Φεστιβάλ / Βραβεία

Βλέποντας σινεμά στο Βρότσλαβ της Πολωνίας: μια πόλη βγαλμένη από ταινίες

στα 10

Η επίσκεψη στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου New Horizons της Πολωνίας ξεκινά… τουριστικά! Πώς αλλιώς, όταν η πόλη είναι σα σκηνικό ταινίας;

Βλέποντας σινεμά στο Βρότσλαβ της Πολωνίας: μια πόλη βγαλμένη από ταινίες

Το Βρότσλαβ, Μπρέσλαου για τους Γερμανόφωνους, φιλοξενεί τα τελευταία 14 χρόνια το Φεστιβάλ New Horizons που, σταδιακά, ειδικά την τελευταία 5ετία, εξελίσσεται σ’ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Ευρώπης. Κυρίως γιατί στο πρόγραμμα «Polish Days» που ξεκίνησε το 2012, η κινηματογραφική βιομηχανία της Πολωνίας παρουσιάζει στους επαγγελματίες όλου του κόσμου την ετήσια παραγωγή τους, συστήνοντας τους συντελεστές, διοργανώνοντας events, πλασάροντας και πουλώντας το νέο σινεμά της χώρας με τον πιο πειστικό κι ελκυστικό τρόπο. Φέτος, επιπλέον, το New Horizons φιλοξενεί, ως κεντρικό του αφιέρωμα, δέκα ελληνικές ταινίες, ένα κοντινό του «New Greek Cinema» (διαβάστε περισσότερα εδώ), μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια του ελληνικού σινεμά που καλύπτουν από τον «Κυνόδοντα» μέχρι το «Xenia» - προβολές που, προς το παρόν, ήταν όλες τους sold out.

Πριν απορροφηθούμε από τις αίθουσες, κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και στους χώρους του Φεστιβάλ κι ο πειρασμός ν’ αποφύγουμε το σκοτάδι είναι έντονος – το Βρότσλαβ, πρωτεύουσα της Σιλεσίας, μια πόλη 635.000 κατοίκων και οκτώ αιώνων, αγκαλιάζει την παράδοσή της με τον πιο γραφικό και, ταυτόχρονα, νεανικό κι ολοζώντανο τρόπο.

01

Στην κεντρική πλατεία Ρίνεκ και στο Σόλνι, την παλιά αγορά λουλουδιών, κατασκευασμένα από τον 13ο αιώνα, ο μεσαίωνας, το μπαρόκ, η τέχνη της Καθολικής εκκλησίας είναι ολοφάνερα σε πρώτο χέρι. Παρότι το κέντρο καταστράφηκε το 1945, τα κτίρια ξαναφτιάχτηκαν, διατηρώντας τα γοτθικά, τα κλασικιστικά και τ' αναγεννησιακά στοιχεία τους, σ' ένα ατελείωτο, πανέμορφο και πεντακάθαρο πλακόστρωτο.

02

Τα πεζοδρόμια ανοίγουν σε δεκάδες στοές, η καθεμιά από τις οποίες οδηγεί σε μια ευχάριστη έκπληξη, κυρίως πολύκοσμα καφέ, εστιατόρια, ρυάκια και συστάδες δέντρων ανάμεσα στις πέτρες.

03

Τα μικρά μαγαζιά μοιάζουν ξεχασμένα από το χρόνο αλλά δεν είναι: αποτελούν βασική ατραξιόν για τους τουρίστες, με προσόψεις που θ' αγαπούσε ο Κισλόφσκι.

04

Τα χειροποίητα είδη τέχνης (σουβενίρ, να τα πούμε;) θυμίζουν τη σχέση της Πολωνίας με το Ανατολικό Μπλοκ...

05

...αλλά ευτυχώς σύγχρονοι street καλλιτέχνες έχουν αφήσει κι αυτοί το στίγμα τους στην πόλη.

06

07

Το Φεστιβάλ New Horizons κάνει την παρουσία του αισθητή στους κατοίκους σε κάθε πέρασμα.

08

Αλλά η έδρα του Φεστιβάλ έχει διαφορετικό, μοντέρνο, εξαιρετικά φιλικό προφίλ.

09

Τα γραφεία του Φεστιβάλ κι οι αίθουσες προβολών - 9 στον αριθμό - βρίσκονται σ' ένα multiplex στην καρδιά της πόλης. Και παρότι όλα είναι εύκολα προσβάσιμα, υπάρχει πάντα και παντού ένα «hello girl» του Φεστιβάλ για να προσφέρει βοήθεια!

10

Το πολυσινεμά του Φεστιβάλ φιλοξενεί 350 ταινίες, πάνω από 100.000 θεατές κι άλλους 1.000 προσκεκλημένους επαγγελματίες, σκηνοθέτες και παραγωγούς. Είναι τεχνολογικά ενήμερο και, ταυτόχρονα, ντύνει τους χώρους του μ' ένα ζεστό, arty προφίλ.

11

12

Διαθέτει ακόμα και κινηματογραφική βιβλιοθήκη γεμάτη ειδικές εκδόσεις κι ένα ιδιαίτερα άνετο κάθισμα/κρεβάτι για όποιον το προλάβει!

13

Η δική μας πρώτη μέρα τελειώνει υπέροχα... τσικνισμένα στον κήπο Οσολινέουμ. Εκεί, το Φεστιβάλ μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια σινεμά, παραθέτουν νοστιμότατο και εξαιρετικά casual barbeque!

14

Το πρωί θα μας βρει με ταινίες, αλλά οι βόλτες στην πόλη θα είναι καθημερινό διάλειμμα - τόση ομορφιά, κρίμα να πάει χαμένη.

Διαβάστε περισσότερα για το New Horizons στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ όσο το Flix ετοιμάζει την επόμενη ανταπόκρισή του.

Διαβάστε ακόμη:

Αφιέρωμα στο νέο ελληνικό σινεμά στο Φεστιβάλ New Horizons της Πολωνίας