Buzz

Ο Νέλσον Μαντέλα της μεγάλης οθόνης

στα 10

Πάλεψε για τα δικαιώματα των μαύρων στην Νότιο Αφρική. Βοήθησε να γκρεμιστεί το απαρτχάιντ. Εγινε πρόεδρος της χώρας του. Και ήρωας του σινεμά.

Ο Νέλσον Μαντέλα της μεγάλης οθόνης

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, από το 1964 μέχρι το 1990 στη φυλακή κι έγινε σύμβολο όχι μόνο για όλους τους μαύρους της Νότιας Αφρικής που είδαν στο πρόσωπο του την πιο ισχυρή φωνή αντίδρασης σε ένα παράλογο σύστημα κοινωνικής ανισότητας, αλλά και σε όλους τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο Νέλσον Μαντέλα, έγινε σύμβολο, τραγούδι και φυσικά ήρωας του σινεμά, αφού δεν ήταν λίγοι οι σπουδαίοι ηθοποιοί που τον υποδύθηκαν είτε σε βιογραφικές ταινίες για τη ζωή του, είτε ως χαρακτήρα σε φιλμ που βασίζονταν σε αληθινές ιστορίες και διαδραματίζονταν στη Νότιο Αφρική.

Να μερικοί από αυτούς.

2

Ο Ντάνι Γκλόβερ στο «Mandela» του Φίλιπ Σάβιλ. Μια τηλεταινία γυρισμένη το 1987, όσο ο Μαντέλα ήταν ακόμη στη φυλακή. Μια κλασσική βιογραφία τηλεοπτικής λογικής, αλλά με έναν πρωταγωνιστή που βρισκόταν τότε στην ακμή της δόξας του.

2

Ο Σίντενεϊ Πουατιέ στο «Mandela and de Klerk» του Τζόζεφ Σάρτζεντ. Μια ακόμη τηλεταινία του 1997 που αναφερόταν κυρίως στην σχέση του Νέλσον Μαντέλα με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Φρεντερικ Γουίλεμ ντε Κλερκ υπό την προεδρία του οποίου ο Μαντέλα απελευθερώθηκε. Τον υποδυόταν ο Μάικλ Κέιν.

2

Ο Ντένις Χέισμπερτ στο «Goodbye Bafana». Η ταινία του Μπίλε Ογκαστ γυρισμένη το 2007 αφορούσε στην σχέση του μελλοντικού προέδρου της χώρας με τον δεσμοφύλακα του στα χρόνια της φυλάκισης του. Ο Τζέιμς Γκρέγκορι τον οποίο υποδυόταν ο Τζόζεφ Φάινς, ήταν μαζί δεσμοφύλακας αλλά και φίλος κι έμπιστος του.

2

Ο Μόργκαν Φρίμαν στο «Invictus». O Κλιντ Ιστγουντ χρησιμοποιεί το παγκόσμιο κύπελλο Ράγκμπι που έλαβε χώρα το 1995, στη Νότιο Αφρική, ένα μόνο χρόνο μετά την εκλογή του Μαντέλα στην προεδρία για να αφηγηθεί ένα μάλλον άγνωστο κομμάτι ιστορίας, αλλά και να χτίσει ένα αντισυμβατικό πορτρέτο του ήρωα του.

2

Ο Ντέιβιντ Χέαργουντ στο «Mrs Mandela». Γυρισμένο για το BBC το φιλμ του Μάικλ Σάμιουελς, έχει ως κεντρική ηρωίδα την δεύτερη σύζυγο του Νέλσον Μαντέλα Γουίνι, την οποία υποδύεται η Σόφι Οκονέντο.

2

Ο Τέρενς Χάουαρντ στο «Winnie». Γυρισμένη το 2011 η ταινία βγήκε πριν λίγες εβδομάδες στις αίθουσες της Αμερικής. Η Τζένιφερ Χάντσον υποδύεται την Γουίνι και ο Τέρενς Χάουαρντ τον σύζυγο της σε αυτή την αφήγηση της ιστορίας της.

2

Ο Ιντρις Ελμπα στο «Mandela Long Walk to Freedom». Το φιλμ του Τζάστιν Τσάντγουικ, που ακολουθεί την ζωή του Μαντέλα από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ανάληψη της προεδρίας, έχει αν μη τι άλλο μια εξαιρετική αίσθηση του timing, αφού γυρίστηκε ακριβώς την κατάλληλη περίοδο. Κι έχει επίσης έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Ιντρις Ελμπα.

Διαβάστε ακόμη

Tags: mandela