Φεστιβάλ / Βραβεία

SIFF 2022 | Μέρα 3η: Ο ρομαντισμός και η αναρχία χέρι χέρι σε ένα drive-in

στα 10

Η πιο αγαπημένη συνήθεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, το drive-in στο χώρο στη Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας, επέστρεψε και φέτος πιο δυναμικό από ποτέ.

SIFF 2022 | Μέρα 3η: Ο ρομαντισμός και η αναρχία χέρι χέρι σε ένα drive-in

Οι εκδηλώσεις του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Σύρου συνεχίστηκαν και χτες με όλη την γιορτινή τους μεγαλοπρέπεια, ξεκινώντας το απόγευμα στο θέατρο Απόλλων με προβολές και παρουσιάσεις μερικών πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση 2022, ένα πολυ-μεσικό εργαστήριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες, καλλιτέχνες και ερευνητές της κινούμενης εικόνας, με τη συμμετοχή του Ταμέρ Ελ Σαΐντ (Cimatheque – Alternative Film Center, Κάιρο), του Αγιάμ Νάλε (UMAM Documentation & Research, Βηρυτός), της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (NAIAS, Σύρος) και του Τζέικομπ Μο (Δίκτυο Αρχιπέλαγος, Σύρος).

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή Όραση 2022, η εγκατάσταση The Haunting Disappearance που σχεδίασε ο Ayman Nahle (UMAM Documentation & Research) εκτίθεται από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου, 11:00–14:00 στο Θέατρο Απόλλων. Το Tracing Escaped Images, μια παράλληλη εγκατάσταση του Tamer El Said (Cimatheque – Alternative Film Center), παρουσιάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Εργασίας & Απασχόλησης Κυκλάδων από τις 11:00-14:00 και από τις 18:00-20:00 καθημερινά μεταξύ 29-31 Ιουλίου. Επισκεφτείτε και συμμετέχετε στη δημιουργία αυτού του έργου κατά τις ώρες λειτουργίας (είσοδος δωρεάν).

Διαβάστε ακόμα: SIFF 2022 | Μέρα 1η: Το Δέκα το γιορτινό

siff

siff

Φυσικά από τις γιορτινές αυτές εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείψει ίσως το πιο αγαπημένο σημείο του Φεστιβαλ, το drive-in που στήνεται για όγδοη συνεχή χρονιά σε αυτόν τον υπέροχο χώρο στη Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας. Ενας χώρος με το δικό του φανατικό κοινό ο οποίος έχει αναμφίβολα μετατραπεί στην πιο αγαπημένη συνήθεια της διοργάνωσης (και του κοινού της), όπου το πάθος του για τις ταινίες εναρμονίζεται τέλεια με τον μια ιδιαίτερη νοσταλγία και έναν αστείρευτο ρομαντισμό που αναβλύζει από εκεί, δημιουργώντας μια από τις πιο μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες θέασης που προσφέρει το φεστιβάλ, με φέτος να συνδυάζεται με λίγη αναρχία παραπάνω, κάτι που φαίνεται πως εναρμονίζεται απόλυτα με την όλη αυτή ατμόσφαιρα.

Φέτος, και πάντα μέσα στο πλαίσιο της θεματικής του Τόπου, το Φεστιβάλ αποφάσισε να κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον συγγραφέα, ακτιβιστή και πρωτοπόρο του κινήματος των Εξαρχείων, τον Τέο Ρόμβο. Ετσι, για αρχή, παρουσίασε δυο πολύ μικρού μήκους ταινίες, με την πρώτη να είναι το «Φρικτές Αναμνήσεις 1» του Νίκου Θεοδοσίου με την δεύτερη, σε σκηνοθεσία του Ρόμβου, να έχει τίτλο «1…». Πρόκειται για δυο πειραματικές ταινίες τις οποίες, όπως ανέφερε και ο Θεοδοσίου στην παρουσίασή του μαζί με άλλα πολύ ενδιαφέροντα ανέκδοτα γύρω από αυτές, «δεν έπρεπε [το κοινό] να τις δει ποτέ» μιας και είναι απλά μερικά δοκιμαστικά γυρίσματα οι οποίοι έκαναν οι δυο τους με την πρώτη κάμερα που αγόρασαν στην Γαλλία, αλωνίζοντας με ενθουσιασμό τους δρόμους του Παρισιού για να απαθανατίσουν εικόνες.

Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή από την επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον πρωτοπόρο αυτόν Ελληνα ακτιβιστή ήταν και η παρουσίαση της μικρού μήκους ταινίας «Follow Them/Ακολουθήστε τες» της Εύης Καλογηροπούλου (βραβευμένη φέτος στις Κάννες για την ταινία «Στον Θρόνο του Ξέρξη»). Η ταινία δανείζεται τον τίτλο της από μια φράση του ίδιου του Τέο: με άλλα λόγια, αν θέλουμε να έχουμε την παραμικρή πιθανότητα επιβίωσης, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γυναικών, αλλά και είναι ο τίτλος του βιβλίου του που εκδόθηκε το 2020 (και μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα εδώ) και ήταν μια ανάθεση της Αργυροπούλου για την έκθεση ΤΡΥΠΑ: Ιστορίες αγάπης, αναρχίας, φροντίδας και αναστάτωσης, διά στόματος Τέου Ρόμβου και Χαράς Πελεκάνου, η οποία διοργανώθηκε στο PLATO Ostrava της Τσεχίας.

Μια ταινία η οποία θέλει να θυμίσει σε όλους όσους τους γνωρίζουν, αλλά και να τους γνωρίσει καλύτερα σε εκείνους που τώρα τους μαθαίνουν, το πόσο εμβληματικές και εξέχουσες είναι αυτές προσωπικότητες του Τέο Ρόμβου και της Χαράς Πελεκίδου στον χώρο της Τέχνης, παρουσιάζοντας μερικά από τα έργα και την δουλειά τους, αλλά και το πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά τους στην underground ελληνική σκηνή.

Διαβάστε ακόμα: SIFF 2022 | Μέρα 2η: Ταξίδι στον χρόνο και στον Τόπο

siff

siff

Η αναρχία και ρομαντισμός λένε πως πάνε χέρι χέρι και το φεστιβάλ της Σύρου φαίνεται να το γνωρίζει αρκετά καλά. Ετσι οι χθεσινές προβολές στο drive-in στη Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας ολοκληρώθηκαν με την ταινία «Το Απολιθωμένο Δάσος/The Petrified Forest» σε σκηνοθεσία του Αρτσι Μάγιο. Μια ταινία βασισμένη στο θεατρικό του Ρόμπερτ Σέργουντ, που καθιέρωσε τον ανεπανάληπτο Χάμφρι Μπόγκαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, μια σερβιτόρα που δουλεύει σε ένα εστιατόριο στην έρημο της Αριζόνας, ονειρεύεται μια άλλη, καλύτερη ζωή. Μια μέρα ένας πάμπτωχος διανοούμενος κάνει εκεί μια στάση, και οι δυο τους δεν θα αργήσουν να μπουν σε μια ερωτική σχέση. Ωσπου ένας διαβόητος δολοφόνος αποφασίζει να κρατήσει σε καθεστώς ομηρίας όσους τυχαίνει να βρίσκονται σε εκείνο το μέρος, στη μέση του πουθενά.

Παρουσιάζοντας μια κοινωνία σε κατάρρευση όπου η βία και ο πατριωτισμός είναι σε έξαρση, φαίνεται πως βρίσκουν το τέλειο έδαφος σε αυτό απόμερο βενζινάδικο στη μέση του πουθενά στην αμερικάνικη ενδοχώρα, και μια ανθρώπινη φύση και τις βασικές της ορμές σε συνεχή αντιπαράθεση με την λογική και την ευαισθησία. Ο Μάγιο όμως δίνει έναν τόνο ποιητικού ρομαντισμού και μιας παραμυθένιας ατμόσφαιρας μέσα σε όλα αυτά για να δείξει πως τα όνειρα, και η αγάπη είναι αυτά τελικά εκείνα που υπερτερούν, ακόμα και μέσα από τον θάνατο, για να δώσουν ελπίδα στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.

Το κέφι και ο ενθουσιασμός μεταφέρθηκε αμέσως μετά στο Κόμητο σε ένα beach party με DJ Set από Blue Lagoon and Andreas Palmer (Opener: Jo Rad Silver). Η παραλία γέμισε κόσμο και όπου ο χορός και η διασκέδαση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το καλύτερο κλείσιμο για μια τέτοια γιορτή του αγαπημένου μας φεστιβάλ. Και του χρόνου...


To 10o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου διεξάγεται από τις 28 μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2022. Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα του #siff2022 στο επίσημο site του Φεστιβάλ, αλλά και στο Facebook και το Instagram.

siff 2022