Buzz

«Stop Hanoi Jane»: μία σελίδα στο facebook κριτικάρει την Τζέιν Φόντα στο ρόλο της Νάνσι Ρέιγκαν

στα 10

Στο «The Butler» του Λι Ντάνιελς, η Τζέιν Φόντα αναλαμβάνει να ερμηνεύσει την Νάνσι Ρέιγκαν - πάλαι ποτέ Πρώτη Κυρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι αντιδράσεις των αντιπροσώπων του tea party έχουν αγγίξει τα όρια της υστερίας. «Ω, κάντε κάτι με τη ζωή σας κι αφήστε με ήσυχη!» τους απαντά η Φόντα.

«Stop Hanoi Jane»: μία σελίδα στο facebook κριτικάρει την Τζέιν Φόντα στο ρόλο της Νάνσι Ρέιγκαν

Το «The Butler», η καινούργια ταινία του Λι Ντάνιελς («Precious», «The Paperboy») αφηγείται την αληθινή ιστορία του Γιουτζίν Αλεν, ενός μπάτλερ ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά το 1952 - όταν οι μαύροι δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες τουαλέτες σε ολόκληρη την Αμερική. Ο Αλεν υπήρξε αφανής πρωταγωνιστής σε όλο το κίνημα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των μαύρων για περισσότερα από 30 χρόνια, μέχρι το 1986, καθώς βρισκόταν δίπλα σε μία σειρά από διαφορετικούς Προέδρους που τον εμπιστευόντουσαν.

Σχεδόν όλο το Χόλιγουντ παρελαύνει σε μεγάλους ή μικρότερους ρόλους, αλλά εκείνη που ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων ως επιλογή ήταν η Τζέιν Φόντα. Η γνωστή αριστερή ηθοποιός και ακτιβίστρια ανέλαβε να ενσαρκώσει την Ρεπουμπλικανή πάλαι ποτέ Πρώτη Κυρία του Ρόναλντ Ρέιγκαν, κάτι που έκανε έξαλλους τους αντιπροσώπους του tea party, καθώς θεωρήθηκε εξ αρχής ότι θα καπηλευθεί η μνήμη της Νάνσι.

0H Tζέιν Φόντα ανάμεσα στους Αλαν Ρίκμαν, Οπρα Γουίνφρεϊ και Κιούμπα Γκούντινγκ Τζ.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε και ειδική σελίδα στο Facebook («Boycott Hanoi Jane Playing Nancy Reagan») με σκοπό να μποϊκοτάρει την ταινία. «Οι θεατές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα τη δουν ή όχι, αλλά το γεγονός ότι επέλεξαν την Φόντα για το ρόλο της Νάνσι είναι σαν να δείχνουν σε ανθρώπους σαν και μένα το μεσαίο δάχτυλο» είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της σελίδας και βετεράνος απόστρατος Λάρι Ρέιγες.

Η Φόντα αντέδρασε ψύχραιμα και χιουμοριστικά: «Ω, κάντε κάτι με τη ζωή σας κι αφήστε με ήσυχη. Οσο πιο πολύ θόρυβο δημιουργήσετε, τόσο περισσότερος κόσμος θα έρθει να δει την ταινία...»

2Με τον Λένι Κράβιτς

Δεν την εκπλήσσει όμως η κατακραυγή, την περίμενε. Ομως δεν είναι σκοπός της να βγάλει μένος με τον ρόλο της. Η ίδια μάλιστα επενέβη για να αλλάξουν σελίδες του σεναρίου και να μην παρουσιαστεί τόσο σκληρά η Νάνσι Ρέιγκαν. «Μπορεί να μην συμφωνούσα πάντα με όσα έλεγε ή έκανε η Νάνσι Ρέιγκαν, όμως τη θαυμάζω και δε θα εισήγαγα ποτέ τις προσωπικές πολιτικές μου πεποιθήσεις στην ερμηνεία μου. Προσπάθησα να γίνω αυτό που ήταν: μία δυναμική, πιστή, ισχυρή Πρώτη Κυρία...»

Καμία τέτοια δήλωση όμως δεν καθησυχάζει τους Ρεπουμπλικάνους και όσους στέκονται ακροδεξιά στην αμερικανική πολιτική. Η εμβληματική φωτογραφία της Φόντα, η οποία παραλίγο να χάσει την καριέρα της, όταν αρκετά νωρίς στον πόλεμο του Βιετνάμ εμφανίστηκε «με τον εχθρό» σε ανθρωπιστική αντιπολεμική αποστολή (εξού και το ψευδώνυμο «Hanoi Jane») δεν σβήνει από την αμερικανική μνήμη, όσες φορές κι αν έχει απολογηθεί για αυτήν.

1Με τον Αλαν Ρίκμαν που υποδύεται τον Ρόναλντ Ρέιγκαν

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος συντηρητικός θα πάει να δει αυτή την ταινία με την Φόντα» προβλέπει η πολιτική αναλύτρια Αν Κάλτερ. «Τι πίστευαν ότι θα καταφέρουν οι δημιουργοί με αυτή την επιλογή; Σιχαίνονται τόσο οι αριστεροί την Νάνσι Ρέιγκαν;»

«Ναι το περίμενα ότι θα μπω στο μάτι της δεξιάς, αλλά ποιος νοιάζεται;» απαντά η Φόντα. «Γνωρίζοντας την ίδια πάντως ξέρω ότι εκείνη χαίρεται που θα την ερμηνεύσω εγώ. Κάτι που δείχνει πόσο έξυπνη πραγματικά είναι. Είναι πολύ πιο έξυπνη από τους εξτρεμιστές δεξιούς που θίκτηκαν γιατί θα υποδηθώ μία γυναίκα που οι πολιτικές της πεποιθήσεις απλά διαφέρουν από τις δικές μου. Κάντε μου τη χάρη, είναι απλά μια ταινία!»