Buzz

Ο Σπάικ Λι θα ήθελε να δει τις συνέπειες της ατομικής βόμβας στο «Οπενχάιμερ»

στα 10

Ο Σπάικ Λι εξυμνεί το νέο κινηματογραφικό έπος του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά λέει πως θα μπορούσε να αφιερώσει λίγα λεπτά, μέσα στην τρίωρη διάρκειά του, για να δείξει τις καταστροφικές συνέπειες της ατομικής βόμβας στους κατοίκους του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα.

Ο Σπάικ Λι θα ήθελε να δει τις συνέπειες της ατομικής βόμβας στο «Οπενχάιμερ»

Μπορεί το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν γενικά να κατάφερε να κερδίσει το κοινό και τους κριτικούς, με μερικούς να την χαρακτηρίζουν μάλιστα ως και μια από τις καλύτερες ταινίες του Νόλαν, αλλά αυτό δεν πάει να πει πως δεν υπήρχαν και αρκετές αντιδράσεις. Η ταινία, μέσα στην τρίωρη διάρκειά της, μπορεί να μετέτρεψε τη βασανισμένη ζωή και τις σκέψεις του φυσικού Ρόμπερτ Τζ. Οπενχάμειερ και τη δημιουργία της ατομικής βόμβας σε ένα καλοκαιρινό blockbuster, αλλά δεν αφιέρωσε ούτε ένα λεπτό στις καταστροφικές της συνέπειες στους κατοίκους του Ναγκασάκι και της Χιροσόμα.

Αυτή η επιλογή φαίνεται πως δεν έκατσε καθόλου καλά με αρκετούς σινεφίλ, ανάμεσά τους και τον Σπάικ Λι ο οποίος σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στη Washington Post επαίνεσε τον Νόλαν, αλλά είπε ότι θα ήθελε να δει την ταινία να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ιαπωνικό λαό.

«Ο Κρις Νόλαν με το “Οπενχάιμερ” είναι ένας τεράστιος σκηνοθέτης. Υπέροχη ταινία. Εδειξα τη “Δουνκέρκη” στην τάξη μου. Και αυτό δεν είναι κριτική. Είναι ένα σχόλιο. Πόσο διαρκεί το “Οπενχάιμερ”; Αν είναι τρεις ώρες, θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμη λεπτά για το τι συνέβη στου Ιάπωνες. Ο κόσμος εξατμίστηκε. Πολλά χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι είναι ραδιενεργοί. Δεν είναι ότι ο Νόλαν δεν είχε δύναμη. Λέει στα στούντιο τι να κάνουν. Θα μου άρεσε πολύ το τέλος της ταινίας να έδειχνε τι έκανε, ρίχνοντας αυτές τις δύο πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία».

Διαβάστε ακόμα: Ντενί Βιλνέβ και Πολ Τόμας Αντερσον μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το «Οπενχάιμερ»

oppenheimer

Ο Λι ξεκαθάρισε ότι τα σχόλιά του ήταν απλώς καλοπροαίρετες εικασίες για το τι θα έκανε με το έργο ενός άλλου σκηνοθέτη. Πρόσθεσε ότι ο Νόλαν πιθανότατα θα είχε παρόμοιες σημειώσεις για τις δικές του ταινίες.

«Καταλάβετε, όλο αυτό είναι από αγάπη. Και βάζω στοίχημα ότι θα μπορούσε να μου πει κάποια πράγματα που θα άλλαζε σχετικά με το “Do the Right Thing” και το “Malcolm X”.»

Το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν είναι επίσημα και η πιο εμπορική βιογραφική ταινία όλων των εποχών, με έσοδα που ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το «Οπενχάιμερ» συνεχίζεται να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Tanweer.