Buzz

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ήθελε να γυρίσει το «The Shape of Water» σε ασπρόμαυρο

στα 10

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης αναγκάστηκε ωστόσο να συμβιβαστεί, καθώς το στούντιο διέθετε σαφώς μεγαλύτερο μπάτζετ σε περίπτωση που η ταινία γυριζόταν ως έγχρωμη.

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ήθελε να γυρίσει το «The Shape of Water» σε ασπρόμαυρο

Θα περίμενε κανείς ότι ένας οραματιστής και δημοφιλής σκηνοθέτης όπως ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο θα είχε πλέον τη δυνατότητα να ακολουθεί ανενόχλητος και απερίσπαστος τις καλλιτεχνικές του επιλογές. Οπως όλα δείχνουν, όμως, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά.

Και μπορεί η καινούργια του ταινία, «The Shape of Water», να έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη, κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα στο περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και δημιουργώντας ήδη έντονο μπαζ για τις προσεχείς οσκαρικές υποψηφιότητες, ωστόσο υπάρχει ένα πράγμα που ο Μεξικανός σκηνοθέτης θα προτιμούσε να έχει κάνει διαφορετικά.

Διαβάστε ακόμη: Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο κάνει ένα διάλειμμα από τη σκηνοθεσία

The Shape of Water black and white 607

The Shape of Water black and white 607

Μιλώντας στο περιοδικό Entertainment Weekly, ο σκηνογράφος του φιλμ, Πολ Οστενμπερι, αποκάλυψε ότι ο Ντελ Τόρο ήθελε αρχικά να γυρίσει την ταινία σε ασπρόμαυρο και ως τέτοια την είχε προτείνει στο στούντιο της Fox Searchlight, όταν πρωτοξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις. Μια επιλογή που δεν θα έμοιαζε καθόλου παράταιρη με το χρονικό πλαίσιο της δεκαετίας του ’60 όπου εκτυλίσσεται η ταινία αλλά και με τις σινεφιλικές αναφορές σε κλασικά b-movies και φιλμ φαντασίας του παρελθόντος όπως το «Creature from the Black Lagoon». Μόνο που, φυσικά, το στούντιο δεν ήταν τόσο ενθουσιώδες με την ιδέα αυτή.

«Οταν ήταν ασπρόμαυρη, το μπάτζετ ήταν 12 εκατομμύρια δολάρια» αναφέρει ο Οστενμπερι. «Και μετά η Fox Searchlight είπε “Να ξέρεις, αν την κάνεις έγχρωμη, θα το κάνουμε 19,6 εκατομμύρια δολάρια”. Δυσκολευόμασταν ακόμα και με τα 19,6 εκατομμύρια προκειμένου να κάνουμε όσα θέλαμε, οπότε ευτυχώς που τα πράγματα πήραν αυτήν την τροπή».

The Shape of Water black and white 607

The Shape of Water black and white 607

«Ημουν ελαφρώς αγχωμένος με το ασπρόμαυρο, γιατί το χρώμα είναι ένα τόσο δυνατό στοιχείο με το οποίο μπορείς να παίξεις σε μια ιστορία ή μια ταινία για να βοηθήσεις στη δημιουργία της ατμόσφαιρας. Οταν ο κόσμος βλέπει την ταινία, σχολιάζουν συχνά τη χρήση του χρώματος, οπότε χαίρομαι που τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι» συμπληρώνει ο Οστενμπερι.

Ευτυχώς, ακόμα και για τον ίδιο τον Ντελ Τόρο, η ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν ήταν τόσο σημαντική, αλλά επρόκειτο για κάτι στο οποίο ήταν πρόθυμος να υποχωρήσει προκειμένου να υλοποιήσει την υπόλοιπη ταινία όπως τη φανταζόταν. «Για να είμαι αφοπλιστικά και τρομερά ειλικρινής, ήταν απλά ένα πιόνι που έπρεπε να θυσιαστεί. Ηταν ένα από αυτά τα πράγματα που ήξερα ότι δεν με ενδιέφεραν και τόσο, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να φαίνομαι συζητήσιμος. “Ω, ο Γκιγιέρμο. Είναι τόσο συμπαθητικός τύπος. Εγκατέλειψε το ασπρόμαυρο”». Κι πρέπει να ομολογήσουμε ότι μάλλον έπαιξε πολύ σωστά τα χαρτιά του, καθώς το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα…

The Shape of Water poster 607

Διαβάστε ακόμη