Industry

Η Ακαδημία δημιουργεί site αναζητώντας χαμένες ταινίες

στα 10

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου Τεχνών κι Επιστημών λανσάρει μία νέα ιστοσελίδα από όπου αναζητά τη... βοήθεια του κοινού: μήπως έχετε στην προσωπική σας συλλογή κόπιες από χαμένες ταινίες;

Η Ακαδημία δημιουργεί site αναζητώντας χαμένες ταινίες
Παράδειγμα επιτυχίας: μπομπίνες του «The White Shadow» (1923), μίας ταινίας που ο Αλφρεντ Χίτσκοκ έγραψε μόνταρε και υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη, βρέθηκαν στην Νέα Ζηλανδία

Η Ακαδημία είχε μια ιδέα: να απευθυνθεί δημόσια και παγκόσμια μέσω μίας νέας ιστοσελίδας για να βρει χαμένες κόπιες ταινιών που έχουν κερδίσει ή ήταν υποψήφιες για Οσκαρ.

Μέσω λοιπόν του site «Oscar's Most Wanted» η Ακαδημία ζητά τη βοήθεια του κοινού: συλλέκτες μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους κάποιους χαμένους κινηματογραφικούς θησαυρούς. Αλλωστε κόπιες ταινιών που έχουν εδώ και δεκαετίες εξαφανιστεί, βρίσκονται στα πιο απίθανα μέρη: σοφίτες, αποθήκες, γκαράζ, λαϊκές αγορές, αχυρώνες! Δύο χρόνια πριν, ένα κιβώτιο με χαμένες αμερικανικές ταινίες της βωβής περιόδου ανακαλύφθηκε στην Νέα Ζηλανδία και παραδόθηκε στην ταινιοθήκη της Ακαδημίας.

Η ιστοσελίδα όμως απευθύνει και συγκεκριμένες αιτήσεις για έρευνα: μία ταινία που αναζητά απεγνωσμένα είναι «Ο Πατριώτης» (1928) του Ερνστ Λιούμπιτς, που είχε αποσπάσει αρκετές υποψηφιότητες για Οσκαρ (και στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας) και είχε τελικά κερδίσει στην κατηγορία του σεναρίου. Το trailer της ταινίας βρέθηκε και αποκαταστάθηκε ψηφιακά, ενώ τμήμα της ταινίας (μία μπομπίνα μόνο) ανακαλύφθηκε στην ταινιοθήκη της Πορτογαλίας.

Στόχος της Ακαδημίας είναι να βρει όλες τις χαμένες ταινίες, να τις μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή και να δημιουργήσει περισσότερες κόπιες (φιλμ και ψηφιακές) για το αρχείο της, ώστε να εξασφαλίσει την αιωνιότητά τους.

Για ψάξτε τα πατάρια σας...

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www.oscars.org/mostwanted