Buzz

Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει μία σειρά ντοκιμαντέρ για την 20ή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

στα 10

Ο απόλυτα ταυτισμένος με την πόλη του σκηνοθέτης θα υπογράφει τη σειρά που καλείται να είναι «μία «επική αφήγηση της ζωής, της απώλειας και της δύναμης της πόλης σε βάθος 20 χρόνων από την τρομοκρατική επίθεση και την πτώση των Δίδυμων Πύργων».

Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει μία σειρά ντοκιμαντέρ για την 20ή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

Υπάρχουν σκηνοθέτες για τους οποίους θεωρείς κάτι περισσότερο από γεωγραφική προέλευση να προσθέσεις τον προσδιορισμό «νεοϋορκέζος» μπροστά από το όνομά τους. Γιατί η Νέα Υόρκη αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στο σινεμά τους. Ενας από αυτούς είναι ο Μάρτιν Σκορσέζε. Ενας άλλος ο Γούντι Αλεν. Και, φυσικά, ο Σπάικ Λι.

Καθόλου τυχαία, η «25η Ωρα» του κυκλοφόρησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου - αλληγορικά θρηνώντας την απώλεια, αλλά και καυστικά υπογραμμίζοντας ότι το πάρτι ενός πρότερου αναπολογητικού βίου είχε τελειώσει για τους κατοίκους της. Είχε έρθει ο λογαριασμός.

Το φθινόπωρο, η σκοτεινή επέτειος της 11ης θα κλείνει 20 χρόνια. Κι ο Σπάικ Λι θα περάσει και πάλι πίσω από τις κάμερες, με την απόσταση, την εμπειρία και την ψυχραιμία που σου δίνουν δύο δεκαετίες, για να καταγράψει πώς το τραύμα, κι η επιβίωσή του, αποτυπώθηκαν στην πόλη και τους ανθρώπους της.

Είμαι Νεουορκέζος. Το αίμα μου είναι πορτοκαλί και μπλε

spike lee 607 1

Η σειρά ντοκιμαντέρ που θα ονομάζεται «NYC EPICENTERS 9/11→2021½» θα φέρει τη σφραγίδα παραγωγής της ΗΒΟ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλατφόρμας, η σειρά θα είναι μία «επική αφήγηση της ζωής, της απώλειας και της δύναμης της πόλης σε βάθος 20 χρόνων από την τρομοκρατική επίθεση και την πτώση των Δίδυμων Πύργων».

Η σειρά θα παρακολουθεί σπονδυλωτές ιστορίες νεοϋορκέζων, από διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές τάξεις, που μάζεψαν τα κομμάτια τους και ξαναέχτισαν τις ζωές τους, συνθέτοντας ένα πορτρέτο της πόλης που κλείνει 20 χρόνια αγώνα για επιβίωση μέσα στην πανδημία. Οπου ξανά, δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο χτύπημα.

Να θυμίσουμε ότι αυτή θα είναι η 4η συνεργασία του Λι με την ΗΒΟ. Εχει σκηνοθετήσει το «David Byrne’s American Utopia», που ήταν η πρεμιέρα του Φεστιβάλ του Τορόντο φέτος κι απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Και στο παρελθόν έχει επίσης υπογράψει τα «4 Little Girls» και «When the Levees Broke».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε ακόμα μία φορά με τον Σπάικ Λι σε αυτή τη ριζοσπαστική σειρά ντοκομαντέρ» δήλωσαν οι Λίζα Χέλερ και Νάνσι Εϊμπραχαμ που διευθύνουν το τμήμα ντοκιμαντέρ των ΗΒΟ παραγωγών. «Ο Σπάικ έχει ένα μοναδικό ταλέντο στο να καταγράφει την εικόνα μιας καταστροφής, είτε αυτή είναι η Κατρίνα ή οι επιθέσεις της 11ης ή η πανδημία, και ταυτόχρονα να σκύβει στις ιστορίες των ανθρώπων προσωπικά, τιμώντας το σθένος και τις αντοχές τους....»

Θυμηθείτε κι αυτό: «Εχω μερικά joints να κάνω ακόμα.» Η Αμερικανική Ταινιοθήκη τίμησε τον Σπάικ Λι

spike lee 607 2

Ο Σπάικ Λι επιβεβαίωσε την επιλογή του για το πρότζεκτ με μια δήλωσή του - μία ακόμα δήλωση πίστης, συμπαράστασης κι αμέριστης αγάπης στην πόλη του:

«Είμαι Νεουορκέζος. Το αίμα μου είναι πορτοκαλί και μπλε (τα χρώματα της πόλης). Είμαι πολύ περήφανος λοιπόν που επιλέχθηκα για να καταγράψω πώς βρέθηκε η πόλη μου στο επίκεντρο δύο καταστροφών: της 11ης και της νόσου Covid-19. Πήραμε πάνω από 200 συνεντεύξεις από τους ανθρώπους της πόλης, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, για να συνθέσουμε ένα αντιπροσωπευτικό πορτρέτο. Μέσα στους αιώνες, μετά από κακουχίες και χτυπήματα, πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι "η Νέα Υόρκη τελείωσε, πέθανε". Για να αποδειχθούν ότι έκαναν λάθος. Μην ποντάρετε εναντίον της επιβίωσης της Νέας Υόρκης, θα χάσετε τα λεφτά σας. Κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Μείνετε ασφαλείς. Ειρήνη κι Αγάπη...»

Διαβάστε περισσότερα: