Buzz

«The Pervert's Guide to Ideology». O Σλάβοϊ Ζίζεκ και η φιλοσοφία του σινεμά

στα 10

Μετά το πετυχημένο πέιραμα του «The Pervert's Guide to Cinema», η Σόφι Φάινς και ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ συνεργάζονται ξανά σε ένα ντοκιμαντέρ. Αυτή τη φορά προκείμενου να μιλήσουν για φιλοσοφία. Και φυσικά σινεμά.

«The Pervert's Guide to Ideology». O Σλάβοϊ Ζίζεκ και η φιλοσοφία του σινεμά
Η Σόφι Φάινς και ο Σλαβόι Ζίζεκ

Στην προηγούμενη συνεργασία τους, ο Ζίζεκ μπήκε κυριολεκτικά στις ταινίες για τις οποίες μιλούσε, έγινε κομμάτι τους προκειμένου να τις αναλύσει εκ των έσω. Από το «Vertigo» ως τα «Πουλιά» κι από το «Blue Velvet» στο «Matrix», η διαπεραστική σκέψη, η ακαταμάχητη προφορά των Αγγλικών, το μάλλον αταίριαστο με την ιδέα ενός φιλοσόφου παρουσιαστικό, τον μεταμόρφωσαν στο καλύτερο «ειδικό εφέ» του ντοκιμαντέρ της Φάινς.

Η ίδια λέει ότι «Ο Σλάβοϊ είναι σαν μια ουσία που σου αλλάζει το μυαλό. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο συναρπαστικό. Λειτουργεί σαν καταλύτης, σαν διάμεσος ανάμεσα σε αυτό που βλέπεις κι αυτό που κατανοείς».

Κι αν η προηγούμενη δουλεία τους μιλούσε για το πως ένα μεγάλο κομμάτι του κινηματογράφου διαχειρίζεται τραύματα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην πραγματικότητα, το «The Pervert's Guide to Ideology» θέλει να εξετάσει την ιδεολογία συγκεκριμένων ταινιών και πως αυτή επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

Με την ίδια τεχνική όπως και στο «Guide to Cinema», ο Ζίζεκ θα επισκεφτεί σετ ταινιών όπως τα «Σαγόνια του Καρχαρία», «Η Μελωδία της Ευτυχίας» το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»

Η Φάινς διάλεξε ταινίες που αντανακλούν την θεωρητική σκέψη του Ζίζεκ αλλά που την ίδια στιγμή, είναι άμεσα αναγνωρίσιμες από μια μεγάλη μερίδα του κοινού. «Η οικειότητα μας με αυτά τα φιλμ, προσφέρει άμεση πρόσβαση στην συνείδηση του κοινού, αφού έχουν αποκτήσει την ικανότητα να μας χειραγωγούν μέσω της συναισθηματικής οδού» λέει. «Οταν αναλύεις σκηνές από αυτές τις ταινίες έρχεσαι πολύ κοντά στο κοινό, αφού οι θεατές, έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους».

Και φυσικά όπως παραδέχεται η ίδια, είναι εξαιρετικά απολαυστικό να βλέπεις τον μάλλον ατσούμπαλο Ζίζεκ στο γραφείο της ηγουμένης από την «Μελωδία της Ευτυχίας» ή στη Γκόθαμ του «Dark Knight».

Τα γυρίσματα του φιλμ έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η διαδικασία της «ένθεσης» του φιλοσόφου στον κόσμο των ταινιών θα απαιτήσει μια λεπτή δουλεία στο μοντάζ και τα ειδικά εφέ, πράγμα που όπως λέει η Φάινς, θα καθυστερήσει την έξοδο της ταινίας στα φεστιβάλ και τις αίθουσες μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2012.