Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2020: Το Σωματείο Καλλιτεχνών Ειδικών Εφέ δυσαρεστήθηκε με το αστείο των «Cats» στα Οσκαρ

στα 10

Η VES δείχνει τα νύχια της στην Ακαδημία μετά και το αποτυχημένο αστείο της με το οποίο, σύμφωνα με εκείνη, κάνει περίγελο τους καλλιτέχνες των ειδικών εφέ.

Oscars 2020: Το Σωματείο Καλλιτεχνών Ειδικών Εφέ δυσαρεστήθηκε με το αστείο των «Cats» στα Οσκαρ

Την Κυριακή που μας πέρασε η εμφάνιση των Τζέιμς Κόρντεν και Ρέμπελ Γουίλσον στα βραβεία της Ακαδημίας ως οι χαρακτήρες τους από την ταινία «Cats», για να παρουσιάσουν το Οσκαρ Καλύτερων Ειδικών Εφέ, έκαναν τους πάντες μέσα στο Dolby Theater να γελάσουν και να χειροκροτούν, με τους ίδιους να λένε πάνω στην σκηνή πως «ως μέλη του καστ της ταινίας “Cats” κανείς περισσότερο από εμάς δεν καταλαβαίνει την σημασία των καλών ειδικών εφέ.»

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2020: Οι φανς δεν συγχωρούν την Ακαδημία για την παράλειψη στο In Memoriam


Από ότι φαίνεται όμως κάποιοι δεν διασκέδασαν καθόλου με όλο αυτό. Τα μέλη του σωματείου των καλλιτεχνών ειδικών εφέ (VES) φαίνεται πως ενοχλήθηκαν με όλο αυτό μιας και φαίνονταν πως περιγελούσαν όλους εκείνους του καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με τα εφέ της ταινίας, κι όχι με τον σκηνοθέτη Τομ Χούπερ ο οποίος, με την παράλογη σκηνοθετική του ματιά και ένα αρκετά οδυνηρές του λήψεις, ανάγκαζε όσους ήταν υπεύθυνοι για τα εφέ να δουλεύουν υπερωρίες για να προσπαθήσουν να διορθώσουν όλο αυτό το χάλι.

Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση της VES παρακάτω.


Στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020: Ολα τα βραβεία, όλα τα στραβοπατήματα, όλα τα κουτσομπολιά στη διαδρομή των βραβείων, στην ειδική ενότητα του Flix


«Το Σωματείο των Καλλιτεχνών Ειδικών Εφέ επικεντρώνεται στο να αναγνωρίσει, προωθήσει και να τιμήσει τα ειδικά εφέ ως μορφή τέχνης – και να διασφαλίσει πως οι άντρες και οι γυναίκες που δουλεύουν στα ειδικά εφέ εκτιμώνται δεόντως.

Παρουσιάζοντας το βραβείο της Ακαδημίας για τα Καλύτερα Ειδικά Εφέ, οι παραγωγοί επέλεξαν να κάνουν τα εφέ το punchline του αστείου, υπονοώντας πως τα κακά εφέ ήταν υπεύθυνα για την κακή απόδοση της ταινίας “Cats”. Ούτε τα καλύτερα ειδικά εφέ στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να σώσουν μια ιστορία που ειπώθηκε με τόσο κακό τρόπο.

Για μια νύχτα που τιμά την δουλειά ταλαντούχων καλλιτεχνών, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το ότι η Ακαδημία έκανε τα εφέ ένα κακόγουστο αστείο. Ετσι μειώνει την παγκόσμια κοινότητα των ειδικών που δουλεύουν στα εφέ, επαγγελματίες οι οποίοι κάνουν μια εξαιρετική, προκλητική και οπτικά μοναδική δουλειά για να πετύχουν το όραμα του κάθε κινηματογραφιστή.

Οι καλλιτέχνες, τεχνικοί και οι πρωτοπόροι στον τομέα αυτό αξίζουν τον σεβασμό για την αξιοσημείωτη προσφορά τους στην κινηματογραφική βιομηχανία και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για να γελάμε.

Ελπίζουμε η Ακαδημία από εδώ και στο εξής θα τιμά σωστά την τέχνη των ειδικών εφέ – και όλες τις υπόλοιπες τέχνες, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφίας και μοντάζ – γιατί το όλοι το αξίζουμε κάτι τέτοιο.»

Διαβάστε ακόμα: