Buzz

Αντίο Ντάμπλντορ. Πέθανε ο Μάικλ Γκάμπον σε ηλικία 82 ετών

στα 10

Ο Βρετανός ηθοποιός, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τον ρόλο του ως Αλμπους Ντάμπλντορ στις ταινίες του «Χάρι Πότερ», πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Flix Team
Αντίο Ντάμπλντορ. Πέθανε ο Μάικλ Γκάμπον σε ηλικία 82 ετών

Ο Μάικλ Γκαμπόν, ο ηθοποιός που ήταν περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του ως διευθυντή του Χόγκουαρτς Αλμπους Ντάμπλντορ στις τελευταίες έξι ταινίες του «Χάρι Πότερ», πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Σε μια κοινή δήλωση η οικογένεια του Γκάμπον αναφέρει πως «είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε την απώλεια του Μάικλ Γκάμπον. Αγαπημένος σύζυγος και πατέρας, ο Μάικλ πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο, με τη σύζυγό του Αν και τον γιο του Φέργκους στο κρεβάτι του, μετά από πνευμονία. Ο Μάικλ ήταν 82 ετών. Σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή σε αυτή την οδυνηρή στιγμή και σας ευχαριστούμε για τα μηνύματα υποστήριξης και αγάπης σας».

michael gambon Στο «Χάρι Πότερ»

michael gambon Στο «All That Fall»

Ο Γκάμπον γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το 1940. Eγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών και, σε αντίθεση με πολλούς από τους συγχρόνους του, δεν έλαβε καμία επίσημη εκπαίδευση σε δραματική σχολή, αλλά απέκτησε εμπειρία παίζοντας σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Ξεκίνησε την 60χρονη καριέρα του στο Βασιλικό Θέατρο της Βρετανίας μαζί με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και σειρές. Για να πάρει τους πρώτους επαγγελματικούς ρόλους του, είπε ψέματα για την εμπειρία του, κάνοντας το ντεμπούτο του σε ένα μικρό ρόλο στον «Οθέλλο» στο Gates Theatre του Δουβλίνου το 1962.

Σε ηλικία 22 ετών, έκανε το ντεμπούτο του στο West End ως αντικαταστάτης στο «The Bed-Sitting Room». O ηθοποιός διέπρεψε σε έργα των Πίντερ, Μπέκετ και Αϊκμπορν, με τον τελευταίο να τον σκηνοθετεί το 1987 στο «A View from the Bridge» του Αρθουρ Μίλερ, για το οποίο ο Γκάμπον κέρδισε ένα βραβείο Ολίβιε για την ερμηνεία του ως Εντι Κάρμπον.

Σε ηλικία 30 ετών, έπαιξε τον «Μάκβεθ» σε μια παράσταση στο Μπίλινγκχαμ, την οποία περιέγραψε ως τοποθετημένη στο διάστημα. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, βρισκόταν στη Royal Shakespeare Company και έπαιζε στις παραστάσεις του Εϊντριαν Νομπλ «Βασιλιάς Ληρ» και «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», μερικές φορές και τις δύο την ίδια μέρα. Το 2005, ο Νίκολας Χάιτνερ τον σκηνοθέτησε ως Φάλσταφ στον «Ερρίκο IV: Μέρη 1 και 2» στο Εθνικό Θέατρο.

michael gambon Στο «The Borderers»

michael gambon

Το 2009, μια ασθένεια τον οδήγησε στην απόσυρση από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Αλαν Μπένετ «The Habit of Art» στο Εθνικό Θέατρο, λίγες εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα, για να τον αντικαταστήσει ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς. Το 2014 δήλωσε ότι δυσκολευόταν να θυμάται τα λόγια του και αποσύρθηκε από το θέατρο. «Νιώθω θλίψη γι' αυτό. Αγαπώ το θέατρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παίζει ξανά μαζικούς ρόλους».

Στην τηλεόραση, είχε τεράστιες επιτυχίες με σειρές για δύο πολύ διαφορετικούς ντετέκτιβ. Η πρώτη ήταν το μιούζικαλ νουάρ «The Singing Detective» του Ντένις Πότερ, στο οποίο υποδύθηκε έναν συγγραφέα μυθιστορημάτων μυστηρίου που νοσηλευόταν με αρθρίτιδα. Η δεύτερη ήταν η σειρά θρίλερ «Maigret», υποδυόμενος τον ομώνυμο θρυλικό αστυνομικό του Βέλγου συγγραφέα Ζορζ Σιμενόν.

Στο σινεμά, ο Γκάμπον έκανε επιτυχία με το «The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover» (1989) του Πίτερ Γκρίνγουεϊ και συνέχισε να παίζει ρόλους σε μεγάλες ταινίες όπως το «Sleepy Hollow», το «The Insider», το «The King's Speech» και το «Gosford Park». Δάνεισε την γνωστή φωνή του σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του θείου Παστούζο και στις δύο ταινίες «Paddington».

michael gambon Στο «The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover»

michael gambon Στο «Gosford Park»

Αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και έγινε ευρέως γνωστό, όμως, όταν ενσάρκωσε τον εμβληματικό διευθυντή του Χόγκουαρτς Αλμπους Ντάμπλντορ σε έξι ταινίες του «Χάρι Πότερ», όταν πήρε την σκυτάλη του ρόλου από τον Ρίτσαρντ Χάρις, που πέθανε μετά την δεύτερη ταινία του δημοφιλούς franchise.

Στην τεράστια καριέρα του, ο Μάικλ Γκάμπον κέρδισε τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Olivier, μεταξύ άλλων βραβεύσεων και υποψηφιοτήτων. Το 1998 χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ στο The Queen’s New Years’ Honors για τις υπηρεσίες του στην δραματική τέχνη.