Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τη θητεία του στο Θέατρο Τέχνης, εκεί όπου υπήρξε διευθυντής για δέκα ολόκληρα χρόνια, συνδέοντας το ονομά του με τη μεγάλη παράδοση της κληρονομιάς του Καρόλου Κουν. Αυτή ήταν και η τελευταία του επαφή με το θέατρο, αφού αποχώρησε το 2014, δίνοντας τα ηνία στη νέα γενιά του Θεάτρου Τέχνης, παραμένοντας ωστόσο διευθυντής της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του.
Σκηνοθέτης, ντοκιμαντερίστας, ηθοποιός, παραγωγός... μέχρι και σκηνογράφος, ο Διαγόρας Χρονόπουλος δεν ήταν ποτέ μόνο ένα πράγμα. Από τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, μέχρι τη θητεία του ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ο πολυπράγμων άνθρωπος του θεάτρου, του σινεμά και της τηλεόρασης ασχολήθηκε με πάθος με κάθε μορφή της τέχνης που τόσο αγαπούσε.
Γεννημένος το 1939 στην Ιερουσαλήμ, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960). Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Από το 1971 και μετά ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την Ελληνική Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο.
Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία ήταν Διευθυντής.
Διετέλεσε Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της Ενωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Σε μια από τις συνεντεύξεις του, το 2010 με αφορμή την παράσταση «Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος» στην Επίδαυρο είχε δηλώσει:
«Θέλω να ασχολούμαι με το θέατρο. Με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμη και ως σύμβουλος. Δεν με ενδιαφέρει ντε και καλά να σκηνοθετώ ή να διοικώ, γιατί μπορεί να μην έχω τις δυνάμεις. Το θέατρο είναι η ζωή μου και κάποτε τα παράτησα όλα για αυτό: γραφεία παραγωγής σίριαλ, διαφημίσεις και μάλιστα σε περιόδους που μου απέφεραν σημαντικά κέρδη.»
Ο Διαγόρας Χρονόπουλος πέθανε στα 76 του χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο.