Buzz

Αντίο στον Ισάο Τακαχάτα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Studio Ghibli

στα 10

Ο Ισάο Τακαχάτα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Studio Ghibli, σκηνοθέτης του «Grave of the Fireflies» και παραγωγός αμέτρητων ταινιών του στούντιο, πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Αντίο στον Ισάο Τακαχάτα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Studio Ghibli

Ο Ισάο Τακαχάτα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Studio Ghibli και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες και φίλους του Χαγιάο Μιγιαζάκι, πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών μετά από επιπλοκές που είχε με την υγεία του. Ο Τακαχάτα γεννήθηκε στην πόλη του Ισε, του νομού Μίε, στη νοτιοανατολική Ιαπωνία και σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Γρήγορα όμως τον μάγεψε ο κόσμος των κινουμένων σχεδίων όταν είδε σκηνές από την παραγωγή του γαλλικού animation «Le Roi et L’oiseau» και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτά.

Η διακεκριμένη καριέρα του ως παραγωγός και σκηνοθέτης ξεκίνησε το 1959 όταν μπήκε ως βοηθός στη Toei Animation, σε ένα από τα πιο ιστορικά και μεγαλύτερα στούντιο animation της Ιαπωνίας, και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία το 1968 με τίτλο «Horus: Prince of the Sun» ενώ ένα από τα πιο διάσημα αρχικά έργα του ήταν και η anime σειρά «Heidi» που σκηνοθέτησε για λογαριασμό του Nippon Animation.

Διαβάστε ακόμα: Εχουμε την υπόθεση για τη νέα ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι

isao takahata 607 O Ισάο Τακαχάτα με τον Χαγιάο Μιγιαζάκι.

isao takahata 607 Oι τρεις ιδρυτές του Studio Ghibli. Από αριστερά προς τα δεξιά: Χαγιάο Μιγιαζάκι, Τόσιο Σουζούκι και Ισάο Τακαχάτα.

Στην Toei γνώρισε και τον Χαγιάο Μιγιαζάκι, όπου γρήγορα έγιναν φίλοι, και το 1985, μαζί με τον παραγωγό Τόσιο Σουζούκι, ίδρυσαν το Studio Ghibli. Εκεί ο Τακαχάτα βοήθησε αρκετά σε πολλά από τα πρώτα animation του στούντιο ως παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Αφού έκανε την παραγωγή σε δυο ταινίες του στούντιο, το «Nausicaa of the Valley of the Wind» το 1984 και το «Castle in the Sky» το 1986, ο Τακαχάτα σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία το 1988, το αριστουργηματικό δράμα «Grave of the Fireflies» το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείτε μια από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών.

Ο Τακαχάτα όμως γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία όταν το 1994 η ταινία φαντασίας του «Pom Poko» ήταν η επίσημη επιλογή της Ιαπωνίας για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Το 1999 σκηνοθέτησε το «My Neighbors the Yamadas», το οποίο αποδείχτηκε τεράστια αποτυχία στο ιαπωνικό box office και ο Τακαχάτα αποφάσισε να μείνει εκτός της σκηνοθεσίας για αρκετά χρόνια. Το 2010 επέστρεψε στην ενεργό δράση σκηνοθετώντας το «Anne of Green Gables: Road to Green Gables», ενώ 2009 κέρδισε τιμητικό βραβείο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το 2013 σκηνοθέτησε την τελευταία του ταινία «The Tale of Princess Kaguya», ένα εκπληκτικό animation που κατάφερε να κερδίσει και μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων για την χρονιά εκείνη.

Διαβάστε ακόμα: Το «Mary and the Witch’s Flower» συνεχίζει την ένδοξη κληρονομιά του Studio Ghibli

isao takahata 607

isao takahata 607

isao takahata 607

Η τελευταία του ταινία με την οποία ασχολήθηκε ως παραγωγός ήταν και «Η Κόκκινη Χελώνα» του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ το 2016, η οποία κατάφερε να κερδίσει κι αυτή μια υποψηφιότητα για Οσκαρ. Ο Τακαχάτα, αν και δούλευε για δεκαετίες στον χώρο του animation, o ίδιος ποτέ δεν ζωγράφισε ούτε ένα καρέ των ταινιών του, σε αντίθεση με τον Μιγιαζάκι, αλλά πάντα προσπαθούσε να ανακαλύψει καινούργιες τεχνικές και μεθόδους αφήγησης με στόχο οι ταινίες του να προσφέρουν στους θεατές πραγματικά έντονα συναισθήματά. Και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πολλές από τις ταινίες του έχουν καταφέρει να μείνουν στην ιστορία ως αριστουργήματα.



Διαβάστε ακόμη