Buzz

«A Sinner in Mecca». Η πως ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να κάνει κάποιους να θέλουν να σε σκοτώσουν

στα 10

Αν είσαι gay και μουσουλμάνος είσαι ήδη «αμαρτωλός». Αν είσαι gay και κάνεις μια ταινία για το προσκύνημα σου στη Μέκκα αυτό μπορεί να είναι αληθινά επικίνδυνο.

«A Sinner in Mecca». Η πως ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να κάνει κάποιους να θέλουν να σε σκοτώσουν

Ηταν αναμφίβολα αναμενόμενο, αλλά ήταν και σοκαριστικό. Η σφοδρότητα του μίσους που περίμενε τον Παρβέζ Σάρμα στο διαδίκτυο από φανατικούς ομόθρησκους του που θεωρούν ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος και μουσουλμάνος είναι η απόλυτη αμαρτία. Και το να είσαι ομοφυλόφιλος στη Μέκκα είναι κάτι που αξίζει μια βαριά τιμωρία.

Οταν το φιλμ του «A Sinner in Mecca» σταμάτησε να είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, μαζί ξεκίνησε και το μίσος. Διαδικτυακές υβριστικές επιστολές, απειλητικά μυνήματα, ακόμη κι απειλές για την ζωή του σκηνοθέτη που ανάγκασαν το καναδέζικο φεστιβάλ του «Hot Docs» να αυξήσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στην πρώτη προβολή του φιλμ που έγινε στα πλαισιά του.

Ο Παρβέζ Σάρμα, είχε δεχτεί ανάλογες απειλές και στην προηγούμενη ταινία του «A Jihad for Love», ένα ντοκιμαντέρ για το βαθιά προβληματική σχέση του Ισλάμ με την ομοφυλοφιλία, αλλά το μέγεθος του μίσους που ξεσήκωσε το νεο του φιλμ είναι αληθινά πρωτοφανές.

a sinner in mecca 607

Ο Σάρμα αποφάσισε να κάνει το Χατζ, το προσκύνημα στην Μέκκα για δικούς λόγους, για να μετρηθεί με το δικό του θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά την ίδια στιγμή θέλησε να κινηματογραφήσει κρυφά –αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται- την εμπειρία του.

Οντας ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος, παντρεμένος πίσω στην Αμερική, ήταν σαφές πως η Σαουδική Αραβία μια χώρα όπου η ομοφυλοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο δεν θα είχε ανοιχτή την αγκαλιά του γι αυτόν.

Το φιλμ του που πήρε θετικές κριτικές στις προβολές του στο «Hot Docs» έχει αναμφίβολα κάτι από το ύφος ενός stunt, ενός «κόλπου» που θα κερδίσει την προσοχή, αλλά από την άλλη αγγίζει ένα θέμα που είναι σημαντικό κι επείγον, το πως η σύγχρονοι εκφραστές ενός σκληροπυρηνικού και σκοταδιστικού Ισλάμ διαστρέφουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών σπρώχνοντας τους στην άγνοια και το μίσος.

a sinner in mecca 607

Το φιλμ του Σάρμα όπως είναι φυσικό θα συνεχίσει να προκαλεί καθώς η καριέρα του στα φεστιβάλ του πλανήτη μόλις ξεκινά, και στο επίσημο site του φιλμ τα μηνύματα μίσους πληθαίνουν, ο ίδιος όμως ελπίζει πως πίσω από τον θόρυβο μπορεί κάποια στιγμή να ξεκινήσει μια ουσιαστική, ψύχραιμη συζήτηση.


Διαβάστε ακόμη: