Γυρίσματα

To Flix στα γυρίσματα του «Home Work» του Αθανάσιου Καρανικόλα

στα 10

Ηταν τέλη Αυγούστου, όταν το Flix ανέβηκε στο πιο ψηλό σημείο των Δικαστικών του Μαραθώνα. Εκεί σε ένα σπίτι με θέα τη θάλασσα και με τον δυνατό αέρα να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ένα σχεδόν αθόρυβο γύρισμα, έγινε για λίγο μάρτυρας όσων συμβαίνουν στην πρώτη ελληνική ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα.

To Flix στα γυρίσματα του «Home Work» του Αθανάσιου Καρανικόλα
Η Ζωή Ασημάκη σε μια σκηνή από το «Home Work» του Αθανάσιου Καρανικόλα

Ηταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν συναντήσαμε τον Αθανάσιο Καρανικόλα στο Βερολίνο. Με αφορμή τη συμμετοχή της δεύτερης του μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας «Echolot» στη Berlinale, ο ίδιος μας είχε αποκαλύψει πως το καλοκαίρι θα βρισκόταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της πρώτης του ελληνικής ταινίας. Μαζί του τότε ήταν και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος που θα αναλάμβανε την παραγωγή από την ελληνική πλευρά και η Μαρία Καλλιμάνη που θα πρωταγωνιστούσε.

2 Αθανάσιος Καρανικόλας

Τους τρεις τους, τους συναντήσαμε ξανά στα τέλη του Αυγούστου σε ένα σπίτι που δεσπόζει στην περιοχή των Δικαστικών στο Μαραθώνα, λίγες μέρες πριν το τέλος των γυρισμάτων του «Home Work», της τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας του Αθανάσιου Καρανικόλα, που έρχεται να προστεθεί στο «Elli Makra - 42277 Wuppertal» του 2007 και το «Echolot» του 2013, αλλά και στη μεγάλη του θητεία στο πειραματικό σινεμά, το ντοκιμαντέρ και την ακαδημαϊκή του καριέρα.

2 Μαρία Καλλιμάνη

Μαζί τους, βρήκαμε και τους υπόλοιπους «ήρωες» του «Home Work»: τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, τη μικρή Ζωή Ασημάκη και τον Γερμανό παραγωγό και μόνιμο συνεργάτη του Καρανικόλα, Λάσε Σάρπεν. Οσο μείναμε μαζί τους, μάθαμε περισσότερα για τη ζωή μιας ελληνικής οικογένειας που θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δίλημμα όταν οι ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της και τη Γεωργιανή οικονόμο τους, η οποία μένει μαζί τους εδώ και 12 χρόνια, θα ανατραπούν.

2 Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Ολα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για το «Home Work» ακολουθούν στο βίντεο παρακάτω. Εκεί διαφαίνεται καθαρά και η διάθεση ενός κατασταλαγμένου δημιουργού που δουλεύει σχεδόν αθόρυβα, ακόμη και όταν έξω από τις πόρτες του σπιτιού όπου γίνεται το γύρισμα τα μελτέμια του Αυγούστου προσπαθούσαν μάταια να διαταράξουν τη σιωπή που προηγείται πάντοτε πριν από κάθε σημαντική απόφαση στη δουλειά ενός σκηνοθέτη. Ή τη ζωή ενός ανθρώπου.


Info

Home Work / Σενάριο - Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας / Παραγωγοί: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Λάσε Σάρπεν / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιοχάνες Λούις / Σκηνικά, Κοστούμια: Αλίκη Κούβακα / Ηχος: Γιοχάνες Σμέλτζερ - Ζίρινγκερ / Μοντάζ: Μόνικα Βέμπερ, Λόρνα Χέφλερ Στέφεν / Μιξάζ: Βαλεντίν Φίνκε / Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Σκιαδόπουλος, Ιωσήφ Αδάνογλου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα / Πρωταγωνιστούν: Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Τσορτέκης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Γεωργάκης, Ζωή Ασημάκη

Το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου που ξεκινάει στις 17 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, διοργανώνει αφιέρωμα στο έργο του Αθανάσιου Καρανικόλα, με προβολή των ταινιών του, παρουσία του ιδίου στην Αθήνα, όπου και θα δώσει και masterclass με τίτλο «Η τεχνική υποκριτικής του Σάνφορντ Μάισνερ».

Διαβάστε ακόμη: