Buzz

Ποιον Αλεν Γκίνσμπεργκ προτιμάτε;

στα 10

Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Kill Your Darlings» με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Αλεν Γκίνσμπεργκ και η σχεδόν ταυτόχρονη κυκλοφορία της αφίσας του «On the Road» του Βάλτερ Σάλες με τον Τομ Στέριτζ στο ρόλο του αιρετικού ποιητή . μας βρίσκει ενώπιον ενός διλήμματος και φυσικά σε μια αναπόφευκτη αναδρομή στους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Γκίνσμπεργκ μέχρι σήμερα στο σινεμά.

Ποιον Αλεν Γκίνσμπεργκ προτιμάτε;

Πριν λίγο καιρό και μόνο η ιδέα ότι ο Ντάνιελ Ράντκλιφ θα υποδυόταν τον Αλεν Γκίνσμπεργκ θα ήταν έναν κακόγουστο αστείο. Ο νεαρός ηθοποιός, όμως, έχει αποδείξει πως είναι ικανός για πολύ περισσότερα (και πιο απαιτητικά) πράγματα από το να παίζει τον διασημότερο μάγο της κινηματογραφικής ιστορίας. Και οι πρώτες φωτογραφίες το αποδεικνύουν... Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχει υποδυθεί στο παρελθόν τον Γκίνσμπεργκ, ο 22χρονος Ράντκλιφ μοιάζει να είναι ο ιδανικότερος ηθοποίος που επιλέχθηκε ποτέ για να φέρει στη (κινηματογραφική) ζωή τον διάσημο beat ποιητή.

Η ταινία στην οποία ο Ράντκλιφ θα αποδείξει αν είναι ικανός να σηκώσει το ερμηνευτικό αλλά και «ιστορικό» βάρος του Γκίνσμπεργκ δεν είναι άλλη από το «Kill Your Darlings» του δεύτερης γενιάς ελληνοαμερικάνου Τζον Κροκίδας, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο και ο οποίος είχε ξεκινήσει να υλοποιεί το πρότζεκτ ήδη από το 2009, τότε με το τρίο των Γκίνσμπεργκ, Κέρουακ, Καρ να υποδύονται οι Τζέσε Αϊζενμπεργκ, Κρις Εβανς και Μπεν Γουίσο. Την παραγωγή κρατάει η θρυλική παραγωγός Κριστίν Βασόν («Boys Don't Cry», «Hedwig and the Angry Inch») που εμπιστεύτηκε από την αρχή τον Κροκίδα για την υλοποίηση της ταινίας.

daniel

Η ιστορία του «Kill Your Darlings» αφηγείται την γνωριμία των τριών ανδρών και ειδικότερα πως ο Λουσιέν Καρ που δολοφόνησε τον εραστή του το 1944, υπήρξε υπεύθυνος για την καθοριστική γνωριμία των Κέρουακ, Γκίνσμπεργκ και Μπάροουζ. Εδώ βρίσκει και τις απαρχές της και η μυστηριώδης ιστορία του βιβλίου «Και οι Ιπποπόταμοι Εβρασαν Μέσα στις Δεξαμενές τους» που ο Κέρουακ έγραψε μαζί με τον Μπάροουζ το 1944 ακριβώς τη χρονιά που οι δυο τους προσπάθησαν να καλύψουν τον Καρ μπλέκοντας για πρώτη φορά με το νόμο και που εκδόθηκε το 2008, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Καρ το 2005.

tom

Αντίπαλο δέος του Ράντκλιφ ο Τομ Στέριτζ που υποδύεται τον Αλεν Γκίνσμπεργκ στο «On the Road» του Βάλτερ Σάλες. Ο Γκίνσμπεργκ φυσικά δεν αναφέρεται πουθενά στο βιβλίο του Τζακ Κέρουακ, αλλά ο ήρωας με το παρατσούκλι Κάρλο Μαρξ δεν είναι άλλος από τον ποιητή και φίλο του Κέρουακ. Η αφίσα που κυκλοφόρησε με τον Στέριτζ ως Μαρξ βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το νεανικό καστ που έχει επιλέξει ο Σάλες για την πολυαναμενόμενη μεταφορά του πιο διάσημου βιβλίου της γενιάς των beat.

Στο παρελθόν οι πιο διάσημοι ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τον Αλεν Γκίνσμπεργκ είναι ο Τζον Τορτούρο το 2000 σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «American Masters» με τίτλο «The Source: The Story of the Beats and the Beat Generation», ο Ρον Λίβινγστον στο «Beat» του 2000, ο Τιμ Χίκεϊ στο «Factory Girl» του 2006, ο Χανκ Αζάρια στο «Chicago 10» του 2007, ο Ντέιβιντ Κρος στο «I'm Not There» του Τοντ Χέινς το 2007 και ο Τζέιμς Φράνκο στο «Ουρλιαχτό» του 2009.

Το «On the Road» θα κυκλοφορήσει πρώτο στις αίθουσες (αναμένεται να είναι στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ των Καννών το Μάιο), ενώ το «Kill Your Darlings» θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2013, οπότε θα περιμένουμε αρκετά για τις συγκρίσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα «χίπστερ» γυαλιά του Γκίνσμπεργκ θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους ανάμεσα στους νέους της εποχής.

Διαβάστε περισσότερα για τον Αλεν Γκίνσμπεργκ