Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2013: Ανεξαρτησία Τώρα!

στα 10

Από τις 17 έως 27 Ιανουρίου στο Παρκ Σίτι της Γιούτα το ανεξάρτητο σινεμά ζει τη δική του μεγάλη ετήσια στιγμή καθώς το Φεστιβάλ του Σάντανς συνεχίζει να επιμένει σε νέες φωνές, νέες ιδέες, νέους τρόπους να βλέπουμε σινεμά.

Flix Team
Sundance 2013: Ανεξαρτησία Τώρα!

«Κάθε σπουδαία ταινία ξεκινάει με μια ιδέα και είναι η παρακαταθήκη των δημιουργών το γεγονός πως ανακαλύπτουν συνεχώς νέες ιδέες, νέες ιστορίες, νέες ματιές και νέους τρόπους για να τις μοιραστούν, χρόνο με το χρόνο. Ανυπομονούμε να ακούσουμε αυτούς τους δημιουργούς, όχι μόνο μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες τους στη μεγάλη οθόνη αλλά και μέσα από το μεγαλύτερο διάλογο που αναπτύσσουν με το κοινό στο Φεστιβάλ μας και ακόμη παραπέρα.»

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ψυχή του Φεστιβάλ του Σάντανς ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που συγκεντρώνει 115 μεγάλου μήκους ταινίες από 32 χώρες και συνολικά 50 πρωτοεμφανίζομενους σκηνοθέτες, αλλά και κάτι που παρατηρήθηκε δεόντως από τα ξένα μέσα που είναι η μεγάλη παρουσία γυναικών δημιουργών.

«Οι ταινίες, τόσο τα ντοκιμαντέρ όσο και οι ταινίες μυθοπλασίας, που επιλέχθηκαν για το Φεστιβάλ του 2013 διαθέτουν μια ειδική αμεσότητα και θάρρος αποδεικνύοντας πως το ανεξάρτητο σινεμά είναι ζωντανό, δημιουργικό και σχετικό όσο ποτέ.», δήλωσε ο Τζον Κούπερ, Διευθυντής του Φεστιβάλ.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις ταινίες που συμμετέχουν στα σημαντικότερα τμήματα του Φεστιβάλ του Σάντανς:

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

16 αμερικάνικες ταινίες νέων δημιουργών διαγωνίζονται για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ.

afternoon

Afternoon Delight της Τζιλ Σόλογουεϊ / Από την ομάδα των παραγωγών του «Six Feet Under», η Σόλογουεϊ στήνει μια σέξι, μαύρη κωμωδία με ηρωίδα μια hipster νοικοκυρά από το Λος Αντζελες που θέτει την ιδυλλιακή της ζωή σε κίνδυνο όταν προσλαμβάνει ως νταντά των παιδιών της μια στρίπερ, προκειμένου να τη σώσει από τον κακό δρόμο. Πρωταγωνιστεί η Τζόυνο Τεμπλ.

bodies

Ain't Them Bodies Saints του Ντέιβιντ Λόουερι / Ο Κέισι Αφλεκ και η Ρούνι Μάρα πρωταγωνιστούν στην ιστορία ενός άντρα που αποδρά από τη φυλακή και ξεκινά να διανύσει το Τέξας για να ξανασυναντηθεί με τη γυναίκα του και την κόρη του που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Από τον περσινό νικητή καλύτερης μικρού μήκους στο SXSW.

2

Austenland της Τζερούσα Χες / Στην πρώτη μεγάλου μήκους της σεναριογράφου του «Napoleon Dynamite», η Κέρι Ράσελ είναι η 30χρονη Τζέιν που δεν έχει σύντροφο, αλλά έχει εμμονή με τον κ. Ντάρσι, όπως τον ενσαρκώνει ο Κόλιν Φερθ στο «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» της Τζέιν Οστεν. Ένα ταξίδι στην αγγλική εξοχή θα τη φέρει απρόσμενα κοντά στο όνειρό της.

cog

C.O.G. του Κάιλ Πάτρικ Αλβαρεζ / Νικητής του βραβείου «Someone to Watch» των Independent Spirit Awards του 2009, ο Αλβαρεζ διασκευάζει, για πρώτη φορά, βιβλίο του Ντέιβιντ Σεντάρις και ακολουθεί έναν αλαζόνα νεαρό στο ταξίδι του στο Ορεγκον για τη συγκομιδή των μήλων. Εκεί, έξω από τα νερά του, ο ήρωας θα διαπιστώσει ότι οι ντόπιοι ανατρέπουν κάθε του πεποίθηση για τη ζωή.

concussion

Concussion της Στέισι Πάσον / Μετά από μια γερή διάσειση, η Αμπι αποφασίζει ότι δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορεί η ζωή της να είναι μόνο σπίτι – παιδιά – σύζυγος. Η ζωή της πρέπει να γίνει… η ζωή της Ελινορ! Από τη σκηνοθέτη που τιμήθηκε με το χρηματικό βραβείο «Live the Dream» στα φετινά Gotham Awards.

emanuel

Emanuel and the Truth About Fishes της Φραντσέσκα Γκρεγκορίνι / Η Εμάνιουελ δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι η νέα της, μυστηριώδης γειτόνισσα μοιάζει πολύ με τη νεκρή μητέρα της. Προσφέρεται να κρατάει το νεογέννητο μωρό της και, άθελά της, μπαίνει σ’ έναν ευάλωτο, πλαστό κόσμο του οποίου γίνεται φύλακας.

fruitvale

Fruitvale του Ράιαν Κούγκλερ / Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Οσκαρ, ενός 22χρονου από το Σαν Φρανσίσκο που συναντά φίλους, εχθρούς, συγγενείς και αγνώστους την τελευταία μέρα του 2008. Κι οι θεατές ξανασυναντούν την Οκτέιβια Σπένσερ.

world

In a World... της Λέικ Μπελ / Μια αποτυχημένη καθηγήτρια φωνητικής, κόρη του βασιλιά του σπικάζ των τρέιλερ ταινιών, αποφασίζει να γίνει εκείνη η σταρ του voice over και, εν μέσω ανταγωνισμού, σεξισμού και οικογενειακής δυσλειτουργίας, ν’ αλλάξει τη φωνή μιας ολόκληρης γενιάς. Σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Λέικ Μπελ που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

2

Kill Your Darlings του Τζον Κροκίδας / Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ υποδύεται τον Αλεν Γκίνσμπεργκ σ’ αυτήν την ιστορία ενός φόνου που έφερε κοντά τον σπουδαίο ποιητή με τον Τζακ Κέρουακ και τον Γουίλιαμ Μπάροουζ στο Πανεπιστήμιο Columbia το 1944, ανάβοντας τη φλόγα που εξελίχθηκε στην επανάσταση της Beat Generation. Πρώτη μεγάλου μήκους από τον ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο του «SLo-Mo» και του «Shame No More». Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

lifeguard

The Lifeguard της Λιζ Γκαρσία / Μια επιτυχημένη δημοσιογράφος αφήνει τη δουλειά της στη Νέα Υόρκη κι επιστρέφει στο τελευταίο μέρος όπου αισθάνθηκε ευτυχισμένη, το πατρικό της σπίτι στο Κονέτικατ. Εκεί θα βρει δουλειά ως ναυαγοσώστης και θα ενδώσει σε μια επικίνδυνη σχέση. Πρωταγωνιστεί η Κρίστεν Μπελ.

may

May in the Summer της Τσέριεν Ντέιμπις / Μια κοπέλα που ετοιμάζεται να παντρευτεί αναγκάζεται να αναθεωρήσει τη ζωή της όταν ξανασυναντά την οικογένειά της στην Ιορδανία κι έρχεται αντιμέτωπη με το διαζύγιο των γονιών της. Πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί η δημιουργός του «Amreeka» που απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες το 2009.

mother

Mother of George του Αντριου Ντοσούνμου / Η ιστορία μιας γυναίκας που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να σώσει το γάμο της, με πρωταγωνιστές την Ντανάι Γκουρίρα και τον Αϊζακ Ντε Μπανκολέ. Από τον ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη του «Hot Iron».

spectacular

The Spectacular Now του Τζέιμς Πόνσολντ / Ο Σάτερ, στην τελευταία τάξη του σχολείου, δυναμικός, δημοφιλής και ριψοκίνδυνος, αποφασίζει να «σώσει» την εσωστρεφή Εϊμι σε μια διαδρομή όπου το σωστό και το λάθος, η φιλία, ο έρωτας και η καταστροφή μπερδεύονται επικίνδυνα. Ο Μάιλς Τέλερ και η Σεϊλίν Γούντλεϊ (των «Απογόνων») πρωταγωνιστούν στη νέα δουλειά του σκηνοθέτη που απέσπασε πέρσι στο Sundance το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Smashed».

touchy

Touchy Feely της Λιν Σέλτον / Μια μασέζ αποκτά ξαφνικά αλλεργία στην ανθρώπινη επαφή! Παράλληλα ο αδελφός της ανοίγει ένα οδοντιατρείο που προσελκύει πελάτες διαφημίζοντας το «μαγικό του άγγιγμα». Η Ρόζμαρι ΝτεΓουιτ πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία της ηθοποιού αλλά και σκηνοθέτιδας του «Humpday».

2

Toy's House του Τζόρνταν Βογκτ-Ρόμπερτς / Τρία έφηβα αγόρια αποδρούν από την πόλη τους στην ύπαιθρο, όπου χτίζουν ένα χειροποίητο σπίτι, ζουν από τη γη και γίνονται κύριοι του πεπρωμένου τους. Ή, τουλάχιστον, αυτό είναι το αρχικό σχέδιο. Ο σκηνοθέτης είναι μέλος της ομάδας «Funny or Die».

upstream

Upstream Color του Σέιν Καρούθ / Ενας άντρας και μια γυναίκα ενώνονται σ’ έναν οργανισμό που δε γερνά. Η ταυτότητα γίνεται ψευδαίσθηση καθώς προσπαθούν να διασώσουν τα κομμάτια της διαλυμένης τους ζωής. Από τον σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου «Primer».


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

16 ντοκιμαντέρ από Αμερικάνους δημιουργούς.

upstream

99% - The Occupy Wall Street Collaborative Film των Οντρεϊ Γιούελ, Ααρον Αϊτις, Λούσιαν Ριντ, Νίνα Κρίστιτς / Μια καταγραφή του κινήματος του Occupy Wall Street που εμφανίστηκε με θόρυβο τον Σεπτέμβρη του 2011 καταγγέλλοντας τις οικονομικές ανισότητες της Αμερικής. Κινηματογραφιστές απ όλη τη χώρα συνεργάζονται σε μια ταινία που θέλει να δει την μεγάλη εικόνα του κινήματος, του πως και του τι συνέβη.

upstream

After Tiller των Μάρθα Σέιν και Λάνα Γουίλσον / Ο Τζορτζ Τίλερ ήταν ένας από τους λίγους γυναικολόγος που έκανε εκτρώσεις σε γυναίκες με προχωρημένη εγκυμοσύνη. Δολοφονήθηκε το 2009 κι από τότε μόνο τέσσερις γιατροί κάνουν ανάλογες επεμβάσεις σε ολόκληρη την Αμερική. Η ταινία παρακολουθεί την καθημερινότητα τους.

upstream

American Promise του Τζο Μπρούστερ / Η ζωή δυο οικογενειών αφροαμερικάνων στη διάρκεια δώδεκα χρόνια τα οποία αφιερώνουν σχεδόν αποκλειστικά στο κυνήγι της ελπίδας που φέρνει για τα παιδιά τους, η δυνατότητα μιας καλύτερης εκπαίδευσης.

upstream

Blackfish της Γκαμπριέλα Κάουπερθγούειτ / Η όρκα Τίλικουμ είναι υπεύθυνη για τον θάνατο τριών ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους κι ενός κορυφαίου εκπαιδευτή φαλαινών. Το φιλμ εξερευνά την ιστορία της και τις τραγικές συνέπειες του να κρατάς πλάσματα όπως αυτά σε αιχμαλωσία.

upstream

Blood Brother του Στίβ Χούβερ / Ενας αμερικάνος ταξιδεύει στην Ινδία σαν τυπικός μπλαζέ τουρίστας. Οταν όμως συναντά μια ομάδα παιδιών που μολυσμένα με τον ιό ΗΙV αποφασίζει να μείνει κοντά τους. Δίχως να φαντάζεται πόσα εμπόδια θα συναντήσει και πόση αγάπη θα πάρει πίσω.

upstream

Citizen Koch των Κάρλ Ντίλ και Τία Λέσιν / Βραβευμένοι στο Sundance για το προηγούμενο ντοκιμαντέρ τους «Trouble the Water» οι δύο σκηνοθέτες έχουν ως θέμα στην καινούρια ταινία τους το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τις αλλαγές στις οποίες βρίσκεται και δυο από τους βασικούς χρηματοδότες του, τους πολυεκατομμυριούχους αδελφούς Κοχ.

upstream

Cutie and the Boxer του Ζάκαρι Χάιντζερλινγκ / Παντρεμένοι για σαράντα χρόνια, ο νεο-ντανταϊστης ζωγράφος Γιούσιο Σινοχάρα (ζωγραφίζει βουτώντας γάντια του μποξ σε μπογιά και ρίχνοντας γροθιές σε καμβάδες) και η γυναίκα του Νορίκο, ζουν ακόμη την ερωτική τους ιστορία. Μόνο που η Νορίκο θέλει πλέον, να βρει μια καινούρια ταυτότητα εκτός από αυτή της συζύγου.

upstream

Dirty Wars του Ρίτσαρντ Ρόοουλι. Η Αμερική βρίσκεται πάντα σε πόλεμο, μερικές φορές απλά, δίχως να το δείχνει. Ο ρεπόρτερ Τζέρεμι Σκάχιλ αναζητά την αλήθεια για το συμβαίνει σε μερικούς από αυτούς τους πολέμους όπως στο Αφγανιστάν, την Υεμένη, ή τη Σομαλία.

upstream

Gideon's Army της Ντον Πόρτερ / Η καθημερινότητα και οι αγώνες τριών αφοσιωμένων δημοσίων συνηγόρων που έχουν σαν στόχο τους να στηρίζουν, αυτούς που η κοινωνία έχει ξεχάσει ολοκληρωτικά.

upstream

God Loves Uganda του Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς / Μια αποκαλυπτική ματιά στον τρόπο που η αμερικάνικη ιεραποστολική δράση, προσπαθεί να εμποτίσει την Αφρικανική κουλτούρα με τις αρχές της πιο αρτηριοσκληρωτικής και συντηρητικής θρησκευτικής δεξιάς.

upstream

The Good Life των Σον Φάιν κι Αντρε Νιξ Φάιν / Ενα ζευγάρι γιατρών προσπαθεί να σώσει τον μοναδικό του γιο από την προγηρία, μια σπάνια και τελικά θανατηφόρα ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Η ερευνά τους την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει σε σημαντικές προόδους.

upstream

Inequality for All του Τζέικομπ Κόρνμπλουθ / Καίριο και σύμφωνα με τη δική του περιγραφή διασκεδαστικό το ντοκιμαντέρ αυτό δίνει τον λόγο στον οικονομικό αναλυτή Ρόμπερτ Ράιχ για να εξηγήσει τους λόγους που το φαινόμενο της οικονομικής ανισότητας στον δυτικό κόσμο παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

upstream

Manhunt του Γκρέγκ Μπάρκερ / Ο αγώνας για την σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν ξεκίνησε δέκα ολόκληρα χρόνια πριν ο πλανήτης μάθει το όνομά του. Το ντοκιμαντέρ αυτό, μας συστήνει τους άντρες και τις γυναίκες που είχαν σκοπό της ζωής τους να τον βρουν, ζωντανό ή νεκρό.

upstream

Narco Cultura τους Σαούλ Σβάρτς / Η επίδραση της κουλτούρας των ναρκωτικών και των Μεξικάνικων καρτέλ και στις δύο πλευρές των συνόρων της Αμερικής.

upstream

Twenty Feet From Stardom του Μόργκαν Νεβίλ /
Ο τραγουδιστές που κάνουν φωνητικά σε μεγάλα συγκροτήματα ή σε συναυλίες, παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο, στην αρμονία, στην μελωδία, στην επιτυχία μια μπάντας. Μόνο που κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι.

upstream

Valentine Road της Μάρτα Κάνινγχαμ / Το 2008 ο Μπράντον ΜακΙνέρνι, ένας μαθητής γυμνάσιου πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ, έναν συμμαθητή του. Το φιλμ γυρίζει την ιστορία πίσω και αναζητά τις συνθήκες που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη, αλλά ακολουθεί και τις συνέπειές της.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

12 ταινίες εκτός Αμερικής από κατά βάση νέους σκηνοθέτες.

1

Circles του Σρνταν Γκολούμποβιτς (Σερβία, Γερμανία, Γαλλία, Κροατία, Σλοβενία) / Πέντε άνθρωποι βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει για πάντα μετά από μια τραγική ηρωική πράξη. Είκοσι χρόνια μετά, όλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους και θα ζητήσουν εκδίκηση.

2

Crystal Fairy του Σεμπάστιαν Σίλβα (Χιλή) / Ο Τζέιμι προσκλαεί μία άγνωστη να τον συνοδέψει σε ένα ταξίδι στη Χιλή. Η εσωτερική και ελεύθερη φύση όμως της γυναίκας θα συγκρουστεί με την εγωμανή προσωπικότητα του Τζέιμι καθώς οδεύουν μέσα στην έρημο. Με τον Μάικλ Σέρα του «Scott Pilgrim».

2

Τhe Future της Αλίσια Σέρσον (Χιλή, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) / Οταν πεθαίνουν οι γονείς τους, η Μπίανκα ξεκινάει να καπνίζει και ο Τόμας είναι ακόμη παρθένος. Μέχρι τη στιγμή που η Μπιάνκα θα συναντήσει έναν Mr. Universe σε σύνταξη και θα εισβάλλει στην έπαυλη του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Με τον Ρούτγκερ Χάουερ.

2

Houston του Μπάστιαν Γκίντερ (Γερμανία) / Ενας αλκοολικος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων βρίσκεται στο Χιούστον προς αναζήτηση ενός υποψηφίου διευθύντος συμβούλου. Πριν τον συναντήσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δικό του σκοτάδι...

2

Jiseul του Μούελ Ο (Νότια Κορέα) / South Korea / Από το φοβερό παιδί του σύγχρονου σινεμά τρόμου στη Νότια Κορέα έρχεται μια ιστορία που μας επιστρέφει στο 1948, όταν η κυβέρνηση της Κορέας διέταξε την απομόνωση των Κομμουνιστών στο νησί Jeju και ο στρατός εισέβαλε σε ένα φιλήσυχο χωριό, οι κάτοικοι του οποιου κρύφτηκαν σε μια σπηλιά και αρνήθηκαν οποιαδήποτε μετακίνηση.

2

Lasting του Γιάτσεκ Μπόρσουχ (Πολωνία, Ισπανία) / Δύο Πολωνοί μαθητές ερωτεύονται και αποφασίζουν να αναζητήσουν καλοκαιρινή δουλειά στην Ισπανία. Μόνο που αυτό δεν είναι ακριβώς το καλοκαίρι που είχαν ονειρευτεί.

2

Metro Manila του Σον Ελις (Μ. Βρετανία, Φιλιππίνες) / Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο Οσκαρ και η οικογένειά του μετακομίζουν από την επαρχία των Φιλιππίνων στη Μανίλα, πέφτοντας θύματα μιας σκληρής και απάνθρωπης επιβίωσης στη μεγάλη πόλη.

44

Shopping των Μαρκ Αλμπιστον, Λούις Σάδερλαντ (Νέα Ζηλανδία) / Γοητευμένος από έναν χαρισματικό εγκληματία, ο εφηβος Γουίλι πρέπει να αποφασίσει που ακριβώς θα βρει το δρόμο της ενηλικίωσης με φόντο τη Νέα Ζηλανδία του 1981 - στην οικογένεια του ή στη συμμορία των μικροκακοποιών.

222

Soldate Jeannette του Ντάνιελ Χόεσι (Αυστρία) / Η Φάνι και η Ανα θα συναντήσουν η μία την άλλη ακριβώς τη στιγμή που η κάθεμια τους αναζητά το δρόμο προς την ελευθερία...

2

There Will Come a Day του Τζόρτζιο Ντιρίτι (Ιταλία, Γαλλία) / Αναθεωρώντας ολόκληρη τη ζωή της η Ογκούστα ταξιδέυει από στη ζούγκλα του Αμαζονίου αναζητώντας την περιπέτεια και τον χαμένο της εαυτό.

3

Wajma (An Afghan Love Story) του Μπαρμάκ Ακράμ (Αφγανιστάν) / Ενας νεαρός άντρας στην Καμπούλ αποπλανά ένα κορίτσι . Οταν αυτή του λέει πως είναι έγκυος, αυτός αμφισβητεί πως όταν έκαναν σεξ ήταν παρθένα. Ο ερχομός του πατέρα της όμως θα είναι μόνο η αρχή του τέλους...

2

What They Don't Talk About When They Talk About Love της Μούλι Σουρία (Ινδονησία) / Ο έρωτας και η ψευδαισθήσεις του ανάμεσα σε μια κοινότητα τυφλών και κωφών σε ένα σχολείο για άτομα με αναπηρίες.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

12 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σ' αυτό το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

fallen

Fallen City του Κι Ζάο (Κίνα) / Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί, σε περίοδο 4 ετών, τρεις οικογένειες οι οποίες επλήγησαν από τον σεισμό του Σιτσουάν το 2008. Πώς τα κατάφεραν να ορθοποδήσουν, να βρουν ξανά ελπίδα και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους; (Αμερικανική Πρεμιέρα)

fire

Fire in the Blood του Ντίλαν Μόχαν Γκρέι (Ινδία) / Στα τέλη δεκαετίας του 90 και αρχές του νέου μιλένιουμ, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών σε συνεργασία με κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες μπλοκάρισαν αντιβιοτικά φάρματα από το να φτάσουν στην χτυπημένη από το AIDS Αφρική. Μία ομάδα ανθρώπων όμως αποφάσισε να αντιδράσει. (Αμερικανική Πρεμιέρα)

google

Google and the World Brain του Μπεν Λούις (Μ. Βρετανία) / Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο πιο φιλόδοξο ίσως σχέδιο της Google: να σκανάρει όλα τα βιβλία στον κόσμο (κάτι που θα έπαιρνε γύρω στη δεκαετία για να επιτευχθεί). Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία γιγαντιαία ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, όμως η εταιρία σκόνταψε πάνω σε ζητήματα δικαιωμάτων και τότε... (Παγκόσμια Πρεμιέρα)

machine

The Machine Which Makes Everything Disappear του Τινατίν Γκουρτσιάνι (Γεωργία/Γερμανία) / Μία σκηνοθέτης που ψάχνει νέους 15-23 ετών, επισκέπτεται τα χωριά και τις πόλεις των ανθρώπων που απάντησαν στην αγγελία της. Μετέπειτα ακολουθεί όσους της φάνηκαν ενδιαφέροντες μέσα από καθημερινά, άλλοτε δραματικά κι άλλοτε αστεία περιστατικά (Αμερικανική Πρεμιέρα).

moo

The Moo Man των Αντι Χίθκοουτ και Χάικε Μπασελιέ (Μ. Βρετανία) / Ενας χρόνος στη ζωή του ηρωικού ζωοτρόφου Στιβ, της πρωταγωνίστριας των στάβλων Αϊντα (που ξελόγιασε τις κάμερες) και ενός καστ ...55 αγελάδων. Οταν η Αϊντα αρρωσταίνει, η αισιοδοξία με την οποία ο Στιβ αντιμετώπιζε τη ζωή κλονίζεται (Παγκόσμια Πρεμιέρα).

pussy

Pussy Riot – A Punk Prayer των Μάικ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόφκιν (Ρωσία / Μ. Βρετανία). Τα τρία μέλη της γυναικείας μπάντας των Pussy Riot καταδικάζονται σε 7 χρόνια φυλάκισης στη Ρωσία γιατί τόλμησαν να σατιρίσουν την Εκκλησία. Ποιος όμως κάθεται στ' αλήθεια στο σκαμνία: οι τρεις καλλιτέχνιδες ή η κοινωνία στην οποία ζουν; (Παγκόσμια Πρεμιέρα).

