Φεστιβάλ / Βραβεία

O Λεός Καράξ κάνει μόνο «ξενόγλωσσες» ταινίες!

στα 10

Μπορεί ο Λεός Καράξ να μην κατάφερε να παρευρεθεί στην απονομή των βραβείων της Ενωσης Κριτικών του Λος Αντζελες, όπου το «Holy Motors» ανακηρύχθηκε ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινίας της χρονιάς, αλλά ο λόγος που έστειλε αντ' αυτού υπήρξε σχεδόν καλύτερος και από το να βρισκόταν ο ίδιος εκεί!

O Λεός Καράξ κάνει μόνο «ξενόγλωσσες» ταινίες!

Ο,τι ακολουθεί είναι ένα μικρό σημείωμα που έστειλε ο Λεός Καράξ στην Ενωση Κριτικών του Λος Αντζελες, προκειμένου να διαβαστεί την ώρα της απονομής του βραβείου ξενόγλωσσης ταινίας της χρονιάς που κέρδισε το «Holy Motors», η δικιά μας, εδώ στο Flix, καλύτερη ταινία του 2012 (διαβάστε περισσότερα εδώ). και μια από τις πιο αγαπημένες των αναγνωστών μας.

Ταυτόχρονα είναι ένα μικρό απόσταγμα του χιούμορ, της ειρωνίας και της ποιητικής σαρκαστικότητας που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια το έργο του, μια επιτομή του τρόπου με τον οποίο ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθετης κοροϊδεύει με το γάντι τους Αμερικάνους και τελικά η δική του εκδοχή για το τι είναι σινεμά!

«Γεια σας. Είμαι ο Λεός Καράξ. Σκηνοθέτης ξενόγλωσσων ταινιών. Κάνω ξενόγλωσσες ταινίες σε όλη μου τη ζωή. Ξενόγλωσσες ταινίες γίνονται σε όλον τον κόσμο, εκτός από την Αμερική. Στην Αμερική κάνουν μόνο μη ξενόγλωσσες ταινίες. Το να κάνεις ξενόγλωσσες ταινίες είναι πολύ δύσκολο, κυρίως γιατί πρέπει να εφεύρεις μια ξένη γλώσσα αντί να χρησιμοποιήσεις τη συνηθισμένη. Αλλά η αλήθεια είναι πως το σινεμά είναι μια ξένη γλώσσα, μια γλώσσα φτιαγμένη για αυτούς που έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν στην άλλη πλευρά της ζωής. Καληνύχτα.»

Respect!

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Holy Motors» και δείτε ένα υπέροχο βίντο - αφιέρωμα στην τέχνη του Λεός Καράξ.