Το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν είναι επίσημα και η πιο εμπορική βιογραφική ταινία όλων των εποχών, με έσοδα που ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Και αυτό τράβηξε την προσοχή πολλών άλλων κινηματογραφιστών, ανάμεσά τους τον Ντενί Βιλνέβ και τον Πολ Τόμας Αντερσον.
Σε μια συνέντευξή του στο Associated Press ο Βιλνέβ δήλωσε πως γνώριζε πως το «Οπενχάιμερ» ήταν αριστούργημα από την πρώτη στιγμή που το είδε, αλλά ποτέ δεν περίμενε πως θα φτάσει (ή και θα ξεπεράσει) το 1 δισεκατομμύριο. «Εκεί που βρίσκεται αυτή την στιγμή έχει ξεπεράσει ήδη τις προσδοκίες μου. Πρόκειται για μια τρίωρη ταινία για ανθρώπους που μιλάνε για πυρηνική φυσική.»
Η σύζυγος του Νόλαν και παραγωγός του, Εμα Τόμας, δήλωσε «όταν κάνεις μια ταινία, ελπίζεις ότι θα συνδεθείς με το κοινό σου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αλλά, ειδικά με μια τρίωρη ταινία που έχει ένα σοβαρό θέμα και είναι δύσκολη από πολλές απόψεις, αυτού του είδους η επιτυχία είναι πέρα από την πιο τρελή μας φαντασία».
Τέλος ο Νόλαν πρόσθεσε πως «υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι οι ταινίες, στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων, έγιναν περιεχόμενο αντί για μορφή τέχνης. Μισώ αυτή τη λέξη, “περιεχόμενο”. Το ότι ταινίες όπως το “Οπενχάιμερ” βγαίνουν στη μεγάλη οθόνη και γίνονται ένα γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα ότι είναι μια τεράστια μορφή τέχνης που πρέπει να βιωθεί στις αίθουσες».
Διαβάστε ακόμα: Ο Κρίστοφερ Νόλαν αντάλλαξε μέρες γυρισμάτων του «Οπενχάιμερ» για καλύτερα σκηνικά
Σύμφωνα με το AP η ταινία του Νόλαν έκανε μεγάλη επιτυχία και στις IMAX αίθουσες, κερδίζοντας 179 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 20 εκατομμύρια στις πιο «προνομιούχες» ΙΜΑΧ αίθουσες σε φιλμ των 70mm. Και φυσικά αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Πολ Τόμας Αντερσον. «Οταν ένας σκηνοθέτης τόσο δυνατός όσο ο Κρις σου δείχνει με το δάχτυλο και σου λέει πού να πας, ακούς. Και το κοινό έχει ανταμειφθεί γι’ αυτό. Ξέρω μερικούς λάτρεις του κινηματογράφου που οδήγησαν από το Ελ Πάσο στο Ντάλας για να δουν σωστά την ταινία. Πρόκειται για ένα ταξίδι 18 ωρών με επιστροφή», δήλωσε ο Αντερσον.
Και συνέχισε λέγοντας «δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να διαφωνήσει – το να βλέπεις το “Οπενχάιμερ” στην φιλμ είναι ανώτερο από κάθε άποψη. Για να μην αναφέρουμε το ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί να ρωτά γιατί να πάω σε έναν κινηματογράφο για να δω τηλεόραση; Καλή ερώτηση. Δεν χρειάζεται πια.»
Το «Οπενχάιμερ» συνεχίζεται να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Tanweer.