Buzz

O Ιαν ΜακΚέλεν και η σημασία του coming out

στα 10

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη με αφορμή τις θεατρικές του παραστάσεις από κοινού με τον Πάτρικ Στίουαρτ, ο Ιαν ΜακΚέλεν μίλησε για τη σημασία του coming out. Το ένα από τα δύο πράγματα που θα ήθελε να γραφτεί στον τάφο του.

O Ιαν ΜακΚέλεν και η σημασία του coming out

Σε μια ανοιχτή συνέντευξη για το BuzzFeed, ο Ιαν ΜακΚέλεν που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Πάτρικ Στίουαρτ για τις παραστάσεις δύο θεατρικών έργων, του «Περιμένοντας τον Γκοντό» και του «No Man's Land» ρωτήθηκε για το coming out με αφορμή την πρόσφατη δημόσια εξομολόγηση της Ελεν Πέιτζ, επιστρέφοντας πίσω στο 1988 όταν και ο ίδιος δήλωσε δημόσια πως είναι γκέι.

«Ημουν πάντοτε ανοιχτά γκέι. Είχα σειρά συντρόφων και πηγαίναμε παντού μαζί και ήμασταν αποδεκτοί, στο Λονδίνο του '60 και του '70, αλλά αθόρυβα, χωρίς ποτέ να έχουμε ονειρευτεί πως θα μπορούσαμε να παντρευτούμε, χωρίς ποτέ να έχουμε ονειρευτεί ότι θα μπορούσαμε να υπογράψουμε σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς ποτέ να έχουμε ονειρευτεί πως αν θέλαμε θα μπορούσαμε να υπηρετήσουμε στο στρατό. Υπήρχαν συγκεκριμένα πράγματα που δεν ήταν επιτρεπτά και φοβάμαι πως απλά τα αγνόησα γιατί περνούσα ωραία με το να είμαι ένας ηθοποιός. Οταν όμως η βρετανική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο κατά των γκέι, συνειδητοποίηση πως έπρεπε να κάνω το coming out μου δημόσια. Οποιος κάνει coming out στη δημόσια ζωή, το κάνει πρώτα για τον εαυτό του και η ζωή του βελτιώνεται αυτόματα. Αυτό συνέβη με μένα. Ο κόσμος έγινε ένα ελαφρώς καλύτερο μέρος.»

Διαβάστε και δείτε ακόμη: 20 ταινίες που έκαναν το σινεμά να αισθάνεται...περήφανο!


Ο ΜακΚέλεν αναφέρθηκε και στο λόγο για τον οποίο δέχτηκε να υποδυθεί τον Μαγκνέτο στην κινηματογραφική μεταφορά των «X-Men»: όταν ο (επίσης ανοιχτά γκέι) Μπράιαν Σίνγκερ του εξήγησε πως οι μεταλλαγμένοι της ταινίας λειτουργούν ως μια αλληγορία για την γκέι κοινότητα: «Θυμάμαι να μου λέει πως οι μεταλλαγμένοι είναι σαν τους γκέι. Βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας χωρίς λόγο. Και όπως σε όλα τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο δρόμο του Ξαβιέ - που σημαίνει ότι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και θα είναι περήφανοι για αυτό που είναι - ή θα διαλέξουν την άλλη οδό η οποία είναι να χρησιμοποιήσουν βία για τα δικαιώματά τους. Και αυτό είναι αλήθεια. Μέσα στο κίνημα για τα δικαιώματα των γκέι έχω βρεθεί πολλές φορές στο ίδιο δίλημμα. Σύμφωνα με στατιστικές νεαροί Εβραίοι, μαύροι και γκέι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών των κόμικς των "Χ-Men". Είναι άνθρωποι που νιώθουν λίγο σαν μεταλλαγμένοι.»

O ΜακΚέλεν αναφέρθηκε και στο πρόσφατο coming out της Ελεν Πέιτζ - συμπρωταγωνίστριάς του στους «X-Men»: «Λυπάμαι όσους νιώθουν την ανάγκη να λένε ψέματα για τον εαυτό τους. Δεν είναι κάτι καλό. Δεν οδηγεί σε μια ευτυχισμένη ζωή. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον γκέι που έκανε coming out και το μετάνιωσε. Ποτέ. Οπότε, η συμβουλή μου προς όποιον βρίσκεται ακόμη στην ντουλάπα - είτε είναι δάσκαλος, είτε πολιτικός, είτε ιερέας, είτε ηθοποιός - είναι να κάνει το coming out του. Το παράδειγμα της Ελεν Πέιτζ μου φώτισε την καρδιά. Για όλους τους ανθρώπους που νιώθουν μόνοι, το να διαβάζουν κάτι τέτοιο για κάποιον που θαυμάζουν είναι μια μικρή βοήθεια και μια ενθάρρυνση πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα

Διαβάστε και δείτε ακόμη: 10 ομόφυλοι γάμοι που άλλαξαν την (τηλεοπτική) ιστορία της Αμερικής


Υπέροχος, φλεγματικός, σοφός και αστείρευτα αστείος ο ΜακΚέλεν ολοκλήρωσε το λόγο του δηλώνοντας: «Πάντοτε σκεφτόμουν πως ο τάφος μου θα ήθελα να γράφει "Εδώ κείτεται ο Γκάνταλφ. Είχε κάνει coming out." Αυτά είναι τα δύο πιο σπουδαία επιτεύγματά μου. Υπήρξα μέρος ενός ραγδαίου συνειδητού κινήματος προς την κατανόηση πως οι γκέι είναι ίσοι με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ίσα από το νόμο και την κοινωνία.»

Διαβάστε ακόμη: