Buzz

Η Ταινιοθήκη δίνει... «Τόπο στους Μικρομηκάδες!»

στα 10

Μ' ένα νέο κύκλο προβολών, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει το best of των μικρού μήκους της τελευταίας δεκαετίας, με ελεύθερη είσοδο.

Flix Team
Η Ταινιοθήκη δίνει... «Τόπο στους Μικρομηκάδες!»

Αυτή την Κυριακή, 17 Μαρτίου, στις 17.00, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει έναν κύκλο προβολών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο. Σ' αυτή, την εναρκτήρια διοργάνωση, θα προβληθεί και σε πρώτη δημόσια προβολή στην Αθήνα, η νέα μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, «Λεωφόρος Πατησίων».

Η ταινία έκανε τη διεθνή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, την πανελλαδική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πριν λίγο καιρό απέσπασε δύο βραβεία (βραβείο Canal+ και Ειδικό βραβείο της Επιτροπής), καθώς και μια υποψηφιότητα καλύτερης μικρού μήκους ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, το Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν. Ο Θανάσης Νεοφώτιστος θα είναι στην Ταινιοθήκη για να συνομιλήσει με το κοινό.

Μαζί, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει μια πρώτη επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες μικρού μήκους της τελευταίας δεκαετίας, κάνοντας την αρχή για ένα τακτικό πρόγραμμα. Οι συνολικά έξι ταινίες του αφιερώματος προσφέρουν στο κοινό της Αθήνας μια ευκαιρία να γνωρίσει σκηνοθέτες που άφησαν το στίγμα τους στο χώρο της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους των τελευταίων ετών: απέσπασαν κορυφαία βραβεία στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, παρουσιάστηκαν και διακρίθηκαν σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ όπως Βενετία, Κάννες, Κλερμόν Φεράν, Ρότερνταμ, βρήκαν διανομή σε αίθουσες και τηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού, βραβεύτηκαν στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Η πρώτη δόση της «dream team» των Ελλήνων μικρομηκάδων αποτελείται από τους Νεριτάν Ζιντζιρία, Γιώργο Ζώη, Ζακλίν Λέντζου, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Θανάση Νεοφώτιστο και Γαβριήλ Τζάφκα. Η Ταινιοθήκη παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες δουλειές τους, με την υπόσχεση να παρουσιάσει σύντομα πολλά ακόμα ονόματα που τα τελευταία χρόνια σφράγισαν την ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Πρόγραμμα προβολής | Κυριακή, 17 Μαρτίου | 17.00

χαμομήλι 607

Χαμομήλι (Νεριτάν Ζιντζιρία) Ο γολγοθάς μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε ένα ορεινό χωριό, η οποία, αποκλεισμένη από τα χιόνια, πρέπει να μεταφέρει, μόνη, το πτώμα του συζύγου της. Ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Δράμας (Χρυσός Διόνυσος 2012), σάρωσε τα βραβεία εκείνης της χρονιάς (Νύχτες Πρεμιέρας, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, Φεστιβάλ της Δρέσδης).

casus belli 607

Casus Belli (Γιώργος Ζώης) Ανθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε επτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Ομως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Στην ταινία παίζουν 146 ηθοποιοί. Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας (2010), Χρυσός Διόνυσος και πέντε ακόμα βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας, καλύτερη μικρού μήκους ταινία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Προβλήθηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού (Ρότερνταμ, Κλερμόν Φεράν κ.ά.) και είναι η πρώτη ελληνική μικρού μήκους που εξασφάλισε κινηματογραφική διανομή σε Γαλλία και Ελβετία.

limbo 607

Limbo (Kωνσταντίνα Κοτζαμάνη) Ενα νεοφερμένο αγόρι με λευκά μαλλιά, ταράσσει τον κόσμο μιας παρέας παιδιών. Τα παιδιά ενώνονται εναντίον του «εχθρού», στοχοποιώντας αμέσως το αγόρι που διαφέρει. Ομως ένα ακόμα πιο «φοβερό» πλάσμα, μια φάλαινα εξοκέλλει στα μέρη τους. Συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και υπήρξε υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής μικρού μήκους ταινίας για το 2016.

αλεπού 607

Αλεπού (Ζακλίν Λέντζου) Aθήνα, καλοκαίρι. Μετά από καβγά με τη μάνα του, ο Στέφανος κλείνει τη ραπ και μένει μόνος στο σπίτι με τα αδέρφια του και το άρρωστο σκυλί τους, τη Λούση. Κανείς τους δεν ξέρει ακόμη ότι πρόκειται για την τελευταία, ανάλαφρη μέρα της ζωής τους. Ηδη όλα έχουν αλλάξει. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας (2016) και στις Νύχτες Πρεμιέρας, προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο και συμμετείχε σε πάνω από 30 διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πολλά βραβεία. Το 2015 η σκηνοθέτης συμμετείχε στο Berlinale Talents και στο Berlinale Short Film Station με την «Αλεπού».

Euroman 607

Euroman (Γαβριήλ Τζάφκας) Ο Euroman είναι ευτυχισμένος. Είναι δραστήριος και οι τράπεζες τον αγαπούν. Είναι λάτρης των ακριβών ρούχων, των πολυτελών εστιατορίων αλλά και των διαδικτυακών γνωριμιών. Ο καφές όμως τελείωσε και οι διαδηλώσεις των φοιτητών είναι πολύ ενοχλητικές. Κι όλα αυτά καθώς ετοιμάζεται να συναντήσει τους φίλους του, τους Euromen. Η ταινία, που γυρίστηκε στη Δανία το 2015, απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας (ανάμεσά τους και τον Αργυρό Διόνυσο), διακρίθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και προβλήθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ.

Και σε πρώτη προβολή στην Αθήνα:

Λεωφόρος Πατησίων 607

Λεωφόρος Πατησίων (Θανάσης Νεοφώτιστος) Η μαμά του Γιάννη κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για το ρόλο της Σεξπιρικής Βιόλας, όμως ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μιας από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της. Η ταινία (2018), ένα απαιτητικό μονοπλάνο που γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, έκανε πρεμιέρα στην 75η Μόστρα της Βενετίας, απέσπασε τρία βραβεία στο Κλερμόν Φεράν και μέχρι σήμερα μετρά 20 συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.

info - Τόπος στους Μικρομηκάδες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα, (Μετρό Κεραμεικός), τηλ, 210 3609695
Κυριακή, 17 Μαρτίου, στις 17.00
Είσοδος Ελεύθερη