Buzz

«Πέρα από τη Λογική»: Ο Γιοακίμ Λαφός ιχνηλατεί μια σύγχρονη τραγωδία

στα 10

Ο Βέλγος σκηνοθέτης βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και δίνει στην Εμιλί Ντεκέν και τον Ταχάρ Ραχίμ δυο εξαιρετικούς ρόλους σε μια ταινία που σε στοιχειώνει.

«Πέρα από τη Λογική»: Ο Γιοακίμ Λαφός ιχνηλατεί μια σύγχρονη τραγωδία

Το «Πέρα από τη Λογική» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών, στο τμήμα Un Certain Regard, όπου η Εμιλί Ντεκέν, πρωταγωνίστρια στην Ροζέτα των αδελφών Νταρντέν, επιβεβαίωσε το εκπληκτικό ταλέντο της, αποσπώντας το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τη συγκλονιστική ερμηνεία της. Την πλαισιώνουν επάξια o Ταχάρ Ραχίμ (πρωταγωνιστής στις ταινίες «Ο Προφήτης», «Το Παρελθόν» αλλά και στη νέα ταινία του Φατίχ Ακίν «The Cut») και ο Νιλς Άρεστρουπ συμπρωταγωνιστής του στον «Προφήτη» του Ζακ Οντιάρ.

Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής TV5 MONDE του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με την υποστήριξη του TV5 MONDE και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Βασισμένη σε ένα αληθινό γεγονός που συγκλόνισε το Βέλγιο το 2007, η ταινία εξιστορεί την πορεία μιας σύγχρονης Μήδειας, εξερευνώντας πολυεπίπεδα τα όρια της οικογενειακής ζωής, αλλά και τις πολιτισμικές και ταξικές συγκρούσεις που την υπονομεύουν. Η Μίριέλ και ο Μουνίρ είναι ερωτευμένοι. Από μικρός, ο νεαρός άνδρας από το Μαρόκο ζει με τον εύπορο γιατρό Πινζέ που του προσφέρει μια άνετη ζωή. Όταν ο Μουνίρ και η Μίριέλ αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η εξάρτηση του ζευγαριού από τον γιατρό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Όταν είναι ήδη αργά, η Μίριέλ αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ζει σε ένα ανθυγιεινό συναισθηματικά περιβάλλον που ύπουλα οδηγεί την οικογένεια προς μια τραγική κατάληξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Εμιλί Ντεκέν που κουβαλά με τόλμη όλο το βάρος της κεντρικής ηρωίδας: « Το δράμα για τη Μίριέλ είναι ότι δεν έχει αληθινές σχέσεις. Αυτή είναι η τραγωδία της, και ο Γιοακίμ Λαφός έχει κάνει μια πραγματική τραγωδία, μια όπερα από αυτή την ανθρώπινη ιστορία».

Δείτε ένα κλιπ από το φιλμ


Ο Γιοακίμ Λαφός μιλώντας για την ταινία, εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να φέρει αυτή την ιστορία στην οθόνη, καθώς και τον τρόπο που την προσέγγισε. «Εμπνεύστηκα την ιστορία από ένα γεγονός που συνέβη στο Βέλγιο το 2007. Βρισκόμουν στο αυτοκινητό μου όταν άκουσα ένα δραματικό ρεπορτάζ στο ραδιόφωνο για μια γυναικα που σκότωσε τα πέντε παιδιά της. Αμέσως σκέφτηκα ότι αυτή η ιστορία πήγαινε πίσω στις απαρχές μιας αρχαίας τραγωδίας. Την είδα σαν ευκαιρία για να κοιτάξω βαθύτερα κάτι που είχα εξετάσει και στις προηγούμενες ταινίες μου: την υπερβολική αγάπη και τις συνέπειές της, το χρέος, τους παράξενους δεσμούς που δημιουργεί, τις δυσλειτουργικές οικογένειες, ερωτήματα για τα όρια που θέτει κανείς».

1

«Ηθελα όμως να κάνω μια ταινία που να είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα της δικής μου υποκειμενικότητας και φαντασίας. Διαβάσαμε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και της δημοσιογραφικής έρευνας και τα χρησιμοποιήσαμε σαν πηγή για την έμπνευσή μας. Τα δεδομένα μας επέτρεψαν να αναζητήσουμε κάτι πέρα από το συγκεκριμένο γεγονός, προκειμένου να φανταστούμε έναν μύθο που δεν αφορούσε μόνο σε αυτή την ιστορία που μας ενέπνευσε να κάνουμε την ταινία. Ο στόχος μας δεν ήταν να πούμε την αλήθεια, την οποία ούτως ή άλλως δεν ξέρουμε (ακόμη και τα ρεπορτάζ ήταν εντελώς αποσπασματικά), ούτε να αναπαραστήσουμε μια τραγωδία όπως βιώθηκε και κρίθηκε στον αληθινό κόσμο. Κανείς μας δεν ήταν στο σπίτι ούτε ξέρει τι ακριβώς συνέβη και δεν μας ενδιέφερε να μάθουμε περισσότερα ή να κάνουμε μια αναπαράσταση των γεγονότων. Δημιουργήσαμε μια μυθοπλασία που δεν προσποιείται ότι εξηγεί τα πάντα, αλλά που οδηγεί τους θεατές να σκεφτούν και να αναζητήσουν τις ρίζες αυτής της τραγωδίας».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας, η οποία θα βγει στις αίθουσες στις 6 Μαρτίου από την One from the Heart.



1