Φεστιβάλ / Βραβεία

O Αθάνασιος Καρανικόλας σε ένα masterclass για την τέχνη του ηθοποιού

στα 10

Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου που περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στο έργο του, ο Αθανάσιος Καρανικόλας παρουσιάζει στο Ινστιτούτο Γκαίτε ένα masterclass για το τι σημαίνει να παίζεις «σωστά», κάνοντας «λάθη».

Flix Team
O Αθάνασιος Καρανικόλας σε ένα masterclass για την τέχνη του ηθοποιού
Ο Αθανάσιος Καρανικόλας στα γυρίσματα του «Home Work» (φωτό: Νίκος Πάστρας)

Οταν βρεθήκαμε στα γυρίσματα του «Home Work», της πρώτης ταινίας που γύρισε στην Ελλάδα ο μόνιμος κάτοικος Βερολίνου Αθανάσιος Καρανικόλας, η Μαρία Καλλιμάνη που πρωταγωνιστεί μας εκμυστηρεύτηκε πως, ανάμεσα σε αυτά που θαυμάζει στον σκηνοθέτη της είναι ο τρόπος που δουλεύει με τους ηθοποιούς και οι μέθοδοι με τις οποίες ο Καρανικόλας καταφέρνει να φέρει κοντά τους πρωταγωνιστές μιας ταινίας χωρίς αυτό να απαιτεί επίπονες διαδικασίες ή άλλα... παιχνίδια.

Δείτε εδώ όσα είπαν στην κάμερα του Flix ο Αθανάσιος Καρανικόλας, η Μαρία Καλλιμάνη και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στα γυρίσματα του «Home Work».

Αυτόν τον τρόπο, θα αποκαλύψει ο Αθανάσιος Καρανικόλας σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο masterclass που θα παρουσιάσει και θα αφορά την τέχνη του ηθοποιού, εισάγοντας μας στη σκέψη και το σύστημα ασκήσεων υποκριτικής Μάισνερ, που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο ηθοποιό και δάσκαλο Σάνφορντ Μάισνερ, οποίος εξέλιξε την τεχνική του παράλληλα με αυτές της Στέλα Αντλερ και του Λι Στράσμπεργκ με σκοπό να βοηθήσει τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό, απελευθερωμένοι από πιθανά άγχη και φόβους. Η μέθοδός του βασίζεται στη ικανότητα του ηθοποιού να επιτρέψει στον εαυτό του να κάνει λάθη και να αφήσει στην άκρη όλες τις φιλοδοξίες του να παίξει τη σκηνή «σωστά».

2 Στα γυρίσματα του «Home Work»

Στη διάρκεια του masterclass, ο Καρανικόλας θα συνεργαστεί με τις ηθοποιούς Μαρία Καλλιμάνη και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για να παρουσιάσει κάποιες από τις ασκήσεις της τεχνικής και, επίσης, θα δείξει αποσπάσματα της νέας ταινίας του με τίτλο εργασίας «Σπίτι – Δουλειά» / «Home – Work», που γυρίστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2013 και στο οποίο οι δύο ηθοποιοί κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το masterclass που ξεκινάει στις 16.00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα) απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς που θέλουν συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν και σε σκηνοθέτες, αλλά είμαστε σίγουροι πως και ένας ανυποψίαστος λάτρης του κινηματογράφου μπορεί να βρει αρκετά πράγματα που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει την υποκριτική στο σινεμά.

Αναζητήστε στο πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου τις προβολές των ταινιών του Αθανάσιου Καρανικόλα.

Διαβάστε ακόμη: