Buzz

Και όμορφη και καταραμένη: Η Σκάρλετ Τζοχάνσον στο ρόλο της Ζέλντα Φιτζέραλντ

στα 10

Αφήνοντας για λίγο πίσω τις σούπερ ηρωίδες και τις action ladies που υποδύεται τελευταία, η Σκάρλετ Τζοχάνσον ετοιμάζεται να βυθιστεί στη ζωή, το βασανισμένο μυαλό και το μύθο της Ζέλντα Φιτζέραλντ.

Και όμορφη και καταραμένη: Η Σκάρλετ Τζοχάνσον στο ρόλο της Ζέλντα Φιτζέραλντ

Σε λίγες ημέρες θα τη δούμε στο «Captain America: Civil War» σε ακόμη μια ενσάρκωση της Μαύρης Χήρας που τόσο της ταιριάζει. Στο ενδιάμεσο, θα συζητάμε για καιρό ακόμη την επιλογή του να υποδυθεί την... ασιάτισσα στο πολυαναμενόμενο «Ghost in the Shell».

Τίποτα, όμως, πιο ταιριαστό για την Σκάρλετ Τζοχάνσον από το ρόλο της Ζέλντα Φιτζέραλντ, την οποία η 31 ετών ηθοποιός θα ενσαρκώσει στο «The Beautiful and the Damned» που έγραψε η Χάνα Γουέγκ και αφηγείται τη θυελλώδη σχέση μεταξύ της Ζέλντα και του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, ενός από τα πιο θρυλικά ζευγάρια της λογοτεχνίας που περιγράφεται ιδανικά στον τίτλο της ταινίας, ο οποίος με τη σειρά του είναι δανεισμένος από το ομώνυμο βιβλίου του Φιτζέραλντ που εκδόθηκε το 1922 - τρία χρόνια πριν τον «Μεγάλο Γκάτσμπι».

Zelda Fitzgerald O Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ και η Ζέλντα έξω από το σπίτι τους στο Κονέκτικατ

Η Ζέλντα - η πρώτη Αμερικανίδα flapper, όπως την ονόμασε ο συζυγός της ως δείγμα μιας μοντέρνας γυναίκας που άκουγε τζαζ και δεν υποκλινόταν στους κανόνες της εποχής - υπήρξε καθοριστική για το έργο του Φ. Σκοτ, αλλά και μια από τις πιο βασανισμένες μορφές του λογοτεχνικού κόσμου. Η ζωή του ζευγαριου ήταν άσωτη, η μεγάλη επιτυχία του Φ. Σκοτ καθοριστική για τη σχέση τους και η διάγνωσή της με σχιζοφρένεια (άλλοι μιλούν για διπολική διαταραχή) τη βρήκε στο τέλος της ζωής της να τριγυρίζει από κλινική σε κλινική, ειδικά μετά το 1940 και τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της. Συγγραφέας και η ίδια είχε περιγράψει το γάμο της με τον Φιτζέραλντ στο ημιαυτοβιογραφικό «Save me the Waltz».

Scarlett Johansson 607 H Σκάρλετ Τζοχάνσον σε ρετρό φωτογράφηση για τη Vogue

Την Ζέλντα Φιτζέραλντ έχουν υποδυθεί μέσα στα χρόνια, ανάμεσα σε άλλες, η Μπλάιθ Ντάνερ στο τηλεοπτικό «F. Scott Fitzgerald and 'The Last of the Belles'» του 1974, η Τιούσντεϊ Γουέλντ στο τηλεοπτικό «F. Scott Fitzgerald in Hollywood» του 1975, η Νατάσα Ρίτσαρντσον στο τηλεοπτικό «Zelda» του 1993, η Λόρα Λίνεϊ στο τηλεοπτικό «American Masters - F. Scott Fitzgerald: Winter Dreams» του 2001, η Σίσι Σπέισεκ στο τηλεοπτικό «Fitzgerald» του 2002, η Αλισον Πιλ στο «Midnight in Paris» του Γούντι Αλεν το 2011, η Κριστίνα Ρίτσι στο τηλεοπτικό «Z: The Beginning of Everything» του 2015 και η Βανέσα Κίρμπι στο «Genius» του 2016.

Zelda Fitzgerald Η Ζέλντα Φιτζέραλντ, διάσημη για την ομορφιά και το στιλ της

Διαβάστε και δείτε ακόμη: