Φεστιβάλ / Βραβεία

«Super Duper Alice Cooper»: Καλωσήρθατε στον εφιάλτη του, που έχει χρώματα παστέλ

στα 10

Είδαμε το ντοκιμαντέρ για τον Αλις Κούπερ στο 14ο New Horizons στην Πολωνία. Και διαπιστώσαμε ότι ο shock-rock star μπορεί και τώρα, όπως πάντα, να πουλά εξαιρετικά τον εαυτό του.

«Super Duper Alice Cooper»: Καλωσήρθατε στον εφιάλτη του, που έχει χρώματα παστέλ

Ο Βίνσεντ Ντέιμον Φερνιέ γεννήθηκε στη συντηρητική οικογένεια ενός πάστορα – Ευαγγελιστή στο Ντιτρόιτ το 1948. Μεγαλώνοντας έγινε ροκ σταρ, με την μπάντα του, τους Alice Cooper, των οποίων αγόρασε το όνομα, πληρώνοντας ακόμα, κάθε χρόνο, δικαιώματα. Εμπνεύστηκε το shock rock, ξεδίπλωσε στις σκηνές και στις αρένες τα πιο θεαματικά μπαρόκ σόου, έγινε θρύλος σκοτώνοντας μια κότα κατά λάθος, συνέδεσε τη μουσική του με την εικονογραφία των ταινιών τρόμου και τα άφθονα κιλοτάκια που έπεφταν ακόμα κι από τον ουρανό, χάρισε στο κοινό το πιο γενναιόδωρο μουσικό πολυθέαμα, βουτήχτηκε με τα μούτρα στο αλκοόλ και στην κοκαΐνη, σταδιακά καθάρισε, πρώτα λίγο και μετά τελείως και, με τα πολλά, επέστρεψε στην οικογενειακή ζωή και στον Θεό. Με λίγα λόγια, αυτός είναι ο κύκλος που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Super Duper Alice Cooper», ένα φιλμ που θα ήταν εξαιρετικά συμβατικό και επίπεδο, αν δεν επρόκειτο για την παρουσίαση ενός από τους πιο συναρπαστικούς showmen όλων των εποχών και των «καλών του φίλων», από τον Ιγκι Ποπ μέχρι τον Τζόνι Λίντον.

02

Το ντοκιμαντέρ των Ρέτζιναλντ Χάρκεμα, Σαμ Νταν και Σκοτ ΜακΦάντιεν (οι δυο τελευταίοι σκηνοθέτες και του «Metal: A Headbanger's Journey»), είναι μια δημιουργική ανάβαση στο πνεύμα επιβίωσης του Αλις Κούπερ, με τη σφραγίδα του ίδιου του μουσικού, άρα μια αφήγηση πιο περιποιημένη και απολυμασμένη απ’ ό,τι, ενδεχομένως, το «Supermensch» του Μάικ Μέιερς ή, απλώς, η αλήθεια. Στην ταινία η πορεία του Αλις Κούπερ περιγράφεται, στην πληρότητά της, παρότι δεν εμβαθύνει σε αίτια ή δράματα: ο Αλις κυκλοφορούσε διαρκώς με κιβώτια μπύρας μέχρι που ανακάλυψε την κόκα, αλλά η έμφαση πέφτει στην αποτοξίνωσή του και στο άλλοθι του «ασπασμού» της περσόνας του Αλις σε αντιδιαστολή με τον «πραγματικό» Βίνσεντ. Η διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας προσπερνιέται εν ριπή οφθαλμού, η έμφαση πέφτει στο ότι έμειναν όλοι φίλοι μέχρι σήμερα (όσοι απέμειναν).

03

Η ταινία – κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού της – περιέχει εκπληκτικό υλικό από την καριέρα, τα σόου και την προσωπική ζωή του Αλις Κούπερ (ανέλπιστο δώρο για τους φανς), σε μαγνητοσκόπηση ή σε animated φωτογραφίες. Οι σπάνιες και πλούσιες εικόνες συνοδεύονται από «εξομολογήσεις» εκπληκτικών προσώπων, από τον ίδιο τον Αλις Κούπερ και, φυσικά, τη διαχρονική γυναίκα του Σέριλ Κούπερ, μέχρι τους Ελτον Τζον, Τζόνι Λίντον, Μπέρνι Τόπιν, Ιγκι Ποπ, με αρχειακό υλικό από τους Τζον Λένον, Αντι Γουόρχολ, Νταϊάνα Ρος, Φρανκ Ζάπα, Τζίμι Χέντριξ, Σαλβαντόρ Νταλί, μέχρι τον Φρανκ Σινάτρα που αποκαλούσε τον Αλις «Coop»! Για άγνωστο λόγο, προφανώς για την αποφυγή των «ομιλούντων κεφαλών» σ’ ένα τόσο όμορφο, αισθητικά, ντοκιμαντέρ, οι συμμετέχοντες μόνο ακούγονται σε voice over, ουδέποτε εμφανίζονται απ’ ευθείας στην κάμερα.

04

Το εύρημα της ταινίας είναι η παρουσίαση του Βινς Φερνιέ / Αλις Κούπερ ως άλλου Τζέκιλ και Χάιντ – η προσομοίωση γίνεται ακόμα και με τη χρήση σχετικών βωβών ταινιών τρόμου και με ατμοσφαιρικούς goth μεσότιτλους. Μόνο που το βάρος πέφτει όχι στο πώς ο Αλις ανακάλυψε τη σκοτεινή πλευρά του και την άφησε να διαρρεύσει και να καθηλώσει εκατομμύρια έκθαμβων θεατών, αλλά στο πώς ανέκαθεν διατηρούσε μέσα του τον μετρημένο Τζέκιλ και τώρα, τα τελευταία αρκετά χρόνια, καθαρός και με τη συμπαράσταση της οικογένειάς του, μπορεί να ασκεί και πάλι την εξουσία του στη σκηνή, απελευθερωμένος από το «κακό». Κι αν η αυτοσυγκράτηση στην περιγραφή μιας φιγούρας που ήταν τεράστια και αχαλίνωτη μοιάζει βαρετή, το γεγονός είναι πως ο Αλις Κούπερ, μέσα από τα υλικά της ταινίας, αναδύεται παρόλ’ αυτά τόσο πρωτοπόρος και ρηξικέλευθος, που τα παστέλ χρώματα της αφήγησης δεν καταφέρνουν να τον στριμώξουν στο σημερινό, born again προφίλ του. Ευτυχώς.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Super Duper Alice Cooper».

Διαβάστε ακόμη:


poster