Buzz

Οι «Πολλές Αθήνες» του ελληνικού σινεμά στο Reactivate Athens

στα 10

Ημέρα κινηματογράφου είναι το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου για το Reactivate Athens, της πρωτοβουλίας που φιλοδοξεί να φέρει τους Αθηναίους σε επαφή με την άγνωστη πόλη τους.

Οι «Πολλές Αθήνες» του ελληνικού σινεμά στο Reactivate Athens
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Γαϊτανίδη «Μικροπόλεις: Ομόνοια»

Το Reactivate Athens - 101 Ideas, μπαίνοντας σε μια δυναμική φάση ανοικτού διαλόγου με τους κατοίκους της Αθήνας, τους προσκαλεί την εβδομάδα αυτή σε μια σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την παραγωγή και επεξεργασία προτάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των υποβαθμισμένων κυρίως περιοχών της πόλης.

Από την Παρασκευή 13/12 μέχρι και τη Δευτέρα 16/12/2013, η Αρχιτεκτονική, η Κοινωνιολογία, η Κοινωνική Αλληλεγγύη και ο Κινηματογράφος θα αποτελέσουν πεδία συνάντησης και ενεργοποίησης των Αθηναίων πολιτών, με σκοπό την ενθάρρυνση της συμμετοχικότητας σε μια βάση αλληλέγγυας ανάπτυξης. Από τις ζωντανές συζητήσεις μέχρι και τις κινηματογραφικές προβολές, η έμπνευση μπαίνει στο επίκεντρο αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα και προκλήσεις της καθημερινότητας του Αθηναίου πολίτη.

Η προσβασιμότητα, το περιθώριο, ο αποκλεισμός, η αδράνεια, η ανεκτικότητα, η δημιουργία,η δικτύωση, η συνεύρεση, η αποτελεσματικότητα, ο δημόσιος χώρος ως κοινός τόπος, η πρόκληση, η δραστηριοποίηση, οι ελλείψεις, η γειτονιά, η ταυτότητα, η πρόνοια και η ευαισθητοποίηση, αποτελούν λέξεις ενός γόνιμου και συνεχούς διαλόγου, ο οποίος είναι ανοικτός για κάθε πολίτη και επισκέπτη της Αθήνας για το επόμενο τρίμηνο, οπότε και θα ολοκληρώσει το έργο της η ερευνητική ομάδα του Reactivate Athens -101 Ideas.

Οι ημέρες εκδηλώσεων του Reactivate Athens θα συνεχιστούν τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο του 2014, με ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, και πάντα με την υποστήριξη των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής του προγράμματος.

Να σημειωθεί πως στις εκδηλώσεις της τρέχουσας εβδομάδας θα δώσει το παρών και ο επικεφαλής του Reactivate Athens, Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου ΕΤH της Ζυρίχης και Συν-διευθυντής του Urban -Think Tank.

2 Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Μικροπόλεις: Κυψέλη» της Περσεφόνης Μήλιου

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, το Reactivate Athens αφιερώνει μια ημέρα στον κινηματογράφο με γενικό τίτλο «Οι Πολλές Αθήνες», προβάλλοντας δύο ντοκιμαντέρ της σειράς «Μικροπόλεις» και δύο ταινίες μικρού μήκους που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση των κατοίκων της Αθήνας με την πόλη τους, παρουσιάζοντας άγνωστες πλευρές μιας γνωστής πραγματικότητας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι τα ντοκιμαντέρ «Ομόνοια» του Γιάννη Γαϊτανίδη και «Κυψέλη» της Περσεφόνης Μήλιου (και τα δύο από την επιτυχημένη σειρά ντοκιμαντέρ «Μικροπόλεις») και οι μικρού μήκους ταινίες «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη (το οποίο δεν χρειάζεται συστάσεις αφού αποτελεί μια από τις πιο διάσημες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων χρόνων) και το «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη.

2Σκηνή από το «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη

Ο Γιάννης Γαϊτανίδης, η Ρηνιώ Δραγασάκη και η Περσεφόνη Μήλιου θα βρίσκονται και με ρόλο ομιλητή στην ημέρα κινηματογράφου του Reactivate Athens σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Οι προβολές ξεκινούν στις 19.00, θα γίνουν στο εργαστήρι του Reactivate Athens (Αθηνάς 67 & Λυκούργου, Ομόνοια), ενώ μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το τετραήμερο των εκδηλώσεων στο επίσημο site του Reactivate Athens.

Διαβάστε ακόμη: