Φεστιβάλ / Βραβεία

SAG 2022: Τιμητικό βραβείο στην Ελεν Μίρεν για 60 χρόνια καριέρας

στα 10

E ναι. Ηταν καιρός για μία βαθιά υπόκλιση στη Βασίλισσα...

SAG 2022: Τιμητικό βραβείο στην Ελεν Μίρεν για 60 χρόνια καριέρας

Η καριέρα της μετρά 6 δεκαετίες και 141 credits στη μεγάλη (κυρίως), αλλά και την μικρή οθόνη. Με επιλογές που την ήθελαν καλή, σατανική, αθώα, πονηρή, χαρακτήρες που την κάθισαν σε απαιτητικούς βασιλικούς θρόνους ή (τόσο ακομπλεξάριστα) στη θέση του συνοδηγού σε fast and furious αυτοκίνητα, η Ελεν Μίρεν έχει καταθέσει θριαμβευτικά την υποκριτική της στόφα. Καιρός δεν ήταν να της το αναγνωρίσουν οι συνάδελφοί της ηθοποιοί;

Κι έτσι θα κάνουν, καθώς στα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών (SAG Awards), η 76χρονη ηθοποιός θα τιμηθεί φέτος με το τιμητικό SAG για το σύνολο της καριέρας της (Life Achievement).

Δείτε κι αυτό: Πάντα ατρόμητη: Δείτε την Ελεν Μίρεν να απαντά σε σεξιστική συνέντευξη (1975)

Helen Mirren

Το βραβείο έχει θεσπιστεί πάνω από μισό αιώνα (η Μίρεν θα είναι η 57η που θα το παραλάβει) και, όπως το Σωματείο Ηθοποιών ξεκαθαρίζει, το απονέμουν σε όσους «αντιπροσωπεύουν τα υψηλά ιδανικά του να είσαι ηθοποιός».

«Το μεγάλο, εκτυφλωτικό της ταλέντο χαρακτηρίζει την Λαίδη Ελεν Μίρεν. Το σύνολο της δουλειάς της μάς έχει χαρίσει μία πληθώρα από διαφορετικούς, ξεχωριστούς χαρακτήρες - από κατασκόπους και δολοφόνους, μέχρι καθαρίστριες και Βασίλισσες!» δήλωσε η Πρόεδρος της SAG, Φραν Ντρέσερ. «Εχει θέσει την μπάρα πολύ ψηλά για όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Κάθε νέα ερμηνεία της είναι καλύτερη από μία παλιότερη -συγκλονιστική- δική της...»

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που θα παραλάβω φέτος το Τιμητικό Βραβείο των SAG Awards,» απάντησε με δήλωσή της η Μίρεν (η οποία έχει στο τζάκι της ένα Οσκαρ, πολλαπλά SAG, τρία ΕΜΜΥ κι ένα ΤΟΝΥ) «Από τότε που πρωτοξεκινούσα στο χώρο, οι συνάδελφοί μου ήταν η έμπνευση και το σχολείο μου, οπότε αυτό το βραβείο σημαίνει πολλά για μένα...»

Το 2022 θα είναι μία μεγάλη χρονιά για την Μίρεν, ούτως ή άλλως. Περιμένουμε να τη δούμε δίπλα στον Τζιμ Μπρόουντμπεντ στο «The Duke», αλλά και στο «Golda», την κινηματογραφική βιογραφία για την πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατοι αποδέκτες του τιμητικού βραβείου SAG ήταν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μόργκαν Φρίμα, Λίλι Τόμλιν, Ρίτα Μορένο.

Η τελετή απονομής των βραβείων SAG 20222 θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου στο Λος Αντζελες.

Διαβάστε περισσότερα: