Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα Οσκαρ αλλάζουν, προσωρινά, τον κανονισμό τους, ως συνέπεια της καραντίνας

στα 10

Οι ταινίες που διαγωνίζονται για τα Οσκαρ πρέπει να έχουν προβληθεί σε κινηματογραφική αίθουσα. Πού;

Τα Οσκαρ αλλάζουν, προσωρινά, τον κανονισμό τους, ως συνέπεια της καραντίνας

Ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος του σινεμά προσαρμόζεται. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στοχεύει, φυσικά, στο να πραγματοποιήσει την τελετή απονομής των Βραβείων Οσκαρ 2021 - απλώς, για να το κάνει, πρέπει να έχει και... διαγωνιζόμενες ταινίες.

Ο ως τώρα κανονισμός της Ακαδημίας προβλέπει ότι ένα φιλμ για να κριθεί υποψήφιο πρέπει να έχει προβληθεί για τουλάχιστον επτά ημέρες σε κινηματογραφική αίθουσα στο Λος Αντζελες. Καθώς, φυσικά, τα σινεμά είναι, κατ' εντολή των Αρχών, κλειστά (δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες: «Darlings, we miss you» Φωτογραφίζοντας τα κλειστά σινεμά του Χόλιγουντ). Ετσι, το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας αποφάσισε, για την οσκαρική κούρσα του 2020-2021, να επιτρέψει την υποψηφιότητα ταινιών που προβλήθηκαν μόνο διαδικτυακά, σε online πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμη: We Are One. Το online κινηματογραφικό event του YouTube σε συνεργασία με 20 διεθνή Φεστιβάλ

extraction 607 Κρις, στη θέση σου.

Πριν βιαστούμε να υποθέσουμε ότι, για δεύτερη χρονιά, τα Οσκαρ θ' ανήκουν στο Netflix, οι προδιαγραφές της Ακαδημίας είναι πιο συγκεκριμένες από αυτό. Οι υποψήφιες ταινίες οφείλουν ν' αποδεικνύουν ότι υπήρξε σχέδιο διανομής τους στις κινηματογραφικές αίθουσες κι ότι αυτό ανατράπηκε μόνο από τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Ετσι, λοιπόν, για παράδειγμα, το «Trolls: World Tour», που είχε προγραμματίσει την έξοδό του στα σινεμά του κόσμου τον Απρίλιο, αλλά αναγκάστηκε ν' αλλάξει ρότα, θα μπορεί να είναι υποψήφιο για τα τραγούδια του, που ήδη θεωρούνται φαβορί. Αντίθετα, ο Κρις Χέμσγουερθ δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για... Οσκαρ Hotness για το «Extraction» (διαβάστε τη γνώμη του Flix εδώ), γιατί η ταινία ήταν προορισμένη να προβληθεί αποκλειστικά από την πλατφόρμα του Netflix.

Φυσικά, το Netflix, συγκεκριμένα, θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να θεωρηθεί πολύφερνη νύφη στα ερχόμενα Οσκαρ, υπογράφοντας ταινίες σαν τα πολυαναμενόμενα «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ ή «Hillbilly Elegy» του Ρον Χάουαρντ, μόνο που, θύματα της πανδημίας κι αυτές, διακόπηκαν στο post production τους κι είναι, πια, αμφίβολο αν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν εγκαίρως.