Buzz

«The Night We Called It a Day»: δείτε το νέο βίντεο του Μπομπ Ντίλαν, έναν ύμνο στο φιλμ νουάρ

στα 10

Ο Μπομπ Ντίλαν επιστρέφει με ένα νέο άλμπουμ: το «Shadows in the Night» παρουσιάζει διασκευές τραγουδιών του Φρανκ Σινάτρα. Το πρώτο βίντεο κλιπ για το τραγούδι «The Night We Called It a Day» έχει την αύρα ρομαντισμού των κλασικών ασπρόμαυρων νουάρ και την υπογραφή του Νας Ετζερτον.

«The Night We Called It a Day»: δείτε το νέο βίντεο του Μπομπ Ντίλαν, έναν ύμνο στο φιλμ νουάρ

Ο Νας Ετζερτον, ο αδελφός του Τζόελ Ετζερτον («Animal Kingdom», «Warrior», «The Great Gatsby») είχε σκηνοθετήσει ξανά βίντεο για τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν - το υπέροχο «Duquesne Whistle», το «Must Be Santa Claus» και το «Beyond Here Lies Nothin». Τώρα, ο 74χρονος τραγουδοποιός τον χρησιμοποιεί για να υπογράψει άλλη μία φορά με την αισθητική του το βίντεο του πρώτου single, «The Night We Called It a Day», από τον νέο του άλμπουμ, «Shadows in the Night».

Διαβάστε ακόμα: Ο Μπιλ Μάρεϊ τραγουδά Μπομπ Ντίλαν σε μια σκηνή του «St. Vincent»

Το «Shadows in the Night» είναι μία συλλογή με διασκευές τραγουδιών του Φρανκ Σινάτρα, κάτι που τοποθετεί τον θρύλο της ροκ σε ένα ατμοσφαιρικό, ρομαντικό σύμπαν καπνισμένων jazz standards. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι ο Ετζερτον επιλέγει να κατασκευάσει με νοσταλγία ένα φόρο τιμής στα φιλμ νουάρ, με τον Ντίλαν πρωταγωνιστή ενός θανάσιμου ερωτικού τριγώνου.

the night we called it a day 607 1

Ενας γκάνγκστερ, η burlesque χορεύτρια μοιραία ξανθιά κι ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ που τη βοηθά να παγιδεύσει με τον εραστή της, αλλά δεν πιστεύει απόλυτα στον έρωτά της για τον ίδιο. Υπόγεια nightclubs, 40ς ασανσέρ, παλιά αυτοκίνητα. Οπως κάθε φιλμ νουάρ που σέβεται τον εαυτό του: ένα ανατρεπτικό τέλος.

Με αυτό τον τρόπο, η βελούδινη, στιλάτη διασκευή του Ντίλαν βρίσκει το απαραίτητο κοντράστο στην σκαμμένη φάτσα του γερασμένου ρόκερ και το βίαιο genre του βίντεο. Στο ρόλο του γκάνγκστερ κι ανταγωνιστή του Μπομπ συναντάμε τον Ρόμπερτ Ντάβι - σ' ένα κάστινγκ, κλείσιμο ματιού. Εκτός του ότι ο επί χρόνια δευτεραγωνιστής έχτισε την καριέρα του με αντίστοιχους μαφιόζικους ρόλους, εκτός του ότι είχε κάνει και το ντεμπούτο του δίπλα στον Σινάτρα στο «Contract on Cherry Street», ο Ντάβι είχε κυκλοφορήσει το 2011 ένα άλμπουμ όπου και ο ίδιος διασκευάζει Σινάτρα (το «Davi Sings Sinatra – On The Road To Romance»).

the night we called it a day 607 3

Το «Shadows in the Night» πρότζεκτ ήταν ένα μεγάλο βήμα για τον Ντίλαν. Το φοβήθηκε αρχικά. «Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να καταφέρω να ενορχηστρώσω ξανά κομμάτια φτιαγμένα για big bands, 30 οργάνων, με ένα νέο λιτό ήχο από πενταμελή μπάντα. Αυτό ήταν το κλειδί για την επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος. Ολοι ξέραμε αυτά τα θρυλικά κομμάτια. Αποφασίσαμε να τα ηχογραφήσουμε ζωντανά. Με μία ή δύο λήψεις. Οχι overdubbing. Οχι ο καθένας ξεχωριστά φωνητικά. Οχι ακουστικά και διαφορετικά tracking ηχογράφησης. Το πήγαμε παλιομοδίτικα - στο μεγαλύτερο μέρος του, οι μίξεις γινόντουσαν όσο γράφαμε....»

the night we called it a day 607 2

Δείτε ακόμα: «Duquesne Whistle»: το video clip του νέου τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν είναι ένα μικρό αριστούργημα!

Οσο αφορά στον Νας Ετζερτον, να θυμίσουμε ότι ο 42χρονος σκηνοθέτης μπορεί να φλερτάρει την μεγάλη οθόνη από την εποχή του «Matrix», αλλά έχτισε την καριέρα του κυρίως ως stunt actor σε ταινίες όπως τα «The Thin Red Line» και «Moulin Rouge!» (αντικαθιστώντας από τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ μέχρι και... τον ίδιο του τον αδελφό). Διαβάστε περισσότερα για τον Ετζερτον εδώ.

.

Δείτε περισσότερα: