Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (23 Μαΐου - 29 Μαΐου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (23 Μαΐου - 29 Μαΐου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.

ταινιόραμα

Ταινιόραμα 2024 | 23 Μαΐου με 19 Ιουνίου στο Αστυ

«Μη το σκέφτεστε, δεν έχετε τακτικά την ευκαιρία να δείτε συγκεντρωμένα αυτά τα Διαμάντια του παγκόσμιου σινεμάστις άρτιες συνθήκες πεντακάναλου Dolby ήχου και Υψηλής Ευκρίνειας εικόνας που σας προσφέρει η αίθουσα Τέχνης AΣTY Art Cinema και εγγυάται η ΑΜΑ Films!»

Οπως κάθε χρόνο έφτασε η ώρα για το Ταινιόραμα της Ama Films που μετατρέπει τον κινηματογράφου Αστυ στην πλατεία Κοραή σε ένα διαρκές φεστιβάλ από κλασικά και σύγχρονα αριστουργήματα - φέτος από τις 23 Μαΐου μέχρι και τις 19 Ιουνίου.

Μελετήστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών.

αιματοχυσία

Ολη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία της Λόρα Πόιτρας | Πέμπτη 23 Μαΐου στο Exile Room

Το Exile Room κλείνει τον κύκλο προβολών της σεζόν 2023-24 με ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών: Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας, Χρυσή Αθηνά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στόλισαν, μεταξύ άλλων, το «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία», κορωνίδα στην έως τώρα σπουδαία φιλμογραφία της ντοκιμαντερίστριας Λόρα Πόιτρας.

Η ταινία αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να ξεσκεπάσει τη δυναστεία μεγιστάνων φαρμακοβιομηχάνων που κρυβόταν πίσω από τη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών OxyContin, η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Με ένα πολλαπλά συγκλονιστικό φιλμ, η βραβευμένη με Οσκαρ δημιουργός Λόρα Πόιτρας («Citizenfour») διηγείται πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε το προσωπικό του τραύμα σε σανίδα σωτηρίας για τους άλλους, αποδεικνύοντας ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η ύστατη πολιτική πράξη.

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την προβολή.

μετέωρο και σκιά

Μετέωρο και Σκιά του Τάκη Σπετσιώτη | Πέμπτη 23 Μαΐου στο κινηματοθέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη στις 20.00

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris θα πραγματοποιήσει την δεύτερη προβολή της πάντα στο κινηματοθέατρο Αθήναιον, Βασ. Όλγας 35, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, στις 8.00 μμ. Θα προβληθεί η ταινία «Μετέωρο και σκιά», του Τάκη Σπετσιώτη, η οποία αναφέρεται στην ζωή και στο έργο του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Πριν από την προβολή θα λάβει χώρα μικρή ποιητική εκδήλωση, με συνοδεία μουσικής, και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πριν την προβολή θα πραγματοποιηθεί μικρή λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, με ανάγνωση ποιημάτων του και με μουσική συνοδεία, από τον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου. Μετά την προβολή της ταινίας θα μιλήσουν με το κοινό για την ταινία οι Στράτος Κερσανίδης, κριτικός κινηματογράφου, και Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός κινηματογράφου και παραστασιολόγος, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση. Ο σκηνοθέτης της ταινίας θα επικοινωνήσει με το κοινό με βίντεο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

Να πεθαίνεις στα 30

Να Πεθαίνεις στα 30 του Ρομέν Γκουπίλ | 25 και 26 Μαΐου στο Studio Art New Cinema

Το Studio New Star Art Cinema τιμά τον Γαλλικό Μάη με μία από τις σπουδαιότερες ταινίες, μια μοναδική μαρτυρία για το Μάη του ’68 «από τα μέσα», για όλους αυτούς που προτίμησαν να καούν, παρά να σκουριάσουν.

Δεκάδες είναι τα φιλμ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναφέρονται στις ταραγμένες μέρες του Γαλλικού Μάη κι ακόμα περισσότερα αυτά που προσπαθούν να συλλάβουν, ακόμα και στις μέρες μας, το «πραγματικό» νόημα της πιο ανήσυχης μεταπολεμικής δεκαετίας. Ο Ρομάν Γκουπίλ, στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου τότε, έζησε τα γεγονότα «από μέσα» όντας οργισμένος ακτιβιστής, σε πεζοδρόμια και οδοφράγματα. Πάντα μαζί του μια οχτάρα κάμερα, καθώς από τα μικράτα του κιόλας έβρισκε πολύ πιο απλό να κινηματογραφεί παρά να μιλάει καν. Πολιτικός του μέντορας, αλλά και κολλητός του, τότε, ο Μισέλ Ρεκανατί, ταγμένος επαναστάτης, παρών σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε σύγκρουση, σε δεκάδες συζητήσεις για το μέλλον και την κατεύθυνση της επανάστασης, ταυτόχρονα, ένα παιδί με ένα διαρκές τραύμα μετά την ανακάλυψη πως ήταν υιοθετημένος. Για τον νεαρό Μισέλ, η διαρκής εξέγερση ήταν ο μοναδικός τρόπος επαφής με τον κόσμο. Κι ο Μάης πέρασε κι ο Ρομάν Γκουπίλ μπλέχτηκε για τα καλά με το σινεμά (βοηθός πια σε σημαντικούς Γάλλους δημιουργούς), ενώ ο Μισέλ αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στις καινούριες εποχές. Δεν το κατάφερε ποτέ, το 1978, πριν κλείσει τα τριάντα χρόνια του, έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο Ρομάν Γκουπίλ, συγκεντρώνει το υλικό που τραβούσε τις μέρες της εξέγερσης, από διαδηλώσεις, θυελλώδεις συζητήσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, προσωπικές καθημερινές στιγμές και αποχαιρετά τον αγαπημένο του φίλο και μαζί τις μέρες της αθωότητας. Δεν πρόκειται για μια πένθιμη ελεγεία, ο Ρεκανατί μοιάζει περισσότερο με τον Αντουάν Ντουανέλ, τον ήρωα του Τρυφώ που σχεδόν αδυνατούσε να κατανοήσει τα κίνητρα οποιουδήποτε άλλου εκτός του εαυτού του. Δεν είναι μια αναπόληση των «παλιών καλών καιρών», αλλά μια επιστολή στο παρελθόν γεμάτη φρεσκάδα και χιούμορ (άλλωστε το μοναδικό στυλ χάρισε στον Γκουπίλ και την «Χρυσή Κάμερα» στο Φεστιβάλ Καννών. Είναι μια μοναδική μαρτυρία «από τα μέσα» για όλους αυτούς που προτίμησαν «να καούν παρά να σκουριάσουν», για αυτούς που πραγματικά πλήρωσαν το τίμημα της ουτοπίας, αυτούς που πίστεψαν σχεδόν παθολογικά στην δυνατότητα ενός καλύτερου κόσμου. Το «Να πεθαίνεις στα τριάντα σου» είναι η τελευταία λέξη για τον Γαλλικό Μάη, γλυκόπικρη, ανάλαφρη, ασπρόμαυρη, ανήσυχη κι αντικομφορμιστική, όπως κι οι πρωταγωνιστές της.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία και την προβολή.

Αγών

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ | 20-26 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, επιστρέφει για 12η φορά, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο φορέας κλείνει φέτος τα 28 χρόνια και προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους να απολαύσουν, εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες, μία ευρεία θεματική γκάμα, που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Για έξι ημέρες, οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εισιτηρίου, ενώ την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η τελετή απονομής τον βραβείων του ΑΓΩΝΑ, που θα πλαισιωθεί από μία συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις συνολικά 61 ταινίες που επιλέχθηκαν από 22 χώρες, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για έξι συνεχόμενα απογεύματα. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως και το Σάββατο 25 Μαΐου, από τις 17:00 έως τις 22:30.

Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία. Πρόκειται για πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) που θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας «αφηγηθεί» την ιστορία της.

Οι ταινίες του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από αυτές, παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Το πρωί του Σαββάτου 25/5 θα υπάρχει μία ξεχωριστή ζώνη προβολής αφιερωμένη στα Μικρά του ΑΓΩΝΑ (11:30-14:30), με το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών να έχουν δημιουργηθεί από παιδιά. Για τις ανάγκες της ενότητας, το Φεστιβάλ εγκαινίασε δύο νέες συνεργασίες. Η πρώτη με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου, που δημιούργησε μία ταινία ειδικά για τον ΑΓΩΝΑ, η οποία και θα προβληθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η δεύτερη συνεργασία είναι με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, χάρη στην οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβολών ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του «Νεανικού Πλάνου». Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΑΓΩΝΑ.

Η τελετή λήξης στο Θέατρο Ολύμπια | 26 Μαΐου

Οι 61 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβεία: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου στις 19:00. Η Κριτική Επιτροπή το ΑΓΩΝΑ είναι διεθνής και απαρτίζεται (αλφαβητικά) από τους:

· Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη – Επίτιμο Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής· Δήμο Αβδελιώδη, σκηνοθέτη· Marc Azéma, αρχαιολόγο, σκηνοθέτη, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Narbonne (Γαλλία)· TonyCoe, σκηνοθέτη, παραγωγό (Αγγλία)· Dario di Blasi, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία)· Νίκο Καλτσά, αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου· Θανάση Λάλα, εικαστικό, συγγραφέα· Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία)· Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγό συναυλιών· Διονύση Πετρουτσόπουλο, διευθυντή φωτογραφίας· Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτη, πρόεδρο του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ

Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων, ο ΑΓΩΝ, σε μία αναφορά για την ολοκλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, επιλέγει να αναφερθεί σε αυτήν, προβάλλοντας μια ταινία μικρών δημιουργών. Πρόκειται για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές του 4oυ Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, «Τι τους εκάμασι; Τι εγίνασι;» (διάρκειας 8’31’), η οποία και απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό» Κύπρος – Ελλαδα- Ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες» στην κατηγορία Ταινία Μυθοπλασίας.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία-προσφορά του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι τραγουδιστές Ασπασία Στρατηγού και Αλέξανδρος Τζουγανάκης και εννεαμελής ορχήστρα. Η συναυλία θα έχει ελεύθερη είσοδο, με δελτία που το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του θεάτρου. Συνδιοργανωτής στην τελετή λήξης είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Αναζητήστε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών.

satyrs

Satyrs & Maenads: 5 χρόνια Athens Porn Film Festival | 22 μέχρι 26 Μαΐου στο Ρομάντζο και online

Με 5 ημέρες προβολών, εκδηλώσεων, πάρτι και εκπλήξεων γιορτάζει το Athens Porn Film Festival τα 5 του χρόνια - από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου στο Ρομάντσο και διαδικτυακά μέχρι και τις 4 Ιουνίου.

Εχοντας ως επίκεντρο 150 ταινίες από όλον τον κόσμο «που απεικονίζουν το σεξ - από το μεταφορικό έως το σκληροπυρηνικό - με αισθητική, αφηγήσεις και ερμηνευτές που δεν μπορείτε να δείτε στο mainstream πορνό», το Athens Porn Film Festival γιορτάζει τα πέντε του χρόνια με πολλές εκπλήξεις, όπως μας πληροφορεί ο ιθύνων νους πίσω από το Φεστιβάλ, σκηνοθέτης και ο ίδιος Μενέλας Σιαφάκας. Με τον ίδιο στόχο πάντα, να ταράξει τα νεοσυντηρητικά νερά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως να ανοίξει την κουβέντα για ένα θέμα ταμπού - όπως το πορνό, το Φεστιβάλ αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ένας θεσμός.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Athens Porn Film Festival εδώ.

in edit

10 χρόνια In-Edit Greece! | 22 μέχρι 26 Μαΐου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Πριν δέκα χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, ένα παγκόσμιο φεστιβάλ που ξεκίνησε στην Βαρκελώνη το 2006 με σκοπό να αναδείξει ένα κινηματογραφικό είδος που το ευρύ κοινό αγνοούσε: το μουσικό ντοκιμαντέρ. Εχοντας ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, ήρθε στη Ελλάδα το 2014, για να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μερικές από τις σπουδαιότερες μουσικές ιστορίες του και να εντάξει την πόλη σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο.