river

A River Changes Course της Καλγιάνι Μαμ (Καμπότζη / Η.Π.Α) / Τρία νέα παιδιά που ζουν στην Καμπότζη προσπαθούν να επιβιώσουν όταν γύρω τους μία όμορφη χώρα, όμορφα καταστρέφεται. Κι αυτή τη φορά όχι από πόλεμο, αλλά από απαλλοτριώσεις δασών, παράνομο ψάρεμα και το εθνικό χρέος (Παγκόσμια Πρεμιέρα).

salma

Salma της Κιμ Λονγκινότο (Μ. Βρετανία / Ινδία) / Οταν η Σάλμα έγινε έφηβη, οι γονείς της, κάτοικοι της επαρχίας της Νότιας Ινδίας, την κλείδωσαν στο σπίτι. Εκατομμύρια κορίτσια είχαν τη δική της τύχη. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, η Σάλμα αγωνίζεται να βγει ξανά στον έξω κόσμο (Παγκόσμια Πρεμιέρα).

square

The Square του Γεκάνε Νουτζαΐμ (Αίγυπτος / Η.Π.Α.) / Tι ακριβώς σημαίνει «ρισκάρεις τη ζωή σου για τα ιδανικά σου»; Πόσο μακριά είναι διαθετειμένοι να φτάσουν 5 επαναστάτες για να υπερασπιστούν τη χώρα τους; (Παγκόσμια Πρεμιέρα)

stuart

The Stuart Hall Project του Τζον Εϊκομφρα (Μ. Βρετανία) / Αριστερός διανοούμενος, πολιτικός ακτιβιστής και πρόμαχος του αγώνα κατά των πυρηνικών όπλων, ο Στιούαρτ Χολ είναι ο κεντρικός άξονας αυτού του ντοκιμαντέρ και τον ανακαλύπτουμε μέσα από 70 χρόνων ομιλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. (Παγκόσμια Πρεμιέρα)

summit

The Summit του Νικ Ράιαν (Ιρλανδία / Μ. Βρετανία) 24 ορειβάτες κατασκηνώνουν στην τελευταία στάση πριν την αναρρίχηση του πιο επικίνδυνου όρους στη Γη. Δύο μέρες αργότερα 11 από αυτούς σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. (Παγκόσμια Πρεμιέρα).

dayani

Who is Dayani Cristal? του Μαρκ Σίλβερ (Μ. Βρετανία) / Ενα ανώνυμο πτώμα στην έρημο της Αριζόνα ανάβει το φυτίλι μίας αναζήτησης και ενός αυθεντικού ανθρώπινου δράματος. (Παγκόσμια Πρεμιέρα).


NEXT <=>

Νέες φωνές του αμερικάνικου σινεμά, πρωτοπόρα αφήγηση, πειραματισμοί.

next

Blue Caprice του Αλεξάντρ Μουρς / Ο Τιμ Μπλέικ Νέλσον πρωταγωνιστεί στον ρόλο ενός άντρα που σκορπά τον τρόμο στην Ουάσινγκτον πυροβολώντας ως ελεύθερος σκοπευτής. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός σκοπευτή που τρομοκράτησε την Ουάσινγκτον για τρεις εβδομάδες το 2002, το «Blue Caprice» είναι το πρώτο φιλμ του Μουρς που κατάγεται από τη Γαλλία κι έχει χτίσει το όνομά του σκηνοθετώντας μουσικά κλιπ.

next

Computer Chess του Αντριου Μπουζάλσκι / Μια υπαρξιακή κωμωδία για τους ανθρώπους που βοήθησαν τους υπολογιστές να γίνουν πιο ευφυείς παίζοντας μαζί τους σκάκι στις αρχές της δεκαετίας του 80. Οχι μια ταινία για τον Μπόμπι Φίσερ ή τον Γκάρι Κασπάροβ, αλλά μια ιδιαίτερη ματιά σε μια εποχή που ο σκηνοθέτης του «Funny Ha Ha» έχει συνδέσει με την παιδική του ηλικία.

next

Escape from Tomorrow του Ράντι Μουρ / Ενα μεταμοντέρνο σουρεαλιστικό παραμύθι για έναν ένεργο μεσήλικο πατέρα που νιώθει τη λογική του να τον εγκαταλείπει όταν στην διάρκεια ενός ταξιδιού έρχεται κοντά με δυο ανήλικα κορίτσια.

next

I Used to Be Darker του Μάθιου Πόρτερφιλντ / Δεύτερη ταινία για τον σκηνοθέτη του «Putty Hill», το «I Used to Be Darker» είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που το σκάει από το σπίτι και βρίσκει καταφύγιο στους θείους του στην Βαλτιμόρη. Μόνο που τους βρίσκει σε μια περίοδο που ο γάμος τους διαλύεται και η εξαδέλφη της επιστρέφει από το κολέγιο για να βρεθεί αντιμέτωπη με την οικογενειακή κρίση.

next

It Felt Like Love της Ελίζα Χίτμαν / Η τελευταία μικρού μήκους της Ελίζα Χίτμαν «Forever’s Gonna Start Tonight» είχε προβληθεί στο φεστιβάλ το 2011. Η πρώτη της μεγάλου μήκους είναι η ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού που κυνηγά έναν μεγαλύτερό της άντρα και δυσκολεύεται να δει τα όρια μεταξύ έρωτα κι εμμονής.

next

Milkshake του Ντέιβιντ Ανταλμαν /Η ταινία διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Αμερικής την δεκαετία του 90 κι ακολουθεί την τραγική σεξουαλική ζωή του Τζολί Τζόλσον, ενός νεαρού που θέλει να δείχνει πιο σκληρός απ΄ ότι είναι και που προσπαθεί να γίνει κάτι που δεν θα καταφέρει ποτέ: Μάυρος.

next

Newlyweeds του Σάκα Κινγκ / Ενας τύπος που κατάσχει υλικά αγαθά από ανθρώπους που δεν μπορούν να τα πληρώσουν και η φιλενάδα του που γυρίζει τον κόσμο, ζουν ένα παράξενο καπνισμένο με φούντα, ρομάντζο στο Μπρούκλιν. Ενα ρομάντζο που σύντομα θα γίνει ερωτικό τρίγωνο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

next

Pit Stop του Γεν Ταν / Ο σκηνοθέτης του «Ciao» και του «Happy Birthday» φτάνει για πρώτη φορά στο Sundance με την καινούρια του ταινία για το απρόσμενο ρομάντζο δυο αντρών σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

next

A Teacher της Χάνα Φίντελ /
Ντεμπούτο μιας νεαρής σκηνοθέτιδας που οι μικρού της μίκους έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως το SXSW, το «A Teacher» προέκυψε μετά από μια κουβέντα που είχε με την ηθοποιό και πρωταγωνίστρια της πρώτης της μεσαίου μήκους Λίντσεϊ Μέρτζ για την ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ στη «Δασκάλα του Πιάνου» του Μίκαελ Χάνεκε. Η ιστορία του φίλμ είναι σχετική: μια δασκάλα σε ένα ακριβό σχολείο του Τέξας, συνάπτει ερωτικές σχέσεις με έναν από τους μαθητές της. Δεν υποσχόμαστε happy end.

next

This is Martin Bonner του Τσαντ Χάρντιγκαν / Ηθοποιός σκηνοθέτης, animator, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που ο Τσαντ Χάρτιγκαν δεν έχει δοκιμάσει. Η πρώτη του μεγάλου μήκους «Luke and Brie are οn A First Date», έκανε το 2008 τον γύρο των φεστιβάλ. Το «This is Martin Bonner» είναι η ιστορία ενός άντρα που στα 58 του δοκιμάζει να κάνει μια καινούρια αρχή μετακομίζοντας στο Ρίνο και πιάνοντας δουλειά σε ένα κέντρο για πρώην φυλακισμένους.


Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν τα Παράλληλα Προγράμματα του Φεστιβάλ (Park City at Midnight, Spotlight και Frontier)

Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site του Φεστιβάλ του Σάντανς.