Φεστιβάλ / Βραβεία

O Χάρι Μπελαφόντε παραλαμβάνει το τιμητικό Οσκαρ και συγκινεί

στα 10

Στα 87 του χρόνια, ο Χάρι Μπελαφόντε παρέλαβε το τιμητικό Οσκαρ για την ανθρωπιστική του δράση μιλώντας για τη δύναμη του καλλιτεχνικού κόσμου στον αγώνα για την εξάλειψη της αδικίας.

O Χάρι Μπελαφόντε παραλαμβάνει το τιμητικό Οσκαρ και συγκινεί

«Εύχομαι πραγματικά να βρίσκομαι εδώ γύρω για το υπόλοιπο του αιώνα για να δω τι θα κάνει το Χόλιγουντ για το υπόλοιπο του αιώνα. Ισως, λέω ίσως, να είναι ο παίχτης που θα αλλάξει την κοινωνία.»

Ευγνώμων για το τιμητικό Οσκαρ με το οποίο τον τίμησε η Ακαδημία, ο 87χρονος Χάρι Μπελαφόντε μίλησε με πραγματική συγκίνηση για την ιστορία μιας βιομηχανίας που δεν υπήρξε πάντοτε σύμμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δηλώνοντας πως η βράβευση του φιμώνει τα στόματα των εχθρών.

Ο Μπελαφόντε θύμισε από το μίσος που έσπειραν οι πρώτες ταινίες της ιστορίας του σινεμά όπως το «Η Γέννηση Ενός Εθνους» και πως το Χόλιγουντ κατάφερε μέσα στα χρόνια να διορθώσει τις αδικίες και να προτείνει έναν πιο δίκαιο κόσμο, αναφερόμενος στη «Λίστα του Σίντλερ», το «Μυστικό του Brokeback Mountain» και το «12 Χρόνια Σκλάβος».

Γνωστός για το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα - ως ηθοποιός και τραγουδιστής, ο Μπελαφόντε βραβεύθηκε κυρίως για το ανθρωπιστικό του έργο, επικεντρωμένο στην ακτιβιστική του δράση για τα δικαιώματα των μαύρων, αναφέροντας στην ομιλία του τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αλλά και τον Σίντνεϊ Πουατιέ που ανέβηκε μαζί του στη σκηνή για να τον τιμήσει.

Harry Belafonte Honorary Oscar 2014 607

«Ο καθένας από εσάς σε αυτή την αίθουσα, με το ταλέντο, τη δύναμη και τις ικανότητές σας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα αδικεί τον εαυτό της. Ισως εμείς σαν καλλιτέχνες και οραματιστές να μπορούμε να επηρεάσουμε τους πολίτες όλου του κόσμου να δουν την καλύτερη πλευρά αυτού που είμαστε ως είδος.»

Δείτε εδώ ολόκληρο τον συγκινητικό ευχαριστήριο λόγο του Χάρι Μπελαφόντε:


Στην ίδια τελετή βραβεύθηκαν ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, η Μορίν Ο' Χάρα και ο Ζαν-Κλοντ Καριέρ. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Διαβάστε ακόμη: