Buzz

Αντίο στον Δημήτρη Εϊπίδη που άνοιξε νέους ορίζοντες στον τρόπο που βλέπουμε σινεμά

στα 10

Πέθανε πριν από λίγο ο Δημήτρης Εϊπίδης, ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ελληνικής κινηματογραφίας, που το σημαντικό έργο του ξεπερνά τόσο τα όρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όσο και τα ελληνικά σύνορα.

Flix Team
Αντίο στον Δημήτρη Εϊπίδη που άνοιξε νέους ορίζοντες στον τρόπο που βλέπουμε σινεμά

Μετά από επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Εϊπίδης - ο επί 6 χρόνια Γενικός Διευθυντής του φεστιβάλ (2010-2016), επί 24 χρόνια συνεργάτης (και ιδρυτής των Νέων Οριζόντων) του, ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ομως το σημαντικό έργο του Δημήτρη Εϊπίδη, του πρώτου αληθινού Προγραμματιστή Φεστιβάλ που είχε ποτέ η Ελλάδα, ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα: από τη δεκαετία του '70 είχε βάλει τα θεμέλια σε πολλά ακόμα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (στον Καναδά, την Αμερική, την Ισλανδία), ενώ η επιρροή και η επιδραστικότητα των επιλογών του, οι προτάσεις του κάθε χρονιά στο επίσημο πρόγραμμα του Τορόντο, χάραξαν πορεία στο παγκόσμιο (ανεξάρτητο και θεσμικό) σινεμά των τελευταίων δεκαετιών.

Είμαι ένας παλιός ψιλοαναρχικός» | Ο Δημήτρης Εϊπίδης εξομολογείται στο Flix

Δημήτρης Εϊπίδης Τζιμ Τζάρμους 607 Με τον Τζιμ Τζάρμους, μετά τη συνέντευξη Τύπου του σκηνοθέτη στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2014

«Ο Δημήτρης Εϊπίδης είναι ένας πλοηγός, νονός, οδηγός του ενδιαφέροντος κινηματογράφου. Αυτός ο άνθρωπος επίσης είναι ένα δωρό για εμάς. Ξέρω ότι πολλοί σκηνοθέτες συμμερίζονται αυτή την άποψη, δεν το λέω για να κάνω φιλοφρόνηση.» | Ο Τζιμ Τζάρμους για τον Δημήτρη Εϊπίδη

Διαβάστε ακόμη: Από τα αρχεία | Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν σίγουρος πως μια ταινία δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ο Δημήτρης Εϊπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Aγγλική Λογοτεχνία και Αμερικανικό Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στον νέο κινηματογράφο, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Μέχρι και πριν το θάνατό του παρέμενε σύμβουλός του και διευθυντής του διεθνούς του προγράμματος. Από το 1988 ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Από το 1992 έως το 2005 διηύθυνε το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Νέοι Ορίζοντες».

Δημήτρης Εϊπίδης Τζον Λένον 607 Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν ένας από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον Τζον Λένον & τη Γιόκο Ονο κατά τη διάρκεια της θρυλικής «ειρηνικής διαμαρτυρίας»

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Αυτό το Φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί από το Media ως το τρίτο σημαντικότερο στον ευρωπαϊκό χώρο. Από το 1995 ήταν επίσης διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης δίδαξε Ιστορία Κινηματογράφου και Αισθητική στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ από το 1968 ως το 1970 και στο πανεπιστήμιο Concordia μέχρι το 1971. Είχε υπάρξει μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων του Σαν Σεμπαστιάν, της Κωνσταντινούπολης, της Αβινιόν, της Ιερουσαλήμ, της Μόσχας, της Σεούλ, της Φιλαδέλφειας, του Μπιλμπάο, του Κάρλοβι Βάρι, της Τεργέστης, της Λειψίας, του Αμστερνταμ, της Αγίας Πετρούπολης κ.ά.

Το 1999, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προγραμμάτων των «Νέων Οριζόντων» του ΦΚΘ. Τον Απρίλιο του 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε στην Τεχεράνη ένα τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Από το 2001, ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τον Μάιο του 2010 διορίστηκε στη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από την οποία παραιτήθηκε το 2016.

Δημήτρης Εϊπίδης Αλεξάντερ Πέιν 607 Με τον Αλεξάντερ Πέιν


«Οι "Νέοι Ορίζοντες" είχαν πραγματικά έντονη επίδραση τότε. Εχω κοινωνική συνείδηση, αυτές τις ευαισθησίες τις είχα πάντα. Μ’ ενδιαφέρει ο άνθρωπος» | Θυμηθείτε την μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο Flix


Ιδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αγαπημένο μας φεστιβάλ, το παιδί του, όπως το αποκαλούσε...»

Δημήτρης Εϊπίδης 607

Η επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ αποχαιρετά τον Δημήτρη Εϊπίδη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι άνθρωποί του αποχαιρετούν τον Δημήτρη Εϊπίδη. Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα Νέοι Ορίζοντες, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα σπουδαίο σινεμά που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ευρώπη, πέθανε σήμερα το πρωί.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ.

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι και πρόσφατα ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010. Το 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Ήταν ο αγαπημένος θείος Δημήτρης των ιρανών δημιουργών.

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αγαπημένο μας φεστιβάλ, το παιδί του, όπως το αποκαλούσε. Έπεισε τους θεατές πως το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης και πως ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ζωής μας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα μπροστά στην οθόνη, να παρακολουθεί μια ταινία και να μας εξηγεί με πάθος τί είναι αυτό που την κάνει ιδανική για ένα φεστιβάλ, ιδανική για την ψυχή μας.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.


Θυμηθείτε κι αυτό: Ο Δημήτρης Εϊπίδης αποχαιρετά τον Αμπάς Κιαροστάμι (αλλά όχι το σινεμά του)


Ειπίδης