Buzz

Το «Park» της Σοφίας Εξάρχου κάνει «θόρυβο» στις γαλλικές αίθουσες

στα 10

Το βραβευμένο ντεμπούτο της Σοφίας Εξάρχου βγήκε στις αίθουσες της Γαλλίας με κριτικές που μιλούν για μια δημιουργό που πρέπει να προσέξεις.

Το «Park» της Σοφίας Εξάρχου κάνει «θόρυβο» στις γαλλικές αίθουσες

«Εχοντας προβληθεί στο Σαν Σεμπαστιάν και στο Τορόντο το 2016, το φιλμ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να φτάσει μέχρι εμάς. Σαν τον Οδυσσέα, έκανε ένα μακρύ ταξίδι. Ομως η πυρετώδης ενέργειά του είναι άθικτη. Οπως και η απόλυτη αναγκαιότητά του.»

Ετσι κλείνει η κριτική του «Park» της Σοφία Εξάρχου από τον Φιλίπ Ριντέτ της Le Monde, όπου ο κριτικός βάζοντας τρία αστεράκια στα τέσσερα εξαίρει την ενέργεια μιας ταινίας που στηρίζει όλη τη δύναμή της στο εκρηκτικό της κάστινγκ και στην αλληλεπίδραση των ερασιτεχνών ηθοποιών της μέσα στο παράδοξο σκηνικό του εγκαταλελειμμένου Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας.

Δείτε ακόμη: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν ξέχασα: To Flix στα γυρίσματα του «Park» της Σοφίας Εξάρχου

Park 607

παρκ

Τέσσερα χρόνια μετά την βράβευσή της στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν με το βραβείο Νέων Σκηνοθετών, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφία Εξάρχου, μια ελληνοπολωνική συμπαραγωγή, παίζεται ήδη από τις 8 Ιουλίου στις γαλλικές αίθουσες, σε διανομή της Tamasa Distribution και συγκεντρώνει σχόλια που επιβεβαιώνουν πως η δημιουργός του, η οποία βρίσκεται ήδη στην ετοιμασία της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της, είναι μια από τις πιο δυνατές φωνές στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά.

Η Le Monde αναφέρεται επίσης σε ένα φιλμ «ηλεκτρισμένο και τρυφερό», το Premiere υπογραμμίζει πως «η Σοφία Εξάρχου επιδεικνύει ένα ισχυρό βλέμμα», το Abus de Ciné μιλάει για μια ταινία «συμβολικά και αισθητικά πετυχημένη», το Bande A Part γράφει πως «η Σοφία Εξάρχου προσφέρει ένα βλέμμα της χώρας της, μετωπικό και στιλιζαρισμένο», το Telerama αναφέρει πως «το ντεκόρ, εκπληκτικό θέατρο των συγκρούσεών τους και της καλοκαιρινής τους ραστώνης, δίνει μια μοναδικότητα σε αυτό το ντεμπούτο», το Le Journal de Dimanche μιλάει για «ένα ντεμπούτο που σηματοδοτεί την εμφάνιση μιας σκηνοθέτη που πρέπει να προσέξουμε»,

Δείτε ακόμη: Οι ήρωες του «Park» της Σοφίας Εξάρχου συστήνονται στην κάμερα

Park

Park

Το Rolling Stone μιλάει για ένα «καταπληκτικό κάστινγκ», ενώ το Voici επισημαίνει «Μεταξύ αυτών των νεαρών αδερφιών των Βιτελόνι του Φελίνι και των παραβατικών εφήβων του Κεν Λόουτς υπάρχει ο Δημήτρης και η Αννα: μια μικρή ελπίδα μέσα σε αυτόν τον κόσμο της αγριότητας;».

Το «Park» της Σοφίας Εξάρχου διαδραματίζεται δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004, στις εγκαταλελειμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Μια παρέα αγοριών περιφέρεται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια-βίαιες απομιμήσεις των ολυμπιακών αθλημάτων- και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερος της παρέας, ο Δημήτρης (17) μαζί με την Aννα (22) - πρώην αθλήτρια- προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς οι εξορμήσεις τους συνεχίζονται και τα δυο παδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο.

Park | Σενάριο, Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου | Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Κίτσος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ενούκι Γκβενετάτζε, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Παντελεάκης, Thomas Bo Larsen, Τζούλιο Κατσής, Γκόγκα Τσικλαούρι, Ντάβιντ Σίμτσακ, Μινέλλα Μπαλλή, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζεγκίνογλου, Μάριο Τζούτι, Σάββας Μπαλαχαζβίλι, Γιώργος Μοναστηριώτης, Τεό Αγγέλοφ | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Monika Lenczewska | Ηχος: Στέφανος Ευθυμίου- Κώστας Βαρυμποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου, Βάλια Τσέρου | Σκηνογράφος: Πηνελόπη Βαλτή | Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλειφέρη | Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Σοφία Εξάρχου | Μουσική: Τhe Boy | Παραγωγή: Neda Film, Faliro House | Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, Madants, Σοφία Εξάρχου | Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος. | Συμπαραγωγοί: Klaudia Smiejia, Beata Rzezciczek | World Sales: Stray Dogs

park