Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2015: Βραβεύοντας τέσσερις ζωντανούς θρύλους!

στα 10

Ανακοινώθηκαν τα φετινά τιμητικά Οσκαρ που θα βραβεύσουν τις καριέρες της Μορίν Ο' Χάρα, του Χάρι Μπελαφόντε, του Ζαν-Κλοντ Καριέρ και του Χαγιάο Μιγιαζάκι στην τελετή των Governors Awards στις 6 Νοεμβρίου του 2014.

Oscars 2015: Βραβεύοντας τέσσερις ζωντανούς θρύλους!
Μορίν Ο' Χάρα

«Τα βραβεία Governors μας επιτρέπουν να καθρεφτίσουμε όχι τη χρονιά που διανύουμε, αλλά τα κατορθώματα μιας ολόκληρης ζωής. Είμαστε ολοκληρωτικά ενθουσιασμένοι που θα τιμήσουμε αυτά τα εξέχοντα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας και ανυπομονούμε να γιορτάσουμε μαζί τους το Νοέμβρη».

Με αυτή τη δήλωση η Πρόεδρος της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν, ανακοίνωσε τα τέσσερα τιμητικά Οσκαρ που φέτος θα απονεμηθούν στη Μορίν Ο' Χάρα, τον Ζαν-Κλοντ Καριέρ, τον Χαγιάο Μιγιαζάκι και τον Χάρι Μπελαφόντε. Ο τελευταίος θα τιμηθεί ειδικότερα με το Jean Hersholt Humanitarian Award, το Οσκαρ που δίνεται σε ανθρώπους του κινηματογράφου που η ανθρωπιστική τους δράση έδωσαν κύρος στην βιομηχανία.

Maureen O' Hara

H Μορίν Ο' Χάρα, 94 ετών σήμερα, γεννήθηκε στο Δουβλίνο και ήρθε στο Χόλιγουντ το 1939 για να πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Τσαρλς Λότον ως «Παναγια των Παρισίων». Αγαπημένη ηθοποιός του Τζον Φορντ (έπαιξε σε πέντε ταινίες του ανάμεσα στις οποίες το «How Green Was My Valley», το «Rio Grande» και το «The Quiet Man»), συνεργάστηκε με τον Νίκολας Ρέι στο «A Woman' Secret», έπαιξε στο «Θαύμα της 34ης Οδού», επανήλθε μετά από 20 χρόνια απουσίας το 1991 για να παίξει με τον Τζον Κάντι στο «Only the Lonely» και δεν προτάθηκε ποτέ για κανένα Οσκαρ.

Jean Claude Carriere

Ο 82χρονος Γάλλος συγγραφέας και σεναριογράφος, Ζαν-Κλοντ Καριέρ μοιράστηκε το πρώτο του Οσκαρ με τον Πιερ Ετέξ το 1962 για το μικρού μήκους φιλμ «Heureux Anniversaire» και προτάθηκε ακόμη τρεις φορές για Οσκαρ σεναρίου, δύο για ταινίες τον Λουίς Μπουνιούελ («Η Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» και «Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου»), με τον οποίο συνεργάστηκε συχνά και μια για την «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» του Φίλιπ Κάουφμαν. Εχει συνεργαστεί με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, τον Αντρέι Βάιντα, το Βόλκερ Σλέντορφ, τον Ζαν-Πολ Ραπενό και πολλούς άλλους.

Hayao Miyazaki

Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, 73 ετών, υπεύθυνος για το θρυλικό Studio Ghibli στο Τόκιο, έχει προταθεί τρεις φορές για Οσκαρ στην Κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και έχει κερδίσει ένα Οσκαρ για το «Spirited Away» του 2002. Η πιο πρόσφατη υποψηφιότητά του ήταν πέρσι με το «The Wind Rises». To Σεπτέμβριο του 2013 ανακοίνωσε πως αυτή ήταν η τελευταία του ταινία.

Harry Belafonte

O 87χρονος Χάρι Μπελαφόντε που θα τιμηθεί για την ανθρωπιστική του δράση δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις. Θρύλος της μουσικής, του σινεμά και του ακτιβισμού υπήρξε υποστηρικτής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unicef και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να ασχολείται με ανθρωπιστικές αποστολές για την προστασία των παιδιών, την καταπολέμηση του AIDS και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πιο γνωστός του ρόλος στο σινεμά είναι αυτός στο «Carmen Jones» του Οτο Πρέμινγκερ.

Τα τιμητικά βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή - στα 6α Governors Awards - στις 8 Νοεμβρίου στο Ray Dolby Ballroom του Χόλιγουντ.

Περισσότερα Οσκαρ 2015:

Tags: oscars 2015