Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X: Κυριακή με Τρίτη, τα dessous

στα 10

Τα νέα από την κίνηση του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x. Τι και ποιος ξεχώρισε, τα hits και τα misses της κινηματογραφική διοργάνωσης.

Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X: Κυριακή με Τρίτη, τα dessous

Δεν κάνει μόνο ωραίες ταινίες, είναι και κούκλος ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, που παρουσίασε το «Amador» του στο κοινό της Αθήνας (φωτογραφίες 1 - 2).

Χαρούμενος ο Ηλίας Δημητρίου που το «Fish n' Chips» του θα έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στην Ελλάδα, χαρούμενο και το κοινό που συνάντησε στον Μάριο Ιωάννου έναν εξαιρετικό ηθοποιό (φωτογραφίες 3 - 8)

Τη Δευτέρα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κρίση και Πολιτισμός» και καλεσμένους τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας. Συναντήθηκα και κουβέντιασαν ο Γιάννης Χουβαρδάς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η Ξένια Καλπακτσόγλου και ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης, Διευθυντές της Biennale της Αθήνας, ο Θρασύβουλος Γιάτσιος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η Ξένια Καλδάρα, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ο Αλέξανδρος Στάνας, Γενικός Διευθυντής της ART-ATHINA, ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος, από τον Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης. Οι παριστάμενοι δεσμεύτηκαν να «ενισχύσουν το ρόλο του πολιτισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην καθημερινότητα όλων μας, να χρησιμοποιήσουν από κοινού το έργο, την τεχνογνωσία και τις επαφές τους και να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω του πολιτισμού.» Αμήν! (φωτογραφία 9)

Η Ελισάβετ Χρονοπούλου προλόγισε την πρώτη επίσημη προβολή της νέας της ταινίας, «Ο Αννίβας προ των Πυλών», παρουσία των πρωταγωνιστών της, Αλέξιας Τερεζάκη, Γιάννη Κοκιασμένου, Ιζαμπέλας Κογεβίνα, Ολγας Παππά. Μας συγκίνησε λέγοντας απλά ότι χρωστάει τα πάντα στους φίλους της! (φωτογραφίες 10 - 19)

Πριν το «Ο Αννίβας προ των Πυλών» προβλήθηκε στην ελληνική της πρεμιέρα η μικρού μήκους ταινία «Just A Perfect Day» του Εύρη Παπανικόλα, που έχει ήδη συμμετάσχει επίσημα στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Μόντρεαλ. Κρίμα που οι συντελεστές δεν προσκλήθηκαν κι εκείνοι στη σκηνή να παρουσιάσουν την ταινία, όπως γίνεται με τις μεγάλου μήκους.

Ο Νίκος Περάκης, ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ο Παναγιώτης Φαφούτης, ο Βαρδής Μαρινάκης, η Ελένη Αλεξανδράκη είναι κάποιοι από τους σκηνοθέτες που δίνουν σχεδόν καθημερινά το παρόν παρακολουθώντας ταινίες. Χαιρόμαστε που βλέπουμε και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο με τον Αλκι Κούρκουλο συνέχεια στις προβολές! (φωτογραφίες 20, 21)

Εμφύλιο πόλεμο κόντεψε να προκαλέσει ο κόσμος (κοινό και συντελεστές) που μαζεύτηκε στο Toy Cafe μετά την προβολή του «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους. Εκεί και ο σκηνοθέτης, αλλά και ο Τάσος Νούσια, από τους πρωταγωνιστές της ταινίας. (φωτογραφίες 22 - 24)

φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου, Ηλίας Πρέκας