά. Οι ερωτικές ιστορίες δεν είναι και τόσο συνηθισμένες στο ρουμανικό σινεμά. Ωστόσο, ο Φλορίν Σερμπάν επιλέγει να αφηγηθεί μια αναπάντεχη ερωτική συνάντηση, που όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης του βραβευμένου στο Βερολίνο «Αν Θέλω να Σφυρίξω, Σφυρίζω» επιστρέφει με την ταινία που κέρδισε το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από το Crossroads της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

mediterranea 607

«Mediterranea» του Tζιόνας Καπρινιάνο - Βραβεία LUX - Τζον Κασσαβέτης στις 20.00

Ο Αγίβα φεύγει από την Μπουρκίνα Φάσο, διασχίζει τη Μεσόγειο και φτάνει στη Νότιο Ιταλία. Η νέα του ζωή αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εχθρότητα της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, ο Αγίβα παραμένει αποφασισμένος: η ζωή του εδώ θα είναι καλύτερη, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Ντεμπούτο του Ιταλού Καπρινιάνο, φαβορί για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια ταινία για τη μεγαλύτερη τραγωδία της εποχής μας, ένα βίαιο και τρυφερό ταξίδι επιβίωσης στις αχανείς διαδρομές εντός και εκτός πατρίδας.

The Treasure 607

«Ο Θησαυρός» («The Treasure») του Κορνέλιου Πορουμποίου - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 20.30

Ο Κόστι ζει μια ήσυχη ζωή. Τις νύχτες τού αρέσει να διαβάζει ιστορίες στον εξάχρονο γιο του για να τον πάρει ο ύπνος. Ο αγαπημένος τους είναι ο Ρομπέν των Δασών. Ο Κόστι πιστεύει πως είναι κάτι σαν τον ήρωα της ιστορίας αυτής – κάποιος που διορθώνει τα προβλήματα και υπερασπίζεται τους καταπιεσμένους. Ένα απόγευμα, ο γείτονάς του τον επισκέπτεται απρόσμενα και μοιράζεται μαζί του ένα μυστικό: είναι σίγουρος πως ένας θησαυρός βρίσκεται θαμμένος στον κήπο των παππούδων του. Αν ο Κόστι τον βοηθήσει νοικιάζοντας έναν ανιχνευτή μετάλλων, θα του δώσει τα μισά απ’ ό,τι βρουν. Αν και στην αρχή έχει τις επιφυλάξεις του, ο Κόστι δεν μπορεί να αντισταθεί στην πρόταση και μπαίνει στο κόλπο. Οι δύο συνωμότες έχουν ένα Σαββατοκύριακο για να βρουν τα λάφυρα. Βραβευμένο στις Κάννες, το υπέροχο φιλμ του Κορνέλιου Πορουμποίου παραμένει αταξινόμητο ως μια παράλογη κωμωδία μιας αναπάντεχης καθημερινότητας, σαν ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα υλικά της πραγματικής ζωής. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Θησαυρό».

Cemetery of Splendour 607

«Νεκροταφείο της Δόξας» («Cemetery of Splendour») του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν - Ειδικές Προβολές - Ολύμπιον στις 23.00

Στρατιώτες που πάσχουν από μία μυστηριώδη νόσο που τους βυθίζει σε ύπνο μεταφέρονται σε μια προσωρινή κλινική που στεγάζεται σ’ ένα παλιό σχολείο. Ο χώρος, γεμάτος από αναμνήσεις, γίνεται ένας αποκαλυπτικός κόσμος για την Τζεντζίρα, μια νοικοκυρά και εθελόντρια, όταν αυτή ξεκινά να προσέχει τον Ιτ, έναν όμορφο στρατιώτη που δεν έχει οικογενειακούς επισκέπτες. Η Τζεν γίνεται φίλη μετη νεαρή Κενγκ, ένα μέντιουμ που χρησιμοποιεί τις μεταφυσικές της ικανότητες για να βοηθήσει τα αγαπημένα πρόσωπα των ανδρών που βρίσκονται σε κώμα να έρθουν σ’ επαφή μαζί τους. Οι γιατροί εξερευνούν μεθόδους ν’ ανακουφίσουν τους άνδρες από τα ταραχώδη όνειρά τους, δοκιμάζοντας μέχρι και τη θεραπεία με έγχρωμο φως. Η Τζεν ανακαλύπτει το απόκρυφο σημειωματάριο του Ιτ, που είναι γε-μάτο παράξενα γραφόμενα και κυανοτυπίες. Το αινιγματικό σύνδρομο των στρατιωτών και ο μυθικός αρχαίος τόπος πάνω στον οποίο έχει χτιστεί η κλινική μπορεί κάπως να συνδέονται. Η μαγεία, η θεραπεία, ο έρωτας και τα όνειρα είναι όλα μέρη της ευάλωτης διαδρομής της Τζεν προς τη βαθύτερη γνώση του εαυτού της και του κόσμου γύρω της. Ενα ακόμη αριστουργηματικό οδοιπορικό στο μοναδικό σινεμά του Ταϊλανδέζου δημιουργού που σαν φυσική συνέχεια του βραβευμένου με το Χρυσό Φοίνικα «Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές», παλινδρομεί γοητευτικά, πολιτικά και συναρπαστικά κινηματογραφικά στις τεθλασμένες οδούς των θρύλων, του παρόντος και της νεκρής ζώνης ανάμεσα τους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Νεκροταφείο της Δόξας».

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς