Buzz

Ο Πέπε λε Πιου δεν είναι αθώος

στα 10

Ο καρτούν χαρακτήρας των Looney Tunes, προάγει την κουλτούρα του βιασμού;

Ο Πέπε λε Πιου δεν είναι αθώος

Στη μακρά λίστα όλων των ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών που είδαν τις καριέρες τους να ξεφουσκώνουν εξαιτίας κατηγοριών ή καταδικών για κακοποιητική σεξουαλικη συμπεριφορά, έρχεται τώρα να προστεθεί κι ένας χαρακτήρας κινούμενων σχεδίων, αφού ο Πέπε λε Πιου, έχασε μόλις τον επόμενο «ρόλο του», στο «Space Jam: A New Legacy» την συνέχεια του «Space Jam», στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε πίσω στο 1996.

Δείτε ακόμη: Berlinale 2021: Στο «O Θείος μου ο Τούντορ» η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι μια ακόμη ανάμνηση

Ολα ξεκίνησαν από ένα άρθρο του Τσαρλς Μ. Μπλόου στους New York Times ο οποίος έγραψε ότι ο χαρακτήρας του ερωτύλου ασβού που κυνηγά μετά μανίας της γάτα Πενέλοπι και δεν δέχεται το όχι ως απάντηση «προάγει την κουλτούρα του βιασμού» και τα social media πήραν φωτιά υπέρ ή κατά της άποψής του.

Οι παραγωγοί της ταινίας, δηλώνουν, πως η απόφαση να μην συμπεριληφθεί ο χαρακτήρας του Πέπε στην ταινία, δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις σκηνές που είχε στο σενάριο του φιλμ, μαθαίναμε ότι η Πενέλοπι είχε εκδόσει περιοριστική εντολή εναντίον του κι ότι οι άλλοι χαρακτήρες των Looney Tunes προσπαθούσαν να του εξηγήσουν ότι δεν γίνεται να φιλά και να αρπάζει άλλους ανθρώπους παρά τη θέλησή τους. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν οι φωνές εναντίον του χαρακτήρα δεν ακούγονταν τώρα, αν ο Πέπε εμφανιζόταν στην ταινία, θα ακουγόνταν πολύ πιο δυνατές μετά την έξοδο του φιλμ.

space jam 607 Space Jam

Και ναι ομολογούμε ότι οι πιθανότατα τα στάνταρτς με τα οποία κρίνουμε τις συμπεριφορές των αληθινών ανθρώπων δεν οφείλουν να είναι ίδια με αυτά που κρίνουμε χαρακτήρων σε μια σειρά κινουμένων σχεδίων, αλλά από την άλλη δεν είναι μόνο ότι οι ήρωες των Looney Tunes, είναι απόλυτα ανθρωπομορφικοί, αλλά και πως ακόμη κι ένας animated ασβός υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να διαμορφώσει νοοτροπίες και συμπεριφορές.