Από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου το Λιμάνι της πόλης, γίνεται και παλι το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την μουσική και τον κινηματογράφο. Οι Gypsy punk Gogol Bordello θα συναντήσουν τους σκωτσέζους Simple Minds που θα μας ζητούν να μην τους ξεχάσουμε όπως και στο ομώνυμο τραγούδι τους. Κάτι που σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε με την υπέροχη Joan Baez με ένα φιλμ που εντυπωσίασε πέρσι στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Στην απεναντι αίθουσα ο DJ Fatboy Slim, μία από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής των τελευταίων δεκαετιών θα δυναμώσει την ένταση στο λιμάνι, και θα συναντήσει τα Ντεσιμπέλ του Λευκού Πύργου, και την μουσική ιστορια της θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος του φετινού προγράμματος.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα προβολών συμπληρώνεται από workshops πάρτυ, παρουσιάσεις δίσκων, Dj sets, live radio Show και βέβαια την αγαπημένη ενότητα του κοινού του φεστιβάλ: το doc alive, τη ζωντανή εμφάνιση των πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ στη σκηνή, μετά τη λήξη της προβολής.

Στο πλαίσιο της εορταστικής του διάθεσης, το φεστιβάλ συναντά ξανά τον αγαπημένο καλλιτέχνη Σταύρο Κιουτσιούκη στη Toss Gallery με την έκθεση “IN-EDIT ΚΑΡΤΟΥΝΑΙΖΝΤ” .

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 14 Μαΐου και θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ενώ κορυφώνεται στις 27 Μαΐου, με το τέλος του In-Edit! Οι δραστηριότητες του εκθεσιακού προγράμματος θα περιλαμβάνουν και Live Sketching απο τον ίδιο το Σταύρο

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια μόλις ξεκινήσει η διαδικασία προπώλησης μέσω της Viva.gr αλλά και από τα εκδοτήρια της Αποθήκης Δ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το IN EDIT εδώ.

στον ουρανό

Στον Ουρανό του Τίποτα με Ελάχιστα του Χρήστου Ανδριανόπουλου | Κυριακή 26 Μαΐου στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο

Στις 26 Μαΐου στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο στις 21.30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Ανδριανόπουλου «Στον Ουρανό του Τίποτα με Ελάχιστα» που κέρδισε το Χρυσό Ελάφι στο 2ο Kino International Film Festival.

Στην ταινία του Χρήστου Ανδριανόπουλου «Στον Ουρανό του Τίποτα με Ελάχιστα» υπάρχει ένα ρεαλιστικό και ένα κινηματογραφικό επίπεδο που o Χρήστος Ανδριανόπουλος ενώνει σε μια τρυφερή ιστορία.

Στο ρεαλιστικό επίπεδο, στη διάρκεια τής καραντίνας ο Χρήστος πέρασε πολύ χρόνο κινηματογραφώντας τη γιαγιά του, τη Νότα, βίο και πολιτεία με εξαιρετική ικανότητα και τώρα στο pilates mat και τον παππού του, τον Ηλία, που ξεδιπλώνει αρχιτεκτονικά σχέδια όχι με τοίχους και πόρτες, αλλά με οικογενειακά δέντρα και στατιστικά ανατιμήσεων. Στο κινηματογραφικό επίπεδο, στο ντεμπούτο τού σκηνοθέτη, δυο άνθρωποι σε προχωρημένη ηλικία ζουν παράλληλες ζωές στο ίδιο σπίτι, στον ίδιο γάμο. Αγαπιούνται; Αγαπήθηκαν ποτέ; Ο Χρήστος Αδριανόπουλος φέρνει το στίχο τής Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ στην επισφράγηση τής ταινίας του και μιλά στο Flix για το τι σημαίνει συμβίωση, απώλεια, χρόνος, ή τι του έμαθαν γι' αυτά δυο άνθρωποι που αγάπησε πολύ.

Διαβαστέ εδώ: Ο Χρήστος Αδριανόπουλος αναρωτιέται τι 'ν' αυτό που το λένε αγάπη και για πόσο ζει

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές εδώ.

ατιμαστμένη

H Ατιμασμένη του Βιτόριο Ντε Σίκα | Δευτέρα 27 Μαΐου στον θερινό Απόλλωνα στη Θεσσαλονίκη

Η Τσεζίρα (Σοφία Λόρεν) μια πανέμορφη χήρα από τα βουνά της Τσοτσαρίας ζει στη Ρώμη με τη 12χρονη κόρη της Ροζέτα (Ελεονόρα Μπράουν) κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν το 1943 οι σύμμαχοι αρχίζουν να βομβαρδίζουν τη Ρώμη, η Τσεζίρα αποφασίζει να φύγει από τη Ρώμη και να επιστρέψει στο χωριό της προκειμένου να προστατέψει την κόρη της από τα δεινά του πολέμου. Αφήνει λοιπόν τα κλειδιά και την ευθύνη του παντοπωλείου της στο φίλο του συζύγου της Τζοβάνι (Ραφ Βαλόνε) κι αναχωρεί για το χωριό της, την Αγία Ευφημία. Φτάνοντας εκεί η Τσεζίρα κι οι υπόλοιποι χωριανοί προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ σιγά-σιγά οι προμήθειες λιγοστεύουν, επίσης καθοριστική θα είναι η γνωριμία της με ένα νεαρό ιδεαλιστή το Μικέλε (Ζαν Πολ Μπελμοντό), ο οποίος την ερωτεύεται και προσπαθεί να την κάνει να δει τον κόσμο με άλλα μάτια.

Η κινηματογραφική λέσχη του Κεμές (Κέντρο Μελετών & Ερευνών για το Σινεμά) εγκαινιάζει το αφιέρωμα «Φραγμένες Λεωφόροι» με το αριστούργημα του Βιτόριο Ντε Σίκα που χάρισε στην Σοφία Λόρεν το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, βασισμένο στο περίφημο βιβλίο του Αλμπέρτο Μοράβια «Οι Δύο γυναίκες».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

fecha 2024 poster

8o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA | 27 Μαΐου με 5 Ιουνίου

Το πρόγραμμα του 8ου FeCHA περιλαμβάνει 17 ταινίες μεγάλου μήκους, αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο αγαπημένο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

Το 8ο FeCHA θα πραγματοποιηθεί στους θερινούς κινηματογράφους Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, Αελλώ Cinemax, ενώ προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα του 8oυ Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA.

wanted

The Wanted 18 των Αμερ Σομαλί και Πολ Κόουαν | Τρίτη 28 Μα΅ίου στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Eνωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζει την κινηματογραφική δημιουργία και τους Παλαιστίνιους κινηματογραφιστές που δοκιμάζονται, μαζί με όλο τον λαό της Παλαιστίνης, σε έναν ανελέητο πόλεμο, που τραυματίζει ανεπανόρθωτα τις ανθρώπινες αξίες του σύγχρονου Ευρωπαϊκού πολιτισμού.Μαζί με το DOC CLUB ετοιμάζει ενα μικρό αφιέρωμα με την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ των Aμέρ Σομαλί και Πολ Κόουαν, «The wanted 18» και μια συζήτηση με την πολύ σημαντική Παλαιστίνια ποιήτρια και διευθύντρια του Παλαιστινιακού Φεστιβάλ της Αθήνας, Καρόλ Σανσούρ.

Τη βραδιά επιμελούνται εκ μέρους της ΕΕΝ, η Αννα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Μισουρίδης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, κατά την πρώτη Ιντιφάντα, κάτοικοι της Bayt Sahour, μιας μικρής πόλης ανατολικά της Βηθλεέμ, αγόρασαν 18 αγελάδες από ένα κιμπούτς με στόχο να αποκτήσουν ανεξαρτησία από τη μονοπωλιακή τακτική των ισραηλινών. Το μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων από τις παλαιστινιακές κοινότητες και η προσπάθεια τους για διατροφική ανεξαρτησία κατέστησε αυτή τη μικρή φάρμα με τις 18 αγελάδες απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Οι κάτοικοι της Bayt Sahour τις έκρυψαν και «ανάγκασαν» τις Ισραηλινές αρχές να εξαπολύσουν επιδρομές προς αναζήτηση των «επικίνδυνων» αγελάδων.Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει τεχνικές κόμικ book, stop motion, animation, puppet – Claymation, αρχειακού υλικού και σκηνοθετημένων αναπαραστάσεων και προσεγγίζει την ιστορία των καταζητούμενων 18 αγελάδων με καυστικό χιούμορ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.