Industry

«Once Upon a Time...» ο Κουέντιν Ταραντίνο αντιστάθηκε στον πειρασμό της τεράστιας αγοράς της Κίνας

στα 10

Γύρω στα 50 εκ. δολάρια σε εισπράξεις θα χάσει το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» και γι' αυτό, μάλλον, ευθύνεται η μνήμη του Μπρους Λι.

«Once Upon a Time...» ο Κουέντιν Ταραντίνο αντιστάθηκε στον πειρασμό της τεράστιας αγοράς της Κίνας

Η τελευταία ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, το αριστουργηματικό «Κάποτε στο... Χόλιγουντ», είχε προγραμματιστεί (και προωθηθεί) για να βγει στο κινεζικό δίκτυο διανομής, τόσο τεράστιο όσο και η χώρα, την ερχόμενη εβδομάδα, στις 25 Οκτωβρίου. Οπως, ωστόσο, ανακοινώθηκε μόλις χτες, στις 18 Οκτωβρίου, η έξοδος της ταινίας στην Κίνα αναβλήθηκε επ' αόριστον, χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένη αιτιολόγηση προς την παραγωγό Sony Pictures Entertainment - ή, τουλάχιστον, κάποια αιτιολόγηση που το στούντιο θέλει να μοιραστεί.

Διαβάστε ακόμη: «Once Upon a Time in Hollywood» | Οταν ο Ρομάν Πολάνσκι υποπτεύθηκε τον Μπρους Λι για τη δολοφονία της Σάρον Τέιτ

Η συζήτηση θέλει να ευθύνεται για το «εμπάργκο» της ταινίας, η χιουμοριστική, ως και τρυφερή θα λέγαμε εμείς, απεικόνιση του Μπρους Λι, του Αμερικανού ηθοποιού και μάγου των πολεμικών τεχνών που, φυσικά, είχε κινεζική καταγωγή. Οι φήμες θέλουν την κόρη του Μπρους, τη Σάνον Λι, να κάνει έκκληση στο Κινεζικό Κέντρο Κινηματογράφου, ζητώντας να ξαναμονταριστεί η σεκάνς της ταινίας που απεικονίζει τον ηθοποιό «όχι σαν τον πραγματικό άνδρα, αλλά σαν μια καρικατούρα».

once upon a time in hollywood 607

Ωστόσο, ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι ένας από τους δημιουργούς που κατ' εξοχήν προστατεύουν το έργο τους, έχει τον τελικό λόγο για το μοντάζ των ταινιών του σε κάθε του συμβόλαιο και αρνείται κατηγορηματικά ν' αλλάξει έστω και κλάσμα του δευτερολέπτου του «Κάποτε στο... Χόλιγουντ», προκειμένου να «προσαρμοστεί» στις επιθυμίες των κινεζικών αρχών. Εστω κι αν αυτό πρόκειται να στερήσει από το παγκόσμιο box office του φιλμ, πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, καθώς, επιπλέον, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (που πρωταγωνιστεί δίπλα στον Μπραντ Πιτ), είναι ένας από τους δημοφιλέστερους σταρ στην Κίνα, αμείωτα από την εποχή του «Τιτανικού».

Διαβάστε ακόμη: South Park εναντίον Κίνας σημειώσατε 1

Οπως και σε άλλα πράγματα, έτσι και σ' αυτό, ο Κουέντιν Ταραντίνο αποτελεί μια σχετική εξαίρεση - επηρεασμένες και από την αμερικανο-κινεζική σύσφιξη στην παραγωγή ταινιών (με τη συμβολή των άφθονων πόρων που επενδύει η Κίνα στο entertainment), αλλά και από τη στάση της χώρας απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, πολλές είναι οι ταινίες που σιωπηλά άλλαξαν ό,τι χρειάστηκε, προκειμένου να βγουν στις κινεζικές αίθουσες. Πρόσφατο παράδειγμα το «Bohemian Rhapsody» που αφαίρεσε από την ταινία κάθε αναφορά στην ομοφυλοφιλία του Φρέντι Μέρκιουρι - πράγμα, βέβαια, που είχε ήδη κάνει, από το σενάριο που είδαμε κι εμείς στην οθόνη.

Διαβάστε ακόμη: «Κάποτε στο... Χόλιγουντ»: Είστε έτοιμοι για την τηλεοπτική σειρά του Ταραντίνο;