Buzz

Στην Ινδία τα Οσκαρ δεν είναι ασφαλή!

στα 10

Στα 86 της χρόνια η Μπανού Αθάγια, η πρώτη Ινδή που πήρε ποτέ βραβείο Οσκαρ για τα κοστούμια του «Γκάντι», το επιστρέφει στην Ακαδημία γιατί «δεν εμπιστεύεται κανέναν στην Ινδία για το φυλάξει».

Στην Ινδία τα Οσκαρ δεν είναι ασφαλή!

Η Μπανού Αθάγια, έχοντας δουλέψει σε περισσότερες από 100 ταινίες στην καριέρα της, αποφάσισε να επιστρέψει το Οσκαρ της για τα κοστούμια του «Γκάντι» που κέρδισε το 1983 (και έγινε η πρώτη Ινδή στην ιστορία των βραβείων που κερδίζει το χρυσό αγαλματάκι), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να το προστατέψει, αφού η ίδια πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο και δεν νιώθει πως το πιο πολύτιμο πράγμα που έλαβε ποτέ για τη δουλειά της μπορεί να είναι ασφαλές στην Ινδία.

«Δεν εμπιστεύομαι κανέναν στην Ινδία για να το φυλάξει. Αν το Νόμπελ του Ραμπιντρανάθα Ταγκόρε κλάπηκε, ποιος μου εγγυάται ότι το δικό μου βραβείο θα είναι ασφαλές; Στην Ινδία, κανείς δε σέβεται την αξία τέτοιων πραγμάτων και δεν διαθέτουμε καθόλου την κουλτούρα του να διατηρούμε την κληρονομιά μας. Στο παρελθόν, πολλοί νικητές των Οσκαρ επέστρεψαν τα βραβεία τους στην Ακαδημία για να τα φυλάξει, όπως, ανάμεσά του, η οκτώ φορές νικήτρια για τα κοστούμια της Ιντιθ Χεντ.»

Αυτά δήλωσε η Μπανού Αθάγια, η οποία προγραμμάτιζε να ταξιδέψει στο Λος Αντζελες μέσα στο 2013 για να δώσει προσωπικά το αγαλματάκι στην Ακαδημία, αλλά την πρόλαβε η διάγνωση της με καρκίνο στον εγκέφαλο που έγινε τον Ιούνιο. Ετσι η Ακαδημία κανόνισε να παραλάβει το βραβείο από το εργαστήριο της Αθάγια, μαζί με έγγραφα και φωτογραφίες από την εποχή του «Γκάντι» και ένα πολύτιμο τηλεγράφημα του Ρίτσαρντ Ατένμπορο προς τη συνεργάτιδα του που την συνέχαιρε για τη νίκη της.

Σε επίσημη ανακοίνωση της η Ακαδημία δήλωσε: «Είναι τιμή της Ακαδημίας να παραλάβει το βραβείο σας. Οπως αναφέρατε και η Ιντιθ Χεντ μας δώρισε τα βραβεία της. Πολλοί καλλιτέχνες επίσης μας έχουν δώσει τα βραβεία και πολύτιμα έγγραφά τους προκειμένου να είναι ασφαλή. Βρισκόμαστε στη διαδικασία του να δημιουργήσουμε το καλύτερο μουσείο κινηματογράφου στον κόσμο και είμαστε σίγουροι πως το αγαλματάκι της Αθάγια θα βρει τη θέση του εκεί.»

Διαβάστε ακόμη